Już wspominałam trochę na facebookowym fanpage’u o książce, która została wydana przy udziale 10 bloggerek, a w środku znajdziecie 50 przepisów, które pomogą Wam przygotować święta w odrobinę zdrowszy i lżejszy sposób niż tradycyjnie.
„Blogerzy na Zdrowe Święta”
Książka jest bardzo ładnie wydana, szyta, w twardej oprawie – idealna na prezent!
Znajdziecie tam kilka moich przepisów, jak również wspaniałe propozycje z innych ciekawych blogów kulinarnych:
Quchnia Wege, A dupa rośnie, Kuchnia Bazylii, Feed Me Better, Madame Edith, Wolna Kuchnia, Jadłonomia, Dietetycznie Siostro, Pyszna Kuchnia
Oprócz tego, że książkę możecie zamówić już teraz w serwisie ownbook tutaj:
Dwie książki znalazły już swoje właścicielki po konkursie na facebooku, a teraz czas na ostatnią sztukę, którą mam dla czytelników.
Nigdy jeszcze nie robiłam konkursu z losowaniem zwycięzcy, więc chyba zaryzykuje pierwszy raz 🙂
Aby wziąć udział w konkursie napisz w komentarzu jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna i zostaw swój adres email.
Konkurs potrwa do 3 grudnia włącznie, a 4 automat wylosuje zwycięzcę 🙂
Zapraszam!
165 komentarzy
Dota|oneginetatopa
28 listopada 2012 o 15:48kutia oczywiśćie:) oneginetatopa@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 15:53pierogii ;DD
izka.miska@buziaczek.pl
ezetka
28 listopada 2012 o 15:56barszczyk z uszkami mniammmmm ezetka@onet.eu
Anonimowy
28 listopada 2012 o 15:56babcine pierożki z kapustą i grzybami 🙂 p.mika21@gmail.com
MałgosiaZ
28 listopada 2012 o 15:59Wigilijny szary sos ugotowany na bazie karpia, pierników, rodzynków, przypraw korzennych podany z kluskami kładzionymi na wodę własnej roboty. Taki sos przygotowywała moja babcia każdego roku na Wigilię, w zasadzie jest to zupa a nazwa pochodzi od kolorystyki, którą uzyskuję się z pierników. Jest obłędnie pyszna choć mało znana:)
gosiaziolkowa@gmail.com
Iwona
28 listopada 2012 o 16:01Zdecydowanie zupa grochowa mojej mamy <3 robiona raz w roku, więc każdy z niecierpliwością na nią czeka 🙂
Mój mail: iwonager8@interia.pl
mindy
28 listopada 2012 o 16:01Oczywiście że pierogi z kapustą i grzybami 😉
agatakedziorska15@wp.pl
Pelaśka
28 listopada 2012 o 16:03pierogi z kapustą i grzybami:)i kapusta w pomidorach
paaula139@gmail.com
flyingship
28 listopada 2012 o 16:05Wigilijne słodkości! A konkretniej pierniczki zdobione przez całą rodzinkę.
linka1995@poczta.fm
Just Try Eat
28 listopada 2012 o 16:08Sałatka warzywna
justtryeat@gmail.com
delicious.M
28 listopada 2012 o 16:08Pierogi z kapustą i grzybami oraz mój ulubiony barszcz czerwony z uszkami! =)
marlenka012@buziaczek.pl
Cassidy
28 listopada 2012 o 16:08Ryba po grecku! Chociaż barszcz z uszkami niewiele mniej 🙂
cassidy.vinci@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 16:09Barszcz produkcji mamusinej i uszka własnej 🙂 jocz@poczta.onet.pl
asia:)
28 listopada 2012 o 16:10Mam swoje trzy typu: pierogi z kapustą i grzybami robione przez moją ciocię, kruche ciastka, które babcia robi tylko na święta oraz kapusta z grochem robiona przez moją mamę.
