Bez kategorii

Gryczanki!

Torturowałam ostatnio z rana mojego śpiącego narzeczonego blenderem, bo naszło mnie na placki z kaszy gryczanej - takie gryczanki na słodko.. nie mylić z grycankami.. 🙂 Tak na prawdę są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeżeli wcześniej ugotowaliśmy sobie kaszę.  Możecie je sobie dowolnie modyfikować np zamiast masła orzechowego zetrzeć do środka kostkę gorzkiej czekolady lub np dodać rodzynki. Szczerze mówiąc opakowanie kaszy gryczanej siedziało u mnie w szafce już ładne 3 miesiące.. pamiętam, że jak byłam dzieckiem to zdecydowanie była ona na mojej czarnej liście produktów. Chociaż w sumie wtedy wszystko co nie było snickersem lub kanapką z pasztetem i keczupem było na mojej czarnej liście.. ah gdzie te czasy kiedy byłam niejadkiem! 🙂 Tak czy owak, teraz kiedy przeżywam totalną fascynację kaszą i właściwie codziennie któraś z nich przewija się w co najmniej jednym moim posiłku to miło było zrobić sobie taką wyrazistą smakowo odmianę od stosunkowo neutralnej jaglanej, czy też kaszy bulgur.

Kakaowe placki z kaszy gryczanej

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję placków, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 281 Kalorie
  • 34g Węglowodany
  • 9g Tłuszcze
  • 16g Białko

Składniki

  • 40 g kaszy gryczanej (waga nieugotowanej kaszy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 białko
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (idealny będzie również miód gryczany!)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

Przgotowanie

1

W lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

2

Do wysokiego naczynia (lub kielicha blendera) wrzucamy przygotowaną kaszę i dodajemy resztę składników. Całość blenujemy do połączenia się składników (nie zbyt długo, struktura kaszy powinna być wciąż lekko wyczuwalna).

3

Po dwie łyżki stołowe przygotowanej masy nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy po minucie z obu stron.

4

Do placuszków idealnie będą pasowały domowe powidła lub np. prażone jabłka z cynamonem.


gryczanki
——-

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kamciss
    27 listopada 2014 o 21:33

    Jaki uroczy talerzyk! A pomysł na placki bardzo ciekawy :>

  • Odpowiedz
    monika mimo-za
    27 listopada 2014 o 21:36

    Mniam, bardzo takie lubię:)

  • Odpowiedz
    gin
    28 listopada 2014 o 00:29

    Lubię i kaszę, i mąkę gryczaną, takie placuszki kuszą mnie więc ogromnie 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    28 listopada 2014 o 05:20

    Wygląda apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Aneta Marcol
    28 listopada 2014 o 07:07

    Super! Na pewno wypróbuje! 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    28 listopada 2014 o 08:03

    O, wspaniale! Na pewno wykorzystam ten przepis, bo szczęśliwie kupiłam wczoraj kaszę gryczaną 😉

  • Odpowiedz
    daria
    28 listopada 2014 o 08:46

    wyglądają przepysznie 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna Jamróz
    28 listopada 2014 o 09:42

    wglądają przepysznie:)

  • Odpowiedz
    Ciążowe Zachcianki
    28 listopada 2014 o 10:08

    Genialnie się prezentują. Pewnie tak samo smakują. Chętnie bym kilka porwała:)

  • Odpowiedz
    Magdalena Uba
    28 listopada 2014 o 10:59

    Kurcze, powiem Ci szczerze, że kiedyś zrobiłam placki z kaszy gryczanej i było okropne! 😛 Ale robiłam je zupełnie inaczej, bardziej coś w formie kotlecików. Może dam im jeszcze jedną szansę 😀
    Podobno z niepalonej kaszy wychodzą bardzo fajne placki, chociaż ja na razie używałam jej tylko w formie ugotowanej albo jako mąka 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    28 listopada 2014 o 15:18

    u Ciebie jak zwykle wszystko nie tylko pyszne, ale również pięknie podane! 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Franek
    28 listopada 2014 o 17:57

    Zrobiłam, z jabłkami i bananem wyszły świetnie ! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 listopada 2014 o 18:12

    Świetne!!!! Myślisz że wyszłyby bez jajka?

