Pomyślałam sobie, że przy obecnej popularności mleka roślinnego różnego rodzaju, za czym niestety nie idzie spadek ich cen na sklepowych półkach, a jakość i długa lista składników pozostawiają wiele do życzenia.. czas na małe zrób to sam! Wbrew pozorom przygotowanie takiego domowego wyrobu nie jest ani trudne, ani kosztowne, ani jakoś szczególnie pracochłonne, choć w większości przypadków wymaga niestety posiadania blendera (ale ja zawsze powtarzam, że bez blendera nie da się żyć!). Na pierwszy ogień idzie zatem mleko kokosowe - nie muszę chyba wymieniać ani dużej ilości zastosowań, ani przytaczać jego walorów zdrowotnych, bo zresztą tak jak z każdym innym produktem znajdą się i jego zwolennicy i zagorzali przeciwnicy. No właśnie - macie jakąś wyrobioną opinię na temat tłuszczu/oleju kokosowego?
Domowe mleko kokosowe
Drukuj przepisSkładniki
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 szklanki wody
Przgotowanie
Wiórki kokosowe wrzucamy do kielicha blendera lub wysokiego, dużego kubka w przypadku blendera ręcznego, a następnie zalewamy je gorącą wodą (1,5 szklanki, ok 80'C) i odstawiamy na 2 godziny.
Po upływie 120 minut intensywnie blendujemy kokos, przygotowujemy miseczkę lub głęboki talerz, kładziemy na niej gazę lub czysty kawałek bawełnianego materiału i przekładamy uzyskaną papkę po czym robimy swego rodzaju "sakiewkę" i mocno wyciskamy płyn.
Pozostałe w gazie/materiale wiórki wracają do blendera, po raz kolejny zalewamy je gorącą wodą (kolejne 1,5 szklanki) i po 2 godzinach powtarzamy proces.
Obie porcje mleka mieszamy razem, przelewamy do czystych butelek/słoików i przechowujemy w lodówce. Z każdym dniem mleko co raz bardziej będzie się rozwarstwiało, a na wierzchu utworzy się warstwa twardego "masła" kokosowego.
36 komentarzy
Nat
21 stycznia 2015 o 00:09bardzo dobry pomysł! robiłam migdałowe, a że kocham smak kokosu to tego też spróbuje 😉 zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Wiktoria Szymańska
21 stycznia 2015 o 05:01a ja już owsiane mam za sobą 🙂 w wolnej chwili spróbuję Twojego przepisu 🙂
Ry bka
21 stycznia 2015 o 06:26nigdy nie robiłam 🙂 ale zostałam zachęcona 🙂
uwielbiam wszystko kokosowe 🙂
pozdrawiam i zapraszam: http://passionatanyprice.blogspot.com/
diabelnie anielska
21 stycznia 2015 o 07:07czy to "masło" które zbierze się na mleku można faktycznie używać jako masło?
Agnieszka Szopa
21 stycznia 2015 o 09:14Używam oleju kokosowego do smażenia i jako zamiennik masła .nie zmienia smaku potraw i jest piekielnie zdrowy. Nic tylko używać !
monika mimo-za
21 stycznia 2015 o 09:40Próbuję się do oleju kokosowego przekonać: smażę, dodaję do wypieku ciastek z mąką migdałową, do zupy nawet, ale ostatecznie największe zastosowanie widzę w łazience – wcieram go w skórę. Rewelacja!
jadalnie
21 stycznia 2015 o 11:07świetny pomysł, nigdy ne słyszałam o mleku własnej roboty, jestem mega pozytywnie zaskoczona i na pewno wyprobuje:)
Joanna Jamróz
21 stycznia 2015 o 20:04ooo łał świetne! 🙂
Magdalena Sierocińska
21 stycznia 2015 o 21:19super pomysl !
zapraszam do mnie
http://obcasy-w-obiektywie.blogspot.com/
LookBook by Sandra K.
22 stycznia 2015 o 06:45Bomba ! robiłam migdałowe, kokosowe, zostało mi do zrobienia ryżowe 🙂
Anonimowy
1 sierpnia 2015 o 16:41och, i owsiane! :))
Anonimowy
22 stycznia 2015 o 07:57Mam trochę pewnie głupie pytanie, czy to domowe mleczko po rozwarstwienu jest bardziej jak mleczko kokosowe z puszki (konsystencja kremowa) czy jak olej kokosowy (konsystencja utwardzone tluszczu)? Używam obu produktów, jednak w zupełnie różnych celach 🙂
ewa9991
22 stycznia 2015 o 07:58Jak długo można takie mleko przechowywać w lodówce?
