Bez kategorii

Znów owsianka zupełnie inaczej

"Wypieczonych" śniadań ciąg dalszy. Mini owsiankowe babeczki z orzechami i rodzynkami - czyli jak zdrowo zacząć dzień. Bardzo wilgotne, bardzo śniadaniowe i bardzo pyszne. Można zjeść na gorąco - jeszcze pół płynne, lub poczekać aż przestygną i delikatnie wyciągnąć z foremek (najlepiej silikonowych) wtedy będą udawały babeczki. Porcje ciasta przekładamy łyżką do foremek (tak jak wspomniałam wcześniej - najlepiej silikonowych bądź do formy z powłoką zapobiegającą przywieraniu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Babeczki z owsianki z orzechami i cynamonem

Drukuj przepis

Składniki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 150 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miodu
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 25 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przgotowanie

1

Wodę z mlekiem gotujemy w sporym rondelku, dodajemy płatki owsiane oraz otręby i na małym ogniu, często mieszając gotujemy kilka minut aż płatki wyraźnie napęcznieją i masa zrobi się gęsta.

2

Do ugotowanej i przestudzonej masy dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, przyprawy, miód, proszek do pieczenia oraz jajko i całość dokładnie mieszamy.

** Zaraz po upieczeniu kubeczki będą w środku jeszcze stosunkowo rzadkie – ich wyjęcie z formy będzie bardzo trudne, ale możemy użyć do zapiekania np porcelanowych kokilek i zjeść gorącą owsiankę łyżeczką prosto z foremki.
Natomiast jeżeli poczekamy, aż całość wystygnie, to delikatnie możemy wyciągać nasze owsiankowe kubeczki z foremek.

Może Ci się spodobać również

30 komentarzy

  • Odpowiedz
    Marrgo
    3 grudnia 2012 o 11:11

    ale to fajne! i coś czuję że mniamaśne…
    oj będę testować
    :o))

  • Odpowiedz
    Czarnowłosa
    3 grudnia 2012 o 12:49

    Rewelacyjne, też je przetestuję. Zrobię je też na święta.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 grudnia 2012 o 13:21

    świetny przepis, babeczki wyglądają bardzo apetycznie:) A.

  • Odpowiedz
    cupcake
    3 grudnia 2012 o 14:10

    to taka mini pieczona owsianka:D świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    3 grudnia 2012 o 14:19

    super babeczki , z tym co uwielbiam najbardziej 😉

  • Odpowiedz
    Aneta Wojciechowska
    3 grudnia 2012 o 14:36

    bardzo fajny pomysł, podoba mi się :))

  • Odpowiedz
    Jey
    3 grudnia 2012 o 14:57

    Omamo, chcę to! W weekend zrobię koniecznie! Tylko chyba dzień wcześniej, bo rano nie będzie wogóle czasu :c A gdybym przygotowała masę dzień wcześniej, schowała do lodówki i na następny dzień dopiero upiekła to coś się stanie, czy będzie okej? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      3 grudnia 2012 o 15:10

      Myślę, że będzie okej tylko szczelnie przykryj folią jak już ostygnie, żeby nie przeszło zapachami :))

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    3 grudnia 2012 o 15:38

    fantastyczne po prostu 🙂 to z pewnością najpyszniejsza wersja owsianki jaką widziałam 🙂

  • Odpowiedz
    qwert123
    3 grudnia 2012 o 15:55

    o mamciu, ciągle to wymyślne wypieki
    głowa pełna pomysłów!:)

  • Odpowiedz
    zufik
    3 grudnia 2012 o 16:06

    Fajniutkie, w ten dołeczek na górze coś można jeszcze wlać/włożyć 😉

  • Odpowiedz
    dorottya
    3 grudnia 2012 o 17:02

    Rewelacja! Jutro będą na II śniadanie 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    3 grudnia 2012 o 17:29

    Świetny pomysł:)
    Do zrobienia!

  • Odpowiedz
    W kuchni Uli
    3 grudnia 2012 o 18:31

    fajne 🙂

  • Odpowiedz
    pees
    3 grudnia 2012 o 20:30

    oj! wspaniałe są:) z chęcią zrobię!:)

  • Odpowiedz
    Capacitier
    3 grudnia 2012 o 21:56

    A światne! Dla mnie w sam raz i na zimno i na gorąco! 😉

  • Odpowiedz
    Kamciss
    3 grudnia 2012 o 22:24

    Jeszcze nigdy nie widziałam owsianki w takim wydaniu, super! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 grudnia 2012 o 13:38

    Ile powinno wyjść "babeczek" z tego przepisu? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 grudnia 2012 o 14:04

    Ok dzięki, to zabieram się do roboty :)))

  • Odpowiedz
    burczymiwbrzuchu
    11 grudnia 2012 o 21:37

    Pomysł jest rewelacyjny i domyślam się, że smakowo takim owsiankom także niczego nie brakuje 🙂 Super!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 stycznia 2013 o 18:31

    Ile babeczek przypada na jedną porcję? Owsiankę dla jednej osoby przygotowuję z czterech łyżek (na gęsto) i szklanki mleka. Czy takie proporcje mogę zastosować w tym przypadku? Poproszę o jakąś wskazówkę ile tego można zjeść. Pozdrawiam!

    • Odpowiedz
      Agata
      20 stycznia 2013 o 23:13

      Moim zdanie 3 takie babeczki to odpowiednia śniadaniowa porcja : )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 maja 2013 o 18:44

    ja zamiast mleka dodaje jogurtu naturalnego, też są pyszne 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 września 2013 o 10:56

    A jak długo można takie babeczki przechowywać?
    Bo fajnie byłoby upiec je wcześniej,a rano zajadać z kawką.

  • Odpowiedz
    Monika Grobelna
    14 grudnia 2013 o 17:14

    Dzisiaj popełniłam to cudo. Smakują jak ciasto:). Pychota!

  • Odpowiedz
    Karolina Szala
    1 marca 2014 o 14:00

    a mozna je upiec wieczorem i zjeść następnego dnia o 10? 🙂 zrobią się bardzo twarde lub wyschnięte?

    • Odpowiedz
      Agata
      1 marca 2014 o 21:43

      Można, wystarczy, że przykryjesz je ściereczką : )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 marca 2014 o 21:49

    Niesamowicie pyszne babeczki! Warto spróbować 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 maja 2014 o 10:59

    Zrobiłam kiedyś -raz……. i robię co tydzień!!! 🙂 takie pyszne! takie pyszneee!

  • Napisz komentarz