Bez kategorii

Ciasteczka owsiane z marchewką

Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Co do ciasteczek to nic nie zastąpi domowych owsianych. Pomyślałam więc - dlaczego nie połączyć tych 2 przysmaków? Upiekłam zatem dla siebie i mamy kilkanaście takich zdrowych, lekko słodkich podjaduchów do poobiedniej kawy, a sprawdzają się też jako szybka, drobna przekąska po powrocie do szatni na siłowni, kiedy musimy szybko dostarczyć mięśniom odpowiednich składników.

Ciasteczka owsiane z marchewką

Drukuj przepis
Porcje: przepis na około 17 ciastek, kaloryczność 1 ciastka to około:

Wartości odżywcze

  • 80 Kalorie
  • 11g Węglowodany
  • 3,3g Tłuszcze
  • 2,2g Białko

Składniki

  • 150 g płatków owsianych (użyłam pół na pół drobnych i całych płatków)
  • 50 g otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 130 ml wrzątku
  • 1 spora marchewka (100g)
  • 35 g miodu
  • 50 g mieszanki słonecznik + pestki dyni + siemie lniane
  • 50 g rodzynek
  • 20 g jagód goji

Przgotowanie

1

Płatki i otręby wsypujemy do sporej miski, wlewamy wrzątek i mieszamy aby lekko zmiękły.

2

Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki, a następnie wraz z bakaliami wsypujemy do płatków.

3

Jajko roztrzepujemy lekko wraz z miodem i wlewamy do reszty składników, całość dokładnie mieszamy aż do otrzymania lepkiej pasy, z której w dłoniach tworzymy niewielkie kulki i spłaszczamy w celu otrzymania okrągłego kształtu ciasteczka.

4

Tak przygotowane porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C na 20-25 minut.

Ciasteczka możecie też przygotować z samych otrębów owsianych lub zaryzykować wersję bezglutenową z płatkami owsianymi 🙂 Na pewno będą tez pyszne z dodatkiem orzechów!

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Odpowiedz
    Magda Lena
    17 stycznia 2015 o 21:49

    Genialne połączenie! Kocham i ciasto marchewkowe i domowe ciasteczka owsiane.W takim zestawieniu muszą być naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe 🙂

  • Odpowiedz
    Szybkie gotowanie
    17 stycznia 2015 o 23:00

    Kiedyś robiłam takie ciasteczka, ale z resztek marchwiowych z sokowirówki – jako, że ja z Poznania, to nic się w kuchni nie zmarnuje 😉 (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/zdrowe-ciasteczka-marchwiowo-owsiane-z.html).
    Przyznaję, dawno ich nie robiłam i trzeba chyba znów zrobić sok marchewkowy, a później ciasteczka ;).

    • Odpowiedz
      Emilia / Kreatornia Zmian
      18 stycznia 2015 o 19:45

      Dobry pomysł!Tylko czy nie są za suche te resztki marchwiowe do ciastek?

    • Odpowiedz
      Szybkie gotowanie
      18 stycznia 2015 o 20:22

      Resztki są suche, ale dodatek jajka i pozostałych mokrych składników sprawia, że ciasteczka wychodzą dobre.

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    18 stycznia 2015 o 07:28

    takie pyszne domowe i zdrowe ciasteczka, super!

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    18 stycznia 2015 o 09:53

    Smacznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Martyna
    18 stycznia 2015 o 13:59

    Uwielbiam marchewkę. Uwielbiam ciasteczka owsiane. Pokochałabym ciasteczka owsiane z marchewką! 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    18 stycznia 2015 o 16:06

    Nigdy nie słyszałam o połączeniu ciastek owsianych z marchewką. Ciasto marchewkowe to także i jeden z moich ulubionych wypieków. Połączenie ciekawe, na pewno je wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Iwona
    18 stycznia 2015 o 19:43

    Uwielbiam takie zdrowe wersje słodkości 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii
    19 stycznia 2015 o 12:15

    Super pomysł na zdrową przekąskę! Jak nic kiedyś zrobię!

  • Odpowiedz
    Lusi
    19 stycznia 2015 o 15:11

    Mam problem z takimi ciasteczkami, bo jeśli już coś robie, to chce tego zrobić dużą ilość i z tego powodu wybieram zawyczaj ciasta, ale na pewno kiedyś spróbuje je zrobić.

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    19 stycznia 2015 o 20:16

    Wyglądają bosko! bardzo apetyczne :))

  • Odpowiedz
    Marysia
    20 stycznia 2015 o 14:32

    Ciata marchewkowe uwielbiam, więc obstawiam, że to też będzie przepyszne 😀 I jak dla mnie powinna je podawać do kawy każda w Polsce najlepsza restauracja, Wrocław juz w sumie mnie takimi smakołykami parę razy zaskoczył, z innymi miastami niestety gorzej. Ale może mam po prostu pecha do restauracji.

  • Odpowiedz
    aroniak
    26 stycznia 2015 o 23:07

    Ile takie ciasteczka można przechowywać :)? Owsianki można trzymać i trzymać..ale ta marchew budzi we mnie wątpliwości 🙂
    P.S wyglądają cudnie 🙂

  • Odpowiedz
    kocie-smaki
    29 stycznia 2015 o 10:52

    rewelacja, uwielbiam takie zdrowe ciasteczka 🙂

  • Odpowiedz
    healthymaniacs
    1 lutego 2015 o 20:03

    o i ja takie batoniki robiłam ostatnio! 🙂

  • Odpowiedz
    Zdrowe-Odżywianie-Online.pl – zdrowe i skuteczne odchudzanie
    2 lutego 2015 o 10:06

    domowe ciasteczka owsiane są najlepsze – zdecydowanie smaczniejsze, mniej kaloryczne i zdrowsze od tych sklepowych. z marchewką jeszcze nie jadłam, więc na pewno spróbuje.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 marca 2015 o 08:24

    Witam, czy siemie lniane jest cale w ziarnach czy mielone???Pomozcie 🙂 dzieki z gory.

    • Odpowiedz
      Agata
      27 marca 2015 o 08:29

      W ziarnach 🙂 ale jeżeli masz tylko mielone to możesz użyć takiego 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 kwietnia 2015 o 12:45

    Zrobiłam. Są pyszne i szybkie !!!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lipca 2015 o 09:26

    A czy zamiast miodu można dodać syropu klonowego? Czy nie bardzo bo wyjdzie wtedy mniej dietetycznie..? Bo właśnie nie wiem co jest lepsze, miód czy syrop klonowy 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 lipca 2015 o 21:07

    czym mogę zastąpić jajko?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 lipca 2015 o 21:35

      dodatkowe 20 g siemienia lnianego zalać w kubku wrzątkiem (50 ml wrzątku), odstawić pod talerzykiem na 5-10 minut, a potem dodać do masy 🙂

  • Odpowiedz
    lepouls
    15 sierpnia 2015 o 18:53

    A czym moge zastapic miód? Olejem? wiem ze wtedy nie bedzie dietetycznie ale niestety nie posiadam miodu 🙁

  • Odpowiedz
    Isabell
    13 września 2015 o 22:45

    Upiekłam dokładnie wg przepisu, wyszły bardzo dobre i pożywne. Dziękuję za bardzo łatwy i szybki przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 listopada 2015 o 09:21

    Przepyszne! Dziękuję za ten przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Karolina Dawid
    19 marca 2017 o 11:38

    wczoraj piekłam te ciasteczka, przepyszne są 🙂 Początkowo trochę odstraszyła mnie te marchewka, ale jest zupełnie niewyczuwalna. Super sprawa 🙂

  • Odpowiedz
    Roxy
    5 kwietnia 2018 o 20:57

    Super jeśli coś zdrowego dziecku chce się wcisnąć ;p

  • Napisz komentarz