asia1905@vp.pl
czekolaadowaaa
28 listopada 2012 o 16:13barszczyk z uszkami i łazanki z makiem i rodzynkami 🙂
julka28@onet.eu
Kaś
28 listopada 2012 o 16:14pierogi z kapustą u grzybami – zjadane niemal w ilościach hurtowych 🙂
bakeandtaste@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 16:20Odkąd pamiętam, zawsze uwielbiałam kapustę z grochem i olejem lnianym przyrządzaną przez moją babcię. Nic tak nie przypomina mi ciepłych i rodzinnych świąt jak zapach i smak tej potrawy 🙂
anna.moszkowicz@tlen.pl
Feta
28 listopada 2012 o 16:21również pierogi z kapustą i grzybami- u nas święta to jedyna okazja w roku, aby ulepić pierogi. Po roku czekania nigdy nie ma się ich dość;)
ola_wie@op.pl
aleglodomorek
28 listopada 2012 o 16:23Kapusta z grzybkami od mojej babci! aleglodomorek@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 16:27barszcz szary 🙂 czyli barszcz biały ( z zakwasu) robiony na wywarze z grzybów z uszkami 🙂 pycha!! czekam na to cały rok
slodkiepychotki@gmail.com
Magda bez
28 listopada 2012 o 16:27Mocno ciemno czerwony barszcz mojej Mamy,a w nim uszka z mięsem własnej roboty.Barszczyk musi oczywiście piec odrobinę w gardle i wywoływać wielki uśmiech na mej twarzy. 🙂
9.flake01@gmail.com
MissAnifares
28 listopada 2012 o 16:28Kutia, którą zrobi mój tato 🙂
anifares@poczta.fm
Arnika
28 listopada 2012 o 16:34Grzybowiki mojej Mamy. Są to pierożki z drożdżowego ciasta z farszem z suszonych borowików, smażone w głębokim tłuszczu. Nie wyobrażam sobie bez nich wigilii! dan155@o2.pl
Kasia
28 listopada 2012 o 16:36Pierogi z kapusta i grzybami…
kasia_b10@interia.eu
Aneta Wojciechowska
28 listopada 2012 o 16:40najbardziej lubię barszcz z uszkami. albo nie, paszteciki z kapustą i grzybami! obie te potrawy niezmiennie królują na moim świątecznym podium 🙂
aneecia94@vp.pl
Aneta
28 listopada 2012 o 16:43Moją ulubioną potrawa wigilijną są zdecydowanie pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Ale koniecznie podpieczone na patelni;)
aneta_patora@10g.pl
Justyna Świetlicka
28 listopada 2012 o 16:48Paszteciki z czerwonym barszczem 🙂
justynaswietlicka29@gmail.com
Magdalena M
28 listopada 2012 o 16:53Nie mogę się zdecydować, ale chyba śledzik ;p
89madalena@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 16:53zupka rybna. mniam mniam 🙂
pszczola.ja@gmail.com
lekki brzusio
28 listopada 2012 o 16:56zdecydowanie pierogi z kapustą i grzybami
lekkibrzusio@gmail.com
Anna Szczygieł
28 listopada 2012 o 17:07Grzybowa z lanymi kluseczkami 😉
Kathy
28 listopada 2012 o 17:08makówki taty 🙂
Kat13@interia.eu
Paulina M
28 listopada 2012 o 17:09a ja najbardziej lubię pierniki, które co roku piekę razem z mamą. Ich zapach roznosi się po całym domu 😉
michalska.paulina@interia.pl
misia721
28 listopada 2012 o 17:09Zawsze z utęsknieniem czekam na pierogi z kapustą i grzybami mojej babci!
milenam721@gmail.com
kate
28 listopada 2012 o 17:13krokiety z kapustą i grzybami mojej babci, smażone na autentycznej płycie na starym piecu.. Jedzone na jedynej w moim życiu wspólnie spędzonej rodzinnej wigilii . Bo to atmosfera nadaje smak potrawom, to wspomnienia tworzą smak.. 🙂
pozdrawiam
petite.kate@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 17:18Kluski z makiem i reszta wszystkiego, co słodkie, z piernikiem i pierniczkami na czele!
ingratusss@gmail.com
Mezurrka
28 listopada 2012 o 17:19pierogi z kapustą i grzybami oraz karp, który smakuje mi tylko raz w roku:D
nika32@onet.eu
agata
28 listopada 2012 o 17:25zdecydowanie nieodwołalnie i bezkompromisowo wygrywa karp : ) może dlatego, że jem go raz w roku, może dlatego, że bardzo mi smakuje, a może jeszcze z innego powodu. : )
agatanastulak@gmail.com
Justyna
28 listopada 2012 o 17:31Barszcz z uszkami, przebije wszystkie inne dania 🙂
slaba.j@wp.pl
DD
28 listopada 2012 o 17:42Od zeszłego roku to ryba po grecku ale bez ryby. Wersja wege- z kotletami sojowymi usmażonymi w jajku i mące:) Pyszna!
