Bez kategorii

Kasza bulgur z pieczonymi warzywami i wędzoną Newellą

Po naturalnej Newelli wzięłam się za testowanie jej wędzonej wersji. Gdybym wąchała produkt z zamkniętymi oczami to postawiłabym zapewne wszystkie pieniądze, że to oscypek! Jednak w smaku jest dużo łagodniejsze niż wspomniany serek, zaledwie lekko słone. Szczerze mówiąc przypomina mi trochę wędzone tofu, jeżeli ktoś z Was miał okazję próbować. W składzie poza jajem nic zdrożnego, woda, sól i naturalne roślinne aromaty 🙂 Jeżeli lubicie wędzone produkty, to na pewno Wam przypasuje - choćby do kanapki czy makaronu. Newelle znajdziecie w dużych sklepach Tesco w cenie 7,99, jeżeli będziecie mieli okazję, to warto spróbować, ostatnio mam TAK mało czasu, że ze 2 razy uratowała mój obiad 😉 Osobiście dokonując wyboru przy sklepowej półce zdecydowałabym się na naturalną wersję produktu, bo jest jednak dużo bardziej uniwersalna i mniej zobowiązująca, nada się na prawdę do wszystkiego.

Kasza bulgur z pieczonymi warzywami i wędzoną Newellą

Drukuj przepis

Składniki

  • 50 g kaszy bulgur
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g wędzonej Newelli
  • 1 średnia marchewka
  • 10 centymetrowy kawałek cukinii (ok 80g)
  • 2 średnie pomidory lub 100g gęstego, domowego przecieru z pomidorów
  • 2 łyżeczki oregano
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki

Przgotowanie

1

Marchew kroimy w słupki i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10 minut, a następnie dokładamy tak samo pokrojoną cukinię i pieczemy kolejne 10 minut. Na koniec układamy obok plastry Newelli i zostawiamy jeszcze na 2-3 minutki, żeby białko się zagrzało.

2

Pomidory zalewamy wrzątkiem na 2-3 minuty, ściągamy skórkę, wycinamy środki i kroimy bardzo drobno, dodajemy oregano (oczywiście najlepiej świeże 🙂 ), odrobinę curry i świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli. Całość mieszamy i podgrzewamy na patelni.

3

Świeże warzywa możemy zastąpić gotowym domowym puree z pomidorów.

4

Kaszę bulgur zalewamy 250 ml wrzątku, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut po czym odstawiamy do całkowitego wchłonięcia wody.

5

Do przygotowanej kaszy dodajemy odrobinę łagodnej papryki, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.

6

Na środku talerza robimy mały "dołek" w kaszy, nakładamy do niego przygotowany "sos" pomidorowy, a nad nim układamy upieczone warzywa i plastry Newelli.

————

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Favilla หวังว่า
    13 listopada 2014 o 09:49

    Wow ! Wygląda cudownie !

  • Odpowiedz
    Ciążowe Zachcianki
    13 listopada 2014 o 10:16

    Podoba mi się to danie. Jestem bardzo ciekawa czy tak samo dobrze smakuje jak wygląda:)

  • Odpowiedz
    URODA
    13 listopada 2014 o 10:19

    Newalla? pierwszy raz się z tym spotykam…mam nadzieje że nie jest bez smaku jak tofu 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    13 listopada 2014 o 16:33

    u Ciebie jak zwykle kolejna pyszna propozycja, pełna zdrowia i smaku 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    13 listopada 2014 o 17:52

    Wygląda apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia Cebula
    13 listopada 2014 o 21:10

    Ja oscypek dodaję do jajecznicy czy omleta, więc taka alternatywa jest dla mnie świetna, bo kalorycznie wypada o wiele korzystniej.

  • Odpowiedz
    Jagoda
    18 listopada 2014 o 14:14

    ślicznie podane danie 🙂

  • Odpowiedz
    daria
    19 listopada 2014 o 15:09

    danie wygląda super 🙂 pewnie tak samo smakuje 🙂

  • Odpowiedz
    Piotr
    25 listopada 2014 o 19:20

    Mniam, mniam

  • Odpowiedz
    Zuzanna Lewandowska
    26 listopada 2014 o 02:48

    Obiadek wygląda wyśmienicie, ale czy mogłabyś jeszcze podać ilość kalorii? Widziałam, że przy innych przepisach je podajesz 🙂

  • Napisz komentarz