Bez kategorii

Razowiec bananowiec

Jakoś nie miałam szczęścia dotychczas z bananowymi omletami, bo wiecznie w ramach prób coś mi się rozpadało albo przyklejało.. ale ten się udał! I był pyszny. Bez dosładzania jest idealny, banan zdecydowanie "robi robotę" w tej materii. Dla przełamania u mnie jak zwykle lekko kwaskowy jogurt naturalny, a do tego polecam ulubione bakalie lub świeże owoce jako dodatek. No i razowy - wiadomo - energia na dłużej 🙂 A przy okazji - razem z Karolem z eko sklepu przygotowaliśmy dla Was specjalną zniżkę na zakupy! 7% rabatu na wszystkie produkty (oprócz już przecenionych) ważny do końca listopada! Wystarczy przy zamówieniu podać koda promocyjny - 7FITDF14

Razowy omlet bananowy

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duże jajko + 1 białko jaja
  • 15 g mąki razowej (pszennej lub np orkiszowej)
  • 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżka mąki migdałowej lub mielonych orzechów
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan (ok 90 g po obraniu)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie bakalie do posypania

Przgotowanie

1

Banana ucieramy na papkę (na małych oczkach tarki).

2

W misce roztrzepujemy jajko i białko, dodajemy rozdrobniony owoc, siemię lniane, razową mąkę oraz mąkę migdałową (lub mielone orzechy).

3

Całość dokładnie mieszamy i wylewamy masę na bardzo mocno rozgrzaną patelnię.

4

Smażymy pod przykryciem (na małym ogniu) po około 2 minuty z obu stron

5

Gotowego omleta nakładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i opcjonalnie posypujemy bakaliami (ja użyłam jagód goji, jak również zostawiłam mały kawałek banana, pokroiłam w plastry i  również ułożyłam na wierzchu).

 

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Edward Ganowski
    19 listopada 2014 o 20:42

    Jutro zrobie na sniadanie ,wyglada pysznie.

  • Odpowiedz
    Kreatornia Zmian
    19 listopada 2014 o 21:47

    No właśnie, od razu skojarzył mi się ze śniadaniem 🙂
    Daria

  • Odpowiedz
    Ala Zajdel
    19 listopada 2014 o 21:56

    Musiał być pyszny! *.*

  • Odpowiedz
    Kamciss
    19 listopada 2014 o 22:59

    Pycha! Ja jutro eksperymentuje z dynią! 🙂

  • Odpowiedz
    Natalie
    19 listopada 2014 o 23:59

    Jaki pulchny! Pycha 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    20 listopada 2014 o 06:05

    Pysznie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    20 listopada 2014 o 09:18

    O! Zapisuję przepis, bo z takimi pysznościami nie można zwlekać 🙂

  • Odpowiedz
    Anne
    20 listopada 2014 o 19:50

    piękne zdjęcia 🙂

  • Odpowiedz
    Ven Lifestyle
    21 listopada 2014 o 07:53

    wygląda bardzo apetycznie 😉

  • Odpowiedz
    agneslovechocolate
    21 listopada 2014 o 10:34

    mniam mniam

  • Odpowiedz
    agneslovechocolate
    21 listopada 2014 o 10:36

    mniam mniam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2014 o 09:26

    http://WWW.daniadietetyczne.com polecam zbior dan dietetycznych

  • Odpowiedz
    Natalia
    24 listopada 2014 o 13:04

    Zdecydowanie mój ulubiony blog o zdrowym odżywianiu, a ten razowiec wygląda fantastycznie!

    http://stylinsonlady.blogspot.co.uk/

  • Odpowiedz
    Piotr
    25 listopada 2014 o 19:18

    Wygląda apetycznie. Zjadło by się 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 grudnia 2014 o 20:44

    ja robiłam jest przepyszny 😀 masz super przepisy 😀
    Jestem pod wielkim wrażeniem jakości bloga 😀 oraz jego zdj ! są prześliczne <3

  • Odpowiedz
    Kasiulis
    20 stycznia 2015 o 18:41

    Też skorzystałam z Twojego przepisu. Przepyszne.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 maja 2015 o 08:27

    Czy mamy smażyć go w oleju, czy na suchej patelni?

    A tak po za tym to wygląda pysznie i zaraz go robię <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 maja 2015 o 08:40

    Wyszedł mi dośc twardy i suchy, czy taki powinien być?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lipca 2015 o 14:45

    Dzisiaj zrobiłam i już wiem co mam w zastępstwie za owsiankę:) pycha!

  • Napisz komentarz