Bez kategorii

Z cyklu „smakuje znacznie lepiej niż wygląda”

Ostatnio jedna z moich współlokatorek zrobiła mi smaka na krem z pieczarek. Właściwie to nigdy go nie jadłam, w domu zawsze panowała pieczarkowa mamy z lanymi kluseczkami. Kolor może nie jest zachęcający, ale muszę przyznać, że wyszła pyszna. Jestem już trochę znudzona ciągłym blenderowaniem tych samych warzyw, więc ta pikantna  pieczarkowa odmiana była bardzo miła, wszystkim moim rosyjskim współlokatorkom też smakowała 😉

Pikantny krem z pieczarek

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 3-4 porcje

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pełnego mleka
  • 15 pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duży ziemniak (lub 2 małe)
  • 1 łyżka płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki chili
  • pieprz, sól

Przgotowanie

1

Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i 2/3 z całości wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na oliwie (lekko "podpalamy" dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczny aromat pieczarek).

2

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone ziemniaki, bazylię, płatki owsiane oraz podsmażone z cebulką pieczarki, gotujemy około 30 minut.

3

Do gotującej się zupy dodajemy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością chili.

4

Całość blenderujemy dokładnie i sprawdzamy czy krem jest odpowiednio doprawiony.

5

Na samym końcu podsmażamy resztę pieczarek i dodajemy do zupy.

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Aniko
    28 lipca 2012 o 22:12

    Oj tam. Dobrze wygląda 🙂 A najlepiej fotograf odbijający się w łyżeczce 😉

  • Odpowiedz
    Hania-Kasia
    29 lipca 2012 o 02:03

    Faktycznie zabawnie odbiłaś się w łyżce :-))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 lipca 2012 o 05:34

    zupy z natury wychodzą mało apetycznie, ale liczy się smak:)

  • Odpowiedz
    Elexis
    29 lipca 2012 o 05:35

    Uwielbiam pieczarki, taka pieczarkowa musi być pyszna!

  • Odpowiedz
    Wiola
    29 lipca 2012 o 07:49

    Robię torchę inaczej krem z pieczarek ale uwielbiam go, pierwszy raz skusilam sie w uniwersyteckiej kawiarence no i pokochalam go 🙂 pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    świeże jeżyny
    29 lipca 2012 o 08:31

    Jak dla mnie wygląda bosko 😉

  • Odpowiedz
    Joanna
    29 lipca 2012 o 11:56

    Moje dzieciaki uwielbiają grzybową w formie kremu, już wielokrotnie próbowałam ją dobrze sfotografować i wrzucić na bloga, ale się nie udaje, zawsze wygląda jakbym w niej szmatę do podłogi wymoczyła, ale za to znika z talerzy migusiem… czyli nie zawsze wygląd jest najważniejszy 😉

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    29 lipca 2012 o 15:51

    Fajny pomysł na pikantną pieczarkową 🙂

  • Odpowiedz
    Anka - Weganka
    29 lipca 2012 o 17:10

    O tak, pieczarkowa jest pyszna 🙂

  • Odpowiedz
    Dominika / Nóż i Widelec
    29 lipca 2012 o 17:43

    Mmm wygląda pysznie!

  • Odpowiedz
    Ola
    29 lipca 2012 o 18:50

    od razu, że nie wygląda… a to czemu? nie wygląda papka ryżowa o brązowym zabarwieniu a krem to po prostu krem 🙂 nijaki wygląd a smak wyjątkowy!

  • Odpowiedz
    Emma
    30 lipca 2012 o 03:01

    według mnie wcale nie prezentuje się źle! 🙂
    a swoją drogą zazwyczaj jest tak, że to co najgorzej wygląda smakuje całkiem pysznie 😉
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Dota
    31 lipca 2012 o 16:36

    super tytul posta czasem jest tak, ze cos wyglada delikatnie mowiac niejadalnie a jest boskie w smaku…

  • Odpowiedz
    shinawa
    1 sierpnia 2012 o 14:30

    rewelacja! a jeszcze z jakimiś fajnymi chrupiącymi grzankami.. mniam 🙂

  • Odpowiedz
    marta_zukowska0
    9 sierpnia 2012 o 10:54

    A czy koniecznie musi być pełne mleko ? Można dodać 1,5% ?
    Pozdrawiam 🙂

  • Napisz komentarz