Bez kategorii

Coś do chrupania na diecie

Mówi się, że kluczem do doskonałej sylwetki jest "nie podjadać" Teorii w tej kwestii jest mnóstwo, ja np uważam, że podjadanie na diecie to kwestia indywidualna, mnie osobiście łatwiej jest jeść 3 zaplanowane posiłki i na tym koniec (no czasem przegryzę jakiś owoc lub zjem jogurt) natomiast mówi się równie powszechnie, że powinniśmy jeść często a małe porcje, aby omijać uczucie głodu i pobudzać metabolizm. Niestety nie mówimy tutaj o michałkach, orzeszkach czy innych czekoladowych puddingach z pianką, które stoją na półce razem z jogurtami więc przecież są zdrowe.. Oczywiście najlepiej byłoby podjadać same warzywa, szczególnie, że Polakom wciąż daleko do spożywania dziennej normy na zieleninę..  Tak, zgadzam się, że chrupanie kawałków marchewki to nie to samo co nasz ulubiony Twix czy inne słodkości, ale trzeba sobie jakoś radzić i wymyślać zdrowe podjaduchy.

Chrupiące "springrolls" z tofu i mnóstwem warzyw

Drukuj przepis

Składniki

  • papier ryżowy (użyłam dostępnych tu arkuszy do sajgonek)
  • marchew
  • ogórek zielony
  • czerwona papryka
  • tofu **
  • sos sojowy
  • wasabi (opcjonalnie)
  • ** Już praktycznie we wszystkich hipermarketach dostępne jest "gotowe" tofu, wędzone (smakuje podobnie do oscypka), marynowane i naturalne. Można zastąpić tofu innym ulubionym warzywem, lub użyć dobrze przyprawionych kawałków kurczaka, wtedy sajgonki będą bardziej treściwe.

Przgotowanie

1

Warzywa kroimy w paski długości około 5-7 cm, końcówki moczymy w sosie sojowym (możemy dodać odrobinę wasabi lub np chili).

2

Następnie układamy je na wcześniej zwilżonym delikatnie papierze ryżowym, który składamy w pół i zawijamy w rulon.

3

Gotowe ruloniki możemy też maczać w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku lub dalej w sosie sojowym.

A Wy podjadacie?:)

Propozycja na drugie śniadanie w akcji Kuchnia 24/7 – rzadko jemy drugie śniadanie w domu, przez co często sięgamy po niezdrowe przekąski w szkole lub w miejscu pracy. Niepotrzebnie! Te warzywne zawijasy są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i idealne do śniadaniowego pudełka.

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ola
    21 lipca 2012 o 22:38

    i znowu: dietetyczne nie znaczy nudne!

  • Odpowiedz
    Julia
    21 lipca 2012 o 23:02

    lubię, ale pakowałam też do środka odrobinę makaronu ryżowego i masła orzechowego oprócz tofu i warzyw : )

  • Odpowiedz
    pensjonarka
    22 lipca 2012 o 05:01

    bardzo fajny pomysł:) myślę, że jest to świetna przystawka na jakąś imprezę… zdrowo i smacznie!
    a podjadanie:)? kto ma na to czas:)?

  • Odpowiedz
    Madzialena
    22 lipca 2012 o 06:10

    Bardzo lubię takie spring rolls, mimo, że nie jestem na diecie 🙂 Fