Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Co do ciasteczek to nic nie zastąpi domowych owsianych. Pomyślałam więc - dlaczego nie połączyć tych 2 przysmaków? Upiekłam zatem dla siebie i mamy kilkanaście takich zdrowych, lekko słodkich podjaduchów do poobiedniej kawy, a sprawdzają się też jako szybka, drobna przekąska po powrocie do szatni na siłowni, kiedy musimy szybko dostarczyć mięśniom odpowiednich składników.
Ciasteczka owsiane z marchewką
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 80 Kalorie
- 11g Węglowodany
- 3,3g Tłuszcze
- 2,2g Białko
Składniki
- 150 g płatków owsianych (użyłam pół na pół drobnych i całych płatków)
- 50 g otrębów owsianych
- 1 jajko
- 130 ml wrzątku
- 1 spora marchewka (100g)
- 35 g miodu
- 50 g mieszanki słonecznik + pestki dyni + siemie lniane
- 50 g rodzynek
- 20 g jagód goji
Przgotowanie
Płatki i otręby wsypujemy do sporej miski, wlewamy wrzątek i mieszamy aby lekko zmiękły.
Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki, a następnie wraz z bakaliami wsypujemy do płatków.
Jajko roztrzepujemy lekko wraz z miodem i wlewamy do reszty składników, całość dokładnie mieszamy aż do otrzymania lepkiej pasy, z której w dłoniach tworzymy niewielkie kulki i spłaszczamy w celu otrzymania okrągłego kształtu ciasteczka.
Tak przygotowane porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C na 20-25 minut.
29 komentarzy
Magda Lena
17 stycznia 2015 o 21:49Genialne połączenie! Kocham i ciasto marchewkowe i domowe ciasteczka owsiane.W takim zestawieniu muszą być naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe 🙂
Szybkie gotowanie
17 stycznia 2015 o 23:00Kiedyś robiłam takie ciasteczka, ale z resztek marchwiowych z sokowirówki – jako, że ja z Poznania, to nic się w kuchni nie zmarnuje 😉 (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/zdrowe-ciasteczka-marchwiowo-owsiane-z.html).
Przyznaję, dawno ich nie robiłam i trzeba chyba znów zrobić sok marchewkowy, a później ciasteczka ;).
Emilia / Kreatornia Zmian
18 stycznia 2015 o 19:45Dobry pomysł!Tylko czy nie są za suche te resztki marchwiowe do ciastek?
Szybkie gotowanie
18 stycznia 2015 o 20:22Resztki są suche, ale dodatek jajka i pozostałych mokrych składników sprawia, że ciasteczka wychodzą dobre.
Magdalena Kuchaja
18 stycznia 2015 o 07:28takie pyszne domowe i zdrowe ciasteczka, super!
Kinga Łucja
18 stycznia 2015 o 09:53Smacznie wygląda 🙂
Martyna
18 stycznia 2015 o 13:59Uwielbiam marchewkę. Uwielbiam ciasteczka owsiane. Pokochałabym ciasteczka owsiane z marchewką! 🙂
Magdalena M
18 stycznia 2015 o 16:06Nigdy nie słyszałam o połączeniu ciastek owsianych z marchewką. Ciasto marchewkowe to także i jeden z moich ulubionych wypieków. Połączenie ciekawe, na pewno je wypróbuję 🙂
Iwona
18 stycznia 2015 o 19:43Uwielbiam takie zdrowe wersje słodkości 🙂
Ania Mii
19 stycznia 2015 o 12:15Super pomysł na zdrową przekąskę! Jak nic kiedyś zrobię!
Lusi
19 stycznia 2015 o 15:11Mam problem z takimi ciasteczkami, bo jeśli już coś robie, to chce tego zrobić dużą ilość i z tego powodu wybieram zawyczaj ciasta, ale na pewno kiedyś spróbuje je zrobić.
studentka_na_diecie
19 stycznia 2015 o 20:16Wyglądają bosko! bardzo apetyczne :))
Marysia
20 stycznia 2015 o 14:32Ciata marchewkowe uwielbiam, więc obstawiam, że to też będzie przepyszne 😀 I jak dla mnie powinna je podawać do kawy każda w Polsce najlepsza restauracja, Wrocław juz w sumie mnie takimi smakołykami parę razy zaskoczył, z innymi miastami niestety gorzej. Ale może mam po prostu pecha do restauracji.
aroniak
26 stycznia 2015 o 23:07Ile takie ciasteczka można przechowywać :)? Owsianki można trzymać i trzymać..ale ta marchew budzi we mnie wątpliwości 🙂
P.S wyglądają cudnie 🙂
kocie-smaki
29 stycznia 2015 o 10:52rewelacja, uwielbiam takie zdrowe ciasteczka 🙂
healthymaniacs
1 lutego 2015 o 20:03o i ja takie batoniki robiłam ostatnio! 🙂
Zdrowe-Odżywianie-Online.pl – zdrowe i skuteczne odchudzanie
2 lutego 2015 o 10:06domowe ciasteczka owsiane są najlepsze – zdecydowanie smaczniejsze, mniej kaloryczne i zdrowsze od tych sklepowych. z marchewką jeszcze nie jadłam, więc na pewno spróbuje.
Anonimowy
27 marca 2015 o 08:24Witam, czy siemie lniane jest cale w ziarnach czy mielone???Pomozcie 🙂 dzieki z gory.
Agata
27 marca 2015 o 08:29W ziarnach 🙂 ale jeżeli masz tylko mielone to możesz użyć takiego 🙂
Anonimowy
11 kwietnia 2015 o 12:45Zrobiłam. Są pyszne i szybkie !!!
Anonimowy
13 lipca 2015 o 09:26A czy zamiast miodu można dodać syropu klonowego? Czy nie bardzo bo wyjdzie wtedy mniej dietetycznie..? Bo właśnie nie wiem co jest lepsze, miód czy syrop klonowy 😉
Agata
28 lipca 2015 o 21:38Może być syrop 🙂
Anonimowy
28 lipca 2015 o 21:07czym mogę zastąpić jajko?
Agata
28 lipca 2015 o 21:35dodatkowe 20 g siemienia lnianego zalać w kubku wrzątkiem (50 ml wrzątku), odstawić pod talerzykiem na 5-10 minut, a potem dodać do masy 🙂
lepouls
15 sierpnia 2015 o 18:53A czym moge zastapic miód? Olejem? wiem ze wtedy nie bedzie dietetycznie ale niestety nie posiadam miodu 🙁
Isabell
13 września 2015 o 22:45Upiekłam dokładnie wg przepisu, wyszły bardzo dobre i pożywne. Dziękuję za bardzo łatwy i szybki przepis 🙂
Anonimowy
6 listopada 2015 o 09:21Przepyszne! Dziękuję za ten przepis! 🙂
Karolina Dawid
19 marca 2017 o 11:38wczoraj piekłam te ciasteczka, przepyszne są 🙂 Początkowo trochę odstraszyła mnie te marchewka, ale jest zupełnie niewyczuwalna. Super sprawa 🙂
Roxy
5 kwietnia 2018 o 20:57Super jeśli coś zdrowego dziecku chce się wcisnąć ;p