Bez kategorii

Roślinnie cz. I – domowe mleko kokosowe

Pomyślałam sobie, że przy obecnej popularności mleka roślinnego różnego rodzaju, za czym niestety nie idzie spadek ich cen na sklepowych półkach, a jakość i długa lista składników pozostawiają wiele do życzenia.. czas na małe zrób to sam! Wbrew pozorom przygotowanie takiego domowego wyrobu nie jest ani trudne, ani kosztowne, ani jakoś szczególnie pracochłonne, choć w większości przypadków wymaga niestety posiadania blendera (ale ja zawsze powtarzam, że bez blendera nie da się żyć!). Na pierwszy ogień idzie zatem mleko kokosowe - nie muszę chyba wymieniać ani dużej ilości zastosowań, ani przytaczać jego walorów zdrowotnych, bo zresztą tak jak z każdym innym produktem znajdą się i jego zwolennicy i zagorzali przeciwnicy. No właśnie - macie jakąś wyrobioną opinię na temat tłuszczu/oleju kokosowego?

Domowe mleko kokosowe

Drukuj przepis
Porcje: przepis na ok 600 ml mleczka

Składniki

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 szklanki wody

Przgotowanie

1

Wiórki kokosowe wrzucamy do kielicha blendera lub wysokiego, dużego kubka w przypadku blendera ręcznego, a następnie zalewamy je gorącą wodą (1,5 szklanki, ok 80'C) i odstawiamy na 2 godziny.

2

Po upływie 120 minut intensywnie blendujemy kokos, przygotowujemy miseczkę lub głęboki talerz, kładziemy na niej gazę lub czysty kawałek bawełnianego materiału i przekładamy uzyskaną papkę po czym robimy swego rodzaju "sakiewkę" i mocno wyciskamy płyn.

3

Pozostałe w gazie/materiale wiórki wracają do blendera, po raz kolejny zalewamy je gorącą wodą (kolejne 1,5 szklanki) i po 2 godzinach powtarzamy proces.

4

Obie porcje mleka mieszamy razem, przelewamy do czystych butelek/słoików i przechowujemy w lodówce. Z każdym dniem mleko co raz bardziej będzie się rozwarstwiało, a na wierzchu utworzy się warstwa twardego "masła" kokosowego.

domowe mleko roślinne
 
Oczywiście nie pozbywajcie się odpadu w postaci „wymęczonych” wiórków kokosowych – wysuszcie je i użyjcie ponownie np w kokosankach, omletach czy babeczkach, dodatkowo pamiętać należy, że to już trochę „wiórki light” – mocno odtłuszczone, a wciąż aromatyczne! 🙂
ps. niestety nie jestem w stanie określić kaloryczności mleka 🙁 nie mniej jednak co oczywiste tłuszcz będzie wędrował do góry, a na dole zbierze się coś w rodzaju „wody kokosowej”, która na pewno nie będzie zawierała wielu kalorii, a idealnie nada się do owsianek lub koktajli!

Może Ci się spodobać również

36 komentarzy

  • Odpowiedz
    Nat
    21 stycznia 2015 o 00:09

    bardzo dobry pomysł! robiłam migdałowe, a że kocham smak kokosu to tego też spróbuje 😉 zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    • Odpowiedz
      Wiktoria Szymańska
      21 stycznia 2015 o 05:01

      a ja już owsiane mam za sobą 🙂 w wolnej chwili spróbuję Twojego przepisu 🙂

  • Odpowiedz
    Ry bka
    21 stycznia 2015 o 06:26

    nigdy nie robiłam 🙂 ale zostałam zachęcona 🙂
    uwielbiam wszystko kokosowe 🙂

    pozdrawiam i zapraszam: http://passionatanyprice.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    diabelnie anielska
    21 stycznia 2015 o 07:07

    czy to "masło" które zbierze się na mleku można faktycznie używać jako masło?

  • Odpowiedz
    Agnieszka Szopa
    21 stycznia 2015 o 09:14

    Używam oleju kokosowego do smażenia i jako zamiennik masła .nie zmienia smaku potraw i jest piekielnie zdrowy. Nic tylko używać !

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    21 stycznia 2015 o 09:40

    Próbuję się do oleju kokosowego przekonać: smażę, dodaję do wypieku ciastek z mąką migdałową, do zupy nawet, ale ostatecznie największe zastosowanie widzę w łazience – wcieram go w skórę. Rewelacja!

  • Odpowiedz
    jadalnie
    21 stycznia 2015 o 11:07

    świetny pomysł, nigdy ne słyszałam o mleku własnej roboty, jestem mega pozytywnie zaskoczona i na pewno wyprobuje:)

  • Odpowiedz
    Joanna Jamróz
    21 stycznia 2015 o 20:04

    ooo łał świetne! 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Sierocińska
    21 stycznia 2015 o 21:19

    super pomysl !
    zapraszam do mnie
    http://obcasy-w-obiektywie.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    LookBook by Sandra K.
    22 stycznia 2015 o 06:45

    Bomba ! robiłam migdałowe, kokosowe, zostało mi do zrobienia ryżowe 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      1 sierpnia 2015 o 16:41

      och, i owsiane! :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 stycznia 2015 o 07:57

    Mam trochę pewnie głupie pytanie, czy to domowe mleczko po rozwarstwienu jest bardziej jak mleczko kokosowe z puszki (konsystencja kremowa) czy jak olej kokosowy (konsystencja utwardzone tluszczu)? Używam obu produktów, jednak w zupełnie różnych celach 🙂

  • Odpowiedz
    ewa9991
    22 stycznia 2015 o 07:58

    Jak długo można takie mleko przechowywać w lodówce?