DD
dagus90@o2.pl
Ashtray
28 listopada 2012 o 17:54Barszcz z uszkami mojej mamy. Nigdy nie smakuje tak magicznie, jak w Wigilię. 🙂
mp63@wp.pl
Anonimowy
28 listopada 2012 o 17:54Śledź pod pierzynką!:)
kabo.9012@gmail.com
Pola
28 listopada 2012 o 17:59zdecydowanie pierogi z kapustą i grzybami mojej babci, kontrolowane pod względem smaku przez moją mamę i zmniejszające się pod względem ilości już zaraz po produkcji przeze mnie 🙂
polastarczynska@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 18:09Postny bigos z grzybami i suszonymi śliwkami. Poezja!
mauryca7@wp.pl
cupcake
28 listopada 2012 o 18:19chrupiące krokiety z ciągnącym się serem :).
cupcakex11@gmail.com
paulamaja
28 listopada 2012 o 18:21Oczywiście sernik nie ma sobie równych.
paulamakol@wp.pl
Patrycja
28 listopada 2012 o 18:22groch z kapustą! nie wiem dlaczego, ale smakuje mi przeogromnie tylko i wyłącznie podczas Wigilii!
ptija88@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 18:27makiełki 🙂
bielen.marta@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 18:38makóweczki śląskie! chociaż od dwóch lat ciężko płace za każdą łyżkę łapczywie wciągniętą:)
hableeha@wp.pl
Anonimowy
28 listopada 2012 o 18:41dwa lata temu u znajomych jadłam po raz pierwszy domowe kluski z makiem! Od tamtej chwili ta potrawa jest moją ulubioną i na święta nie może jej zabraknąć;)
Pozdrawiam
Majka
majkap19@wp.pl
dezemka
28 listopada 2012 o 18:45moja ulubiona potrawa to zdecydowanie karp 😀
mail : dezemka@gmail.com
PS: Gratuluje!!!
Anonimowy
28 listopada 2012 o 18:52Barszczyk czerwony z uszkami. Tego dnia ma on dla mnie nieziemski smak 😉
monis767@wp.pl
Nadia Wójcik
28 listopada 2012 o 18:55Moją ulubioną potrawą wigilijną są makówki;)
n.wojcik18@gmail.com
Katarzyna
28 listopada 2012 o 18:56ze słonych czerwony barszczyk z uszkami a na słodko kluski z makiem mmmmm…. katarzyna@janiszewska.com
teaspoon.lady
28 listopada 2012 o 18:57Sałatka śledziowa z ziemniakami 🙂
kalvai.agata@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 18:59łosoś z cytrynką 🙂
nikt w rodzinie nie przepada za karpiem o smaku i zapachu mułu…:)), dlatego jak święta to rybka! a jak rybka to pyszniutki łosoś!
malgo.kudla@gmail.com
pozdrawiam!
Anonimowy
28 listopada 2012 o 19:06Odkąd pamiętam – w Wigilę jem tylko jedno danie – filet z dorsza w sosie śmietanowo-grzybowym.
Mój mail to m_mackowska@wp.pl
Pozdrawiam serdecznie
Ihasia
28 listopada 2012 o 19:07Paszteciki z kapustą i grzybami! Zawsze zjadam całą tonę i nie mam w żołądku miejsca na nic innego 😉
ihasai89@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 19:07oczywiście śledź pod pierzynką!
enema@onet.pl
Ann
28 listopada 2012 o 19:20Może to dziwnie zabrzmi… Bo ja jestem takim wigilijnym niejadkiem. Większość potraw, co mówię z żalem nie lubię. Może kiedyś znajdę takie potrawy, które polubię. Może w tej książce? No i najbardziej z wigilijnej kolacji lubię grzanki z weka do grzybowej( bez grzybowej)- naprawdę kocham ten smak, ale tylko w ten jeden dzień :). No i oczywiście ciasta pieczone przez babcię.