  • Odpowiedz
    Piotr
    28 listopada 2014 o 20:01

    Ja osobiście za takim połączeniem z kaszą nie przepadam

  • Odpowiedz
    Magda Lena
    29 listopada 2014 o 13:12

    Kasza gryczana ostatnio mi się przejadła i za bardzo za nią nie przepadam…ale placuszki wyglądają bardzo smakowicie, myślę że mogłabym się przekonać do kaszy w takiej formie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i placuszki.

  • Odpowiedz
    jasiek94
    29 listopada 2014 o 14:42

    takiego cuda jeszcze nie jadłem, ale chyba wypróbuję twój przepis.

  • Odpowiedz
    Slim Size Me
    29 listopada 2014 o 21:59

    Pyszności 🙂

  • Odpowiedz
    Kreatornia Zmian
    30 listopada 2014 o 20:58

    Wygląda bardzo smakowicie! Ostatnio posmakowałam placuszków z bananów i wiórków kokosowych (czasami dodaję też miarkę odżywki białkowej do tego). Czas na placuszki z kaszy grycznej 🙂 Dam znać jak wyszły!- Emila

  • Odpowiedz
    n_ostalgic
    1 grudnia 2014 o 13:59

    Pyszka 😀 Odkąd zrobiło się zimno szaleję z kaszami.. Aż mnie wzięło na cykl postów 😀 Właśnie dzisiaj u siebie piszę o gryczanej i polecam Twój przepis na gryczane ciasto czekoladowe 🙂

    http://www.silarska.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Natalia
    1 grudnia 2014 o 14:02

    Jeszcze nigdy się nie spotkałam z czymś takim. Świetny pomysł, muszę koniecznie spróbować 🙂

    http://www.stylinsonlady.blogspot.com

  • Odpowiedz
    healthymaniacs
    1 grudnia 2014 o 19:08

    kasza gryczana jest wdzięczna do takich eksperymentów, w tym wydaniu prezentuje się nadzwyczaj dobrze, na pewno przetestuję 🙂

  • Odpowiedz
    Elwirt
    20 stycznia 2015 o 19:45

    Jakiej kaszy gryczanej używasz?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 marca 2015 o 10:34

    Moje jutrzejsze śniadanie ;))))))

  • Odpowiedz
    Świat Gastronomii
    22 marca 2015 o 20:33

    Fajny przepis 🙂 Ja również robiłem z kaszy gryczanej kotleciki, nawet na egzaminie zawodowym miałem zrobić kotlety z kaszy gryczanej z sosem chrzanowym, więc polecam Pani takie kotlety, są super i smaczne. Pozdrawiam i zapraszam Panią do mojego bloga, również o tematyce zdrowego odżywiania: http://swiatgastronomiczny.blogspot.com/.

    Patryk – dyplomowany kucharz, ekspert ds. żywienia

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lipca 2015 o 17:33

    Robiłam już kilka razy. Za każdym razem jak jem obiad i gotuję kaszę, to zjadam tylko połowę woreczka, a z reszty wieczorem lub rano robię placuszki. Mają specyficzny smak, za wiele nie zjem, ale są dobre. Zjadam z dżemem lub smażonymi jabłkami z cynamonem.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 sierpnia 2015 o 15:57

    Czym można zastąpić masło orzechowe?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 września 2015 o 06:38

    Właśnie zajadam, pyszne! 🙂 Dziękuje za przepis.
    Pozdrawiam,
    Natalia

  • Odpowiedz
    Justyna Mróz
    6 lipca 2016 o 17:12

    super pomysł na tą kaszę gryczaną nigdy bym chyba na taki nie wpadła.
    Pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Sandra Wilczewska
    9 listopada 2016 o 17:31

    Uwielbiam Twoje przepisy! Ten jak zwykle udany i pyszny 🙂

  • Napisz komentarz