  • Odpowiedz
    Natalia Walach
    22 stycznia 2015 o 08:14

    Uwielbiam mleczko kokosowe w połączeniu z ostrymi smakami:) ale też i do wypieków się świetnie nadaje:) zapraszam do mnie: make-it-healthier.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Ankazagorna
    22 stycznia 2015 o 09:23

    a w jakim sklepie tak w ogóle można kupić mleczko kokosowe ?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 stycznia 2015 o 10:51

    nie taki zdrowy ;p jak każdy tłuszcz stały, posiada tłuszcze nasycone. do smaku warto używać, ale na pewno nie ma co zastępować olejem rzepakowym jako zdrowszy zamiennik

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 stycznia 2015 o 10:55

      tfu, zastępować nim oleju rzepakowego*

  • Odpowiedz
    Joanna
    23 stycznia 2015 o 08:11

    Wszystkie domowe mleka, czy z kokosu, czy z orzechów, czy z migdałów są fajne. I dużo tańsze od sklepowych odpowiedników.

  • Odpowiedz
    EwelkaNM
    24 stycznia 2015 o 10:12

    Jaką datę ważność ma takie mleczko? Ciekawy pomysł, na pewno sp

    • Odpowiedz
      Agata
      29 stycznia 2015 o 09:56

      Może postać koło 4-5 dni w lodówce 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 stycznia 2015 o 13:58

    Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem blendera. Tylko jakiego wybrać? 🙂 Polecisz coś może?

    • Odpowiedz
      Agata
      29 stycznia 2015 o 09:55

      Moulinex! Zdecydowanie 🙂 Wszystko od nich świetnie mi się sprawdza.

    • Odpowiedz
      Panda
      27 października 2016 o 10:37

      A jaki model bys polecila? Którego ty używasz? Mój blenderze zepsuł i szukam czegos, wybór ogromny ze ciężko się zdecydować.
      Z góry dziękuję za odpowiedz

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    25 stycznia 2015 o 15:12

    Mleko kokosowe wiele razy już sama robiłam – wychodzi pyszne! 😀 Polecam także domowe mleko orzechowe i migdałowe:)

  • Odpowiedz
    Dorotka366
    26 stycznia 2015 o 14:06

    Dziękuję za przepis. Wypróbowałam, pyszne! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 stycznia 2015 o 21:30

    Zrobiłam raz takie mleko i mnie wogole nie smakowało, tak samo probowałam z migdałowym i owsianym. Spodziewałam się bardziej orzechowego smaku i wyszedł mi wodnisty bezsmakowy napój…

  • Odpowiedz
    kocie-smaki
    29 stycznia 2015 o 10:50

    będę musiała spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Zdrowe-Odżywianie-Online.pl – zdrowe i skuteczne odchudzanie
    30 stycznia 2015 o 10:39

    mleko kokosowe to świetna alternatywa dla mleka krowiego – w celu urozmaicenia codziennej diety, lub w przypadku nietolerancji laktozy. domowe jest oczywiście najzdrowsze, natomiast kupując mleko kokosowe w sklepie, warto zwrócić uwagę czy nie zawiera ono dodatkowych substancji zagęszczających i konserwujących – wybierajcie tylko te w 100 proc. naturalne.

    • Odpowiedz
      Magda
      4 lutego 2015 o 13:55

      Zacna uwaga! Będę teraz zwracać na to uwagę.

  • Odpowiedz
    Ania S
    30 stycznia 2015 o 20:44

    Wygląda wspaniale – cudownie kremowo i kokosowo 🙂 Robiłam kilka razy mleko kokosowe, ale takie mniej tłuste, z większą ilością wody w stosunku do wiórków. A z odpadków zawsze piekę jakieś ciasteczka czy batoniki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 lutego 2015 o 12:18

    ile ma kcal takie mleko?

  • Odpowiedz
    Kryś Wu
    6 lutego 2015 o 08:29

    ja robię z domowych wiórków, sklepowe często bywają tak wyschnięte, że nadają się jedynie na żwirek dla kota 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 sierpnia 2015 o 20:31

    Cześć, poleciłam Twój przepis na moim blogu 🙂 http://zdrowabyc.crazylife.pl/2015/08/02/krem-jaglany/

  • Odpowiedz
    Snafu
    25 kwietnia 2016 o 19:35

    A ile można przechowywać to "masło" kokosowe? Można go używać właśnie jak masła kokosowego?

  • Odpowiedz
    Anna Stebel
    28 września 2016 o 12:44

    Ile mozna takie mleko trzymac w lodowce?

  • Odpowiedz
    Unknown
    29 listopada 2016 o 21:29

    4-5 dni

  • Napisz komentarz