annowablog@gmail.com
pasjonatka
28 listopada 2012 o 19:30w tamtym roku hitem okazal sie piernik 😉 ale pierogi mojej babci… chyba nie da sie zdecydowac ;p
iza_sc@vp.pl
Anonimowy
28 listopada 2012 o 19:51Nie będę orginalna- pierogi z mąki pełnoziarnistej z duuuuużą ilością farszu (oczywiście kapusty z grzybami)!
sylwia.bartkowiak@op.pl
Anonimowy
28 listopada 2012 o 20:12babciny barszczyk z grzybami 🙂 na drugim miejscu dałabym kutie 😉
kprzybylo@op.pl
Magda
28 listopada 2012 o 20:13czerwony barszczyk z uszkami! :))
pannamadzia@gmail.com
Inspirowane Smakiem
28 listopada 2012 o 20:22Uszka, bez barszczu, same. Mogę zjadac tonami. 🙂
Inspirowane Smakiem
28 listopada 2012 o 20:22inspirowanesmakiem@gmail.com 🙂
julia
28 listopada 2012 o 20:22orkiszowe kluski z makiem,miodem i bakaliami.
mail: glasse.julia@gmail.com
pees
28 listopada 2012 o 20:42moja ulubiona?:D
krokiety! w panierce z otrębami:) a w środku grzyby i kapusta kiszona:)
olka
28 listopada 2012 o 20:44paszteciki z pieczarkami i barszcz mojej szwagierki
mail:juriel1@wp.pl
aanneke
28 listopada 2012 o 22:11Kwaśny barszcz czerwony robiony na wyjątkowym zakwasie mojej mamy! 😀
pawliczek.agata@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 22:31a u mnie troszkę inaczej – ulubiona potrawa wigilijna to barszcz z uszkami, ale.. biały 🙂 mogłabym go jeść cały wieczór pomijając każdą inną potrawę 🙂
melmankax@gmail.com
Lina
28 listopada 2012 o 23:08Jeśli kompot z suszu nazwiemy potrawą, to mój niezłomny faworyt.
Pity tylko raz roku, w ilości zawsze przyprawiającej o ból brzucha.
mrowka_faronka@o2.pl
matka.polka27
28 listopada 2012 o 23:17zdecydowanie nie jestem fanem potraw wigilijnych, bo ryby, bo ości, ale zdecydowanym mistrzem, który zawsze pojawia się jako główne danie na moim talerzu są krokiety z grzybami i kapustą popijane czerwonym barszczem!!!
matka.polka27@gmail.com
Anonimowy
28 listopada 2012 o 23:45Dla mnie pulpa – bardzo długo rozgotowywany (do rozpadnięcia się na "mus") domowy susz owocowy przyprawiony goździkami. Jadany m.in. w Trójwsi w Beskidach.
KiniaJade@gmail.com
teenager ;)
29 listopada 2012 o 04:14Moja ulubiona potrawa wigilijna to zdecydowanie gołąbki babci – kocham je , i zawsze dostaję od niej cały garnuszek świątecznych gołąbków (z kaszą gryczaną , grzybami ) ,który potem uzupełniam o kolejne gołąbki <3
inne potrawy wigilijne też są pyszne ,ale gołąbki babuni najlepsze ;D
daria96_96@o2.pl
Anonimowy
29 listopada 2012 o 05:43Moją najlepsiejszą potrawą wigilijną są Krokiety 🙂
mmonia164@gmail.com
Małgosia Markowska
29 listopada 2012 o 08:19sernik i pierniczki 🙂
gosiamarko92@gmail.com
Monika
29 listopada 2012 o 08:20Żurek z grzybami <3
monia.n93@gmail.com
Dominika Kr
29 listopada 2012 o 08:23Barszczyk z uszkami domini87@wp.pl
Anonimowy
29 listopada 2012 o 08:45A ja najbardziej lubię kompot z suszu 🙂
Marta: albina@wp.pl
domino
29 listopada 2012 o 09:52Pierogi z kapustą i grzybami, najlepiej odsmażane! 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy
29 listopada 2012 o 09:56jak karpia nie lubię bo dla mnie specyficznie śmierdzi! tak w wigilie sobie nie wyobrażam aby mogło go zabraknąć!!
karp robiony przez moją mamę jest cudowny i niepowtarzalny!! ten smak jednak jest tylko raz w roku! 🙂
krakowiankawbieszczadach@gmail.com
Anna Wolsztyńska
29 listopada 2012 o 10:59barszcz zabielany z grzybami. Potrawa, którą jemy tylko i wyłącznie w Boże Narodzenie. Tego smaku nic nie jest w stanie zastąpić.