Natalia Walach
22 stycznia 2015 o 08:14Uwielbiam mleczko kokosowe w połączeniu z ostrymi smakami:) ale też i do wypieków się świetnie nadaje:) zapraszam do mnie: make-it-healthier.blogspot.com
Ankazagorna
22 stycznia 2015 o 09:23a w jakim sklepie tak w ogóle można kupić mleczko kokosowe ?
Anonimowy
22 stycznia 2015 o 10:51nie taki zdrowy ;p jak każdy tłuszcz stały, posiada tłuszcze nasycone. do smaku warto używać, ale na pewno nie ma co zastępować olejem rzepakowym jako zdrowszy zamiennik
Anonimowy
22 stycznia 2015 o 10:55tfu, zastępować nim oleju rzepakowego*
Joanna
23 stycznia 2015 o 08:11Wszystkie domowe mleka, czy z kokosu, czy z orzechów, czy z migdałów są fajne. I dużo tańsze od sklepowych odpowiedników.
EwelkaNM
24 stycznia 2015 o 10:12Jaką datę ważność ma takie mleczko? Ciekawy pomysł, na pewno sp
Agata
29 stycznia 2015 o 09:56Może postać koło 4-5 dni w lodówce 🙂
Anonimowy
24 stycznia 2015 o 13:58Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem blendera. Tylko jakiego wybrać? 🙂 Polecisz coś może?
Agata
29 stycznia 2015 o 09:55Moulinex! Zdecydowanie 🙂 Wszystko od nich świetnie mi się sprawdza.
Panda
27 października 2016 o 10:37A jaki model bys polecila? Którego ty używasz? Mój blenderze zepsuł i szukam czegos, wybór ogromny ze ciężko się zdecydować.
Z góry dziękuję za odpowiedz
Asia FitBlog
25 stycznia 2015 o 15:12Mleko kokosowe wiele razy już sama robiłam – wychodzi pyszne! 😀 Polecam także domowe mleko orzechowe i migdałowe:)
Dorotka366
26 stycznia 2015 o 14:06Dziękuję za przepis. Wypróbowałam, pyszne! 🙂
Anonimowy
27 stycznia 2015 o 21:30Zrobiłam raz takie mleko i mnie wogole nie smakowało, tak samo probowałam z migdałowym i owsianym. Spodziewałam się bardziej orzechowego smaku i wyszedł mi wodnisty bezsmakowy napój…
kocie-smaki
29 stycznia 2015 o 10:50będę musiała spróbować 🙂
Zdrowe-Odżywianie-Online.pl – zdrowe i skuteczne odchudzanie
30 stycznia 2015 o 10:39mleko kokosowe to świetna alternatywa dla mleka krowiego – w celu urozmaicenia codziennej diety, lub w przypadku nietolerancji laktozy. domowe jest oczywiście najzdrowsze, natomiast kupując mleko kokosowe w sklepie, warto zwrócić uwagę czy nie zawiera ono dodatkowych substancji zagęszczających i konserwujących – wybierajcie tylko te w 100 proc. naturalne.
Magda
4 lutego 2015 o 13:55Zacna uwaga! Będę teraz zwracać na to uwagę.
Ania S
30 stycznia 2015 o 20:44Wygląda wspaniale – cudownie kremowo i kokosowo 🙂 Robiłam kilka razy mleko kokosowe, ale takie mniej tłuste, z większą ilością wody w stosunku do wiórków. A z odpadków zawsze piekę jakieś ciasteczka czy batoniki 🙂
Anonimowy
5 lutego 2015 o 12:18ile ma kcal takie mleko?
Kryś Wu
6 lutego 2015 o 08:29ja robię z domowych wiórków, sklepowe często bywają tak wyschnięte, że nadają się jedynie na żwirek dla kota 😉
Anonimowy
2 sierpnia 2015 o 20:31Cześć, poleciłam Twój przepis na moim blogu 🙂 http://zdrowabyc.crazylife.pl/2015/08/02/krem-jaglany/
Snafu
25 kwietnia 2016 o 19:35A ile można przechowywać to "masło" kokosowe? Można go używać właśnie jak masła kokosowego?
Anna Stebel
28 września 2016 o 12:44Ile mozna takie mleko trzymac w lodowce?
Unknown
29 listopada 2016 o 21:294-5 dni