Jakoś nie miałam szczęścia dotychczas z bananowymi omletami, bo wiecznie w ramach prób coś mi się rozpadało albo przyklejało.. ale ten się udał! I był pyszny. Bez dosładzania jest idealny, banan zdecydowanie "robi robotę" w tej materii. Dla przełamania u mnie jak zwykle lekko kwaskowy jogurt naturalny, a do tego polecam ulubione bakalie lub świeże owoce jako dodatek. No i razowy - wiadomo - energia na dłużej 🙂 A przy okazji - razem z Karolem z eko sklepu przygotowaliśmy dla Was specjalną zniżkę na zakupy! 7% rabatu na wszystkie produkty (oprócz już przecenionych) ważny do końca listopada! Wystarczy przy zamówieniu podać koda promocyjny - 7FITDF14
Razowy omlet bananowy
Drukuj przepisSkładniki
- 1 duże jajko + 1 białko jaja
- 15 g mąki razowej (pszennej lub np orkiszowej)
- 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 płaska łyżka mąki migdałowej lub mielonych orzechów
- szczypta soli
- 1 dojrzały banan (ok 90 g po obraniu)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie bakalie do posypania
Przgotowanie
Banana ucieramy na papkę (na małych oczkach tarki).
W misce roztrzepujemy jajko i białko, dodajemy rozdrobniony owoc, siemię lniane, razową mąkę oraz mąkę migdałową (lub mielone orzechy).
Całość dokładnie mieszamy i wylewamy masę na bardzo mocno rozgrzaną patelnię.
Smażymy pod przykryciem (na małym ogniu) po około 2 minuty z obu stron
Gotowego omleta nakładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i opcjonalnie posypujemy bakaliami (ja użyłam jagód goji, jak również zostawiłam mały kawałek banana, pokroiłam w plastry i również ułożyłam na wierzchu).
19 komentarzy
Edward Ganowski
19 listopada 2014 o 20:42Jutro zrobie na sniadanie ,wyglada pysznie.
Kreatornia Zmian
19 listopada 2014 o 21:47No właśnie, od razu skojarzył mi się ze śniadaniem 🙂
Daria
Ala Zajdel
19 listopada 2014 o 21:56Musiał być pyszny! *.*
Kamciss
19 listopada 2014 o 22:59Pycha! Ja jutro eksperymentuje z dynią! 🙂
Natalie
19 listopada 2014 o 23:59Jaki pulchny! Pycha 🙂
Kinga Łucja
20 listopada 2014 o 06:05Pysznie wygląda 🙂
whiness
20 listopada 2014 o 09:18O! Zapisuję przepis, bo z takimi pysznościami nie można zwlekać 🙂
Anne
20 listopada 2014 o 19:50piękne zdjęcia 🙂
Ven Lifestyle
21 listopada 2014 o 07:53wygląda bardzo apetycznie 😉
agneslovechocolate
21 listopada 2014 o 10:34mniam mniam
agneslovechocolate
21 listopada 2014 o 10:36mniam mniam
Anonimowy
24 listopada 2014 o 09:26http://WWW.daniadietetyczne.com polecam zbior dan dietetycznych
Natalia
24 listopada 2014 o 13:04Zdecydowanie mój ulubiony blog o zdrowym odżywianiu, a ten razowiec wygląda fantastycznie!
http://stylinsonlady.blogspot.co.uk/
Piotr
25 listopada 2014 o 19:18Wygląda apetycznie. Zjadło by się 🙂
Anonimowy
1 grudnia 2014 o 20:44ja robiłam jest przepyszny 😀 masz super przepisy 😀
Jestem pod wielkim wrażeniem jakości bloga 😀 oraz jego zdj ! są prześliczne <3
Kasiulis
20 stycznia 2015 o 18:41Też skorzystałam z Twojego przepisu. Przepyszne.
Anonimowy
10 maja 2015 o 08:27Czy mamy smażyć go w oleju, czy na suchej patelni?
A tak po za tym to wygląda pysznie i zaraz go robię <3
Anonimowy
12 maja 2015 o 08:40Wyszedł mi dośc twardy i suchy, czy taki powinien być?
Anonimowy
23 lipca 2015 o 14:45Dzisiaj zrobiłam i już wiem co mam w zastępstwie za owsiankę:) pycha!