annawolsztynska@op.pl
Fuscila
29 listopada 2012 o 12:45Juz czwarte pokolenie w mojej rodzinie nie wyobraża sobie Wigilii bez "granatów" ( tak nazwały ta potrawę moje dzieci, a teraz wnuki ją przyswoiły), którymi sa klopsiki grzybowe smażone na masełku!
fusilla@gazeta.pl
Scoto
29 listopada 2012 o 12:47Chyba najbardziej lubię rosół z karpia. 🙂
d_szmajser@wp.pl
Ola Kucharska
29 listopada 2012 o 14:20Ja najbardziej lubię śledzie pod pierzynką 🙂
kucharska.aleksandra@gmail.com
Anonimowy
29 listopada 2012 o 14:30Czerwony, pachnący, ciepły, aromatyczny, idealny w każdym calu…barszczyk 🙂
Madzia.lena93@gmail.com
Anonimowy
29 listopada 2012 o 18:37pierogi 😉
rastaania@gmail.com
Paulina
29 listopada 2012 o 18:41Zdecydowanie czerwony barszcz z uszkami. 🙂
paulina.cieslak91@gmail.com
igis
29 listopada 2012 o 18:42Pierogi mojej mamy- bardzo pikantne ruskie oraz z kapusta i grzybami zapijane żurkiem grzybowym:)))
igis@gazeta.pl
Anonimowy
29 listopada 2012 o 19:02od zawsze moim ulubionym wigilijnym "daniem" … opłatek (ten podjadany oczywiście);). Jeżeli jednak chodzi o tradycyjne potrawy to zdecydowanie barszcz, koniecznie z uszkami.
zuzanna.goetz@gmail.com
Anonimowy
29 listopada 2012 o 19:30kapusta z grochem
ania-tulacz@wp.pl
😉
better-choice
29 listopada 2012 o 20:08najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybkami <3
zdrowie.przez.kuchnie@gmail.com
Anonimowy
29 listopada 2012 o 20:28No jasne, że barszcz z uszkami. Jest bezkonkurencyjny <3
kleasiw@gmail.com
Anonimowy
29 listopada 2012 o 20:47Najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami:)
a_nadia@wp.pl
Anonimowy
29 listopada 2012 o 20:49Krokiety z grzybami mojej babci <3
happysia@wp.pl
qwert123
29 listopada 2012 o 20:49zawsze czekam przede wszystkim na zjedzenie makowca i popcie go pysznym kompotem ze suszu:) mmmm!
krupcia526@poczta.fm
Anonimowy
29 listopada 2012 o 21:36jeśli chodzi o potrawy wigilijne to ubóstwiam wręcz zupę z kapusty z suszonymi grzybami leśnymi, mniam! 🙂
sims_obcasik@autograf.pl
Anonimowy
29 listopada 2012 o 22:38Makówki…są raz do roku i już wręcz nie mogę się ich doczekać…jeszcze tylko parę tygodni 🙂
aivi88@tlen.pl
Anonimowy
29 listopada 2012 o 23:31zdecydowanie pierogi z kapustą i grzybami
ps1@.pl
Anonimowy
29 listopada 2012 o 23:32miało być ps1@vp.pl
Anonimowy
30 listopada 2012 o 09:40Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci.
j.sygna@wp.pl
Anonimowy
30 listopada 2012 o 13:31Pierogi z kapustą i grzybami 🙂 po prostu mniam mniam 🙂
sylwia.sowinska@o2.pl
Anonimowy
30 listopada 2012 o 13:41Ryba po Grecku zrobiona przez moją mamę 🙂 ewis0@op.pl
Kasieńka
30 listopada 2012 o 16:58Czerwony barszczyk, pierogi z kapustą i grzybami i rybki – dużo rybek 🙂
malamalinka
30 listopada 2012 o 16:59Uszka!
