Bez kategorii

Świąteczne fanaberie czas zacząć!

Święta to dla mnie szczególny czas. Może jestem przekupiona całą komercyjną otoczką trwającą zazwyczaj od początku listopada, ale nic nie poradzę, kocham szeroko pojęty okres Bożego Narodzenia razem z mikołajem na coca-coli i corocznym Kevinie na polsacie i wszystkimi światełkami  i choinkami na sklepowych witrynach głównych ulic. Chociaż staram się od jakiegoś czasu, aby przemycić na świąteczny stół jak najwięcej  potraw przygotowanych w chociaż trochę zdrowszy sposób, to przecież nie mogę sobie odmówić tej przyjemności jedzenia tradycyjnych frykasów przez te parę dni, że nie wspomnie o innych domownikach, którzy nie chcą mieć z dietą nic wspólnego, szczególnie w tym okresie 🙂 Dlatego z góry uprzedzam, że w grudniu zagości tu kilka przepisów wzbogacających  zakładkę fanaberie. Na start ciasto francuskie, o które pewnie nikt by mnie nie podejrzewał i masa makowa.. bo lubię. Jakoś typowy zawijas z ciasta drożdżowego z makiem jest dla mnie za suchy. Jednym słowem "dobry ten makowiec, ale po co to ciasto?"

Pierożki z ciasta francuskiego z masą makową

Drukuj przepis

Składniki

  • Na masę
  • 150 g maku
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 ml mleka
  • 60 ml białego rumu
  • 35 g miodu
  • 1 jajko
  • aromat migdałowy
  • +
  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Przgotowanie

1

Mak gotujemy przez 10 minut, a następnie odcedzamy, studzimy i dwukrotnie mielimy.

2

Bakalie wkładamy do małej miseczki (morele kroimy w kostkę) i zalewamy rumem - te czynność najlepiej wykonać troszkę wcześniej, aby bakalie mogły trochę poleżeć w alkoholu.

3

Do gotowego maku dodajemy jajko oraz mleko w którym wcześniej rozpuszczamy miód. Następnie dodajemy bakalie wraz z rumem oraz aromat migdałowy i całość dokładnie mieszamy.

4

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 prostokątów, każdy z nich składamy w pół i tworzymy kieszonkę, do której łyżeczką pakujemy w miarę możliwości jak najwięcej masy, a następnie zaklejamy.

5

Gotowe porcje układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.


 

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2012 o 11:45

    jeśli nie lubisz ciasta w makowcu to polecam przepyszny makowiec tzw.japoński
    np.tu
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/makowiec_japonski_z_jablkami/przepis.html

    sama robię od lat- fantastyczny-wilgotny, kwintesencja makowca

    pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Ewa.
    30 listopada 2012 o 11:48

    szkoda że nie lubię maku.

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    30 listopada 2012 o 11:53

    Uwielbiam ciasto francuskie, super odmiana:)

  • Odpowiedz
    asiawhitekitchen
    30 listopada 2012 o 12:05

    Bardzo fajne te pierożki. Super pomysł i takie łatwe do zrobienia. Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2012 o 12:35

    świetny przepis na pierożki, makowiec w innym wydaniu- wypróbuję:)A.

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    30 listopada 2012 o 13:38

    super pierożki , nie ma to jak pyszna masa makowa ;d

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2012 o 13:41

    Jeśli nie lubisz ciasta z makowcem, polecam makowiec na waflu. Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    qwert123
    30 listopada 2012 o 15:07

    genialny pomysł!

  • Odpowiedz
    whiness
    30 listopada 2012 o 15:50

    Takiego wydania ciasta francuskiego jeszcze nie widziałam. Ciekawe 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    30 listopada 2012 o 16:58

    Fakt, nie podejrzewalabym – ale raz na jakis czas nikogo nie zabije, prawda? 😉 Swietna (i mniej pracochlonna) alternatywa dla makowca.

  • Odpowiedz
    Marta
    30 listopada 2012 o 17:29

    mak i ciasto francuskie, nigdy nie próbowałam …
    wygląda pysznie, a do tego proste w przygotowaniu

  • Odpowiedz
    Kamciss
    30 listopada 2012 o 17:40

    Oh już czuję ich smak! 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    30 listopada 2012 o 18:11

    Ciekawe co by powiedziała moja mama – smakoszka makowca 😉

  • Odpowiedz
    Jey
    1 grudnia 2012 o 11:17

    Na miniturce zdjęcia w obserwowanych blogach, myślałam, że serwujesz tutaj pierożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybkami. Haha, ale już jak tu weszłam to tak nie wyglądało. 🙂 Uwielbiam ciasto francuskie, tylko czemu ono takie kaloryczne! A co myślisz o cieście francuskim light? Wyszukałam kiedyś w supermarketach. Próbowałaś może kiedyś?

  • Odpowiedz
    Czarnowłosa
    1 grudnia 2012 o 12:20

    Uwielbiam wszystko co z makiem.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 sierpnia 2013 o 09:34

    jak nie lubisz ciasta w makowcu, to zrób na święta śląskie makówki – w skrócie mak, mak, mak:) u nas jest zawsze i nikt nawet nie myśli o makowcu.

  • Odpowiedz
    Angelika Latosek
    13 grudnia 2013 o 12:28

    Rozumiem że świąteczny szał nastał, ale gdzie tableka z kaloriami? 🙂
    pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    WigilieEwy
    10 grudnia 2014 o 15:54

    Andżeliko po co na Wigilię zaprzątać sobie głowę kaloriami ? Sprawdź 12 potraw wigilijnych http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html i powiedz która oprócz karpia /można go zastąpić inną rybą/ jest tłusta czy kaloryczna.

  • Napisz komentarz