zuzannamalina@gmail.com
nata
30 listopada 2012 o 17:01Sandacz smażony przez mojego tatę – u nas nie ma karpia 😉 Oraz sałatka śledziowo-buraczana mniammm, polecam! nata.sikora@gmail.com
Marrgo
30 listopada 2012 o 17:15śledzik w śmietanie z ziemniakami… uwielbiam gorące ziemniaki polane zimnym sosem od śledzi…
margo-lcia1@wp.pl
Anonimowy
30 listopada 2012 o 17:44śledź zmielony z jabłkami i cebulą z dodatkiem sosu śmietanowego 🙂 aksozja@gmail.com
Anonimowy
30 listopada 2012 o 18:11Pierogi 🙂
angelika19000@wp.pl
Paula Rogóż
30 listopada 2012 o 20:04Makaron z makiem !
nutinka112@gmail.com
Anonimowy
30 listopada 2012 o 21:03Pieroooooogi ! omnonomnomnom <3
nataliakmieciak@wp.pl
Magda
30 listopada 2012 o 21:41Kapusta z fasolą to coś co uwielbiam 🙂
mhadrys@o2.pl
Anonimowy
30 listopada 2012 o 22:19zupa grzybowa i pierogi z kapustą i grzybami <3
szpaczek13@buziaczek.pl
Szymon
1 grudnia 2012 o 06:34Makiełki
szymus8@gmail.com
Ola
1 grudnia 2012 o 08:43Najlepszą potrawą wigilijną jest niepowtarzalna zupa grzybowa mojego taty, oraz karp przygotowany przez teściową 🙂
olusia23@poczta.onet.pl
Anonimowy
1 grudnia 2012 o 13:02Tradycyjny barszcz z uszkami, który co roku przyrządza moja babcia.
Często w domu robimy uszka z barszczykiem razem z mamą, ale jednak smak dzieciństwa zawsze będzie mi towarzyszył. Uwielbiam poznawać nowe smaki, potrawy. Ale mam straszny właśnie sentyment do babcinego barszczyku z uszkami. 🙂
lighttouch@wp.pl
Iwka
1 grudnia 2012 o 17:32Uwielbiam kompot z suszu. Pyszny
hadrysiowa@o2.pl
Anonimowy
1 grudnia 2012 o 20:30Oczywiście krokiety z grzybami mojej babci:) :!!!!!
Anonimowy
1 grudnia 2012 o 20:33Pierogi z grzybami i kapustą, mojej mamy!!!!!
pati21-01@o2.pl
cherry
2 grudnia 2012 o 14:55Pierogi z suszoną śliwką! 🙂
almjarosz@gmail.com
Ula
2 grudnia 2012 o 19:51BIGOS NA WINIE. MMM
ula.grzechula@gmail.com
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 19:53niepowtarzalna kapusta z grochem mojej mamy :)esz@autograf.pl
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 19:57moje ulubione pierogi z kapusta i grzybami polane olejem lnianym:)w tym roku swieta u tesciowej, wiec oleju nie bedzie, ale za to dietetyczniej 😉
sylwiaaaa1210@gmail.com
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 19:59barszcz czerwony z uszkami : ) tylko w święta tak smakują
aguporebska@gmail.com
darkaa
2 grudnia 2012 o 20:01ha..kompot kompot i jeszcze raz kompot z suszu, nikt nie pije tylko ja 🙂 pamiętam jak byłam mała, jak ja tego nie cierpiałam, a teraz sama wymyślam jego wariacje. wiem, średnio to potrawą można nazwać, ale jest zawsze na stole w wigilijny wieczór, więc go zgłaszam. darkaa@o2.pl
martynizm
2 grudnia 2012 o 20:01Zupa owocowa plus karp to dania wyśmienite 🙂
martynabanasiak@gmail.com
Aneta
2 grudnia 2012 o 20:05pierogi z kapustą i grzybami oraz kluski z makiem 🙂 wlodarczyk.aneta@gmail.com
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 20:08Chyba jednak karpik;)
ankakas@gmail.com
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 20:09pierogi z kapustą i przepysznymi grzybami:)
natka0391@interia.pl
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 20:12pierogi z kapustą i grzybami 🙂
katarzyna_zabka@wp.pl
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 20:13Kutia…
margot@sns.pl
Sonn.
2 grudnia 2012 o 20:21makówki 🙂 może i mało dietetycznie, ale uwielbiam 🙂
sonny4991@wp.pl
smile of life
2 grudnia 2012 o 20:21zupa grzybowa <3
mikeyla@poczta.onet.pl
http://asmileoflife.blogspot.com/
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 20:30Mam ogromny problem z wyborem między zupą grzybową produkcji mojej mamy, a rybą po grecku robioną przez moją babcię. Obie potrawy są przepyszne, ale chyba jednak wybiorę zupę 😉
igla14@wp.pl
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 20:37Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 🙂
do_karoli@wp.pl
Ola
2 grudnia 2012 o 20:44nie barszcz z uszkami, a USZKA z barszczem. Cała miska pysznych uszek z domieszką czerwonego barszczu i późniejsze wyjadanie tych niedobitków, które zostały w misce… 😉
aleks.bell@wp.pl
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 20:46barszcz z uszkami- na samą myśl leci mi ślinka 🙂
lion87@wp.pl
kasia_w
2 grudnia 2012 o 21:03grzybowa az ciemna od grzybow…a no i kompot z suszu:)katarzyna.wojcik1988@gmail.com
Paula
2 grudnia 2012 o 21:49karpik pod każdą postacią 🙂 paulina-malinowska-1990@tlen.pl
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 21:54Kapusta z łazankami. Mniam. 🙂
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 21:56Kapusta z łazankami. Mniam. 🙂
fr.adrianna@gmail.com
Anonimowy
2 grudnia 2012 o 22:04barszcz z uszkami ! 🙂
justynka.sokol@gmail.com
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 08:43pierogi z kapustą i grzybami! mniammm 🙂
k.zegarowska@gmail.com
Jaśmina Burzyńska
3 grudnia 2012 o 08:47W moim wypadku są to kapelusze grzybów, na których wcześniej była gotowana zupa grzybowa, wysuszone, obtoczone w mące z cukrem i pieprzem i smażone na patelni aż się zrumienią. Zawsze są u nas na stole wigilijnym 🙂
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 09:46zdecydowanie karp obtoczony w mące i smażony tuz przed kolacją! mniam!
agata.bastrzyk@wp.pl
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 11:54Grzybowa z grzybkami zebranymi przez całą rodzinę!
wojciech_kuznik@op.pl
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 17:31Kutia, zdecydowanie. Słodziutka, pełna maku i pachnących bakalii kutia 🙂
ewciaaaa93@wp.pl
basjula
3 grudnia 2012 o 18:13Pierogi z kapustą i grzybami;)
basjula@gmail.com
Kasia Cukier
3 grudnia 2012 o 20:30Ryba po grecku zdecydowanie 🙂
kasia_cukier@interia.eu
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 20:31the one and only: śledzik pod pierzynką :)))
k.laskawiec@hotmail.nl
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 20:33grzybowa!
pawpaweu@gmail.com
Klaudia Sroczyńska
3 grudnia 2012 o 20:34uwielbiam grzybówki. to pierożki z ciasta drożdżowego zapiekane w starodawnym piecu pełne grzybów 🙂
Aleksandra Wrzesień
3 grudnia 2012 o 20:35karp faszerowany warzywami, zapiekany w połączeniu z cytrusami (cytryna i pomarańcza)
wrzesien.aleksandra@gmail.com
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 20:35pierogi z kapustą i grzybami 🙂
emill1@op.pl
Małgorzata Olesik
3 grudnia 2012 o 20:36makówki:) m.olesik@gmail.com
soulstorm-everywhere
3 grudnia 2012 o 20:38makaron, bo raz w roku moja Mama go robi ręcznie i jest to najsmaczniejsza rzecz jaką wtedy jem, i cały rok na to czekam
soulstromee@gmail.com
Monika
3 grudnia 2012 o 20:38oczywiście, że pierogi!
szewczyk.monikaa@gmail.com
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 20:40pierogi z kapusta i grzybkami
magda.uss@interia.eu
krewetka
3 grudnia 2012 o 20:41najbardziej dietetyczne OPŁATEK 😉
pedoka@op.pl
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 20:45Zupa migdałowa mojej Mamy:)
baska_koziel@poczta.onet.pl
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 20:46Zupa grzybowa z makaronem własnej roboty 🙂
madzialena90@wp.pl
nechebet
3 grudnia 2012 o 20:51Malutkie uszka z grzybami o delikatnym, cienkim cieście
Anonimowy
3 grudnia 2012 o 21:28barszcz z uszkami, tylko takimi bez grzybów, bo grzybów nie lubię 😉
k.galazka1@gmail.com
carm_en
3 grudnia 2012 o 22:34ryba po grecku zdecydowanie !
carmenpaula2@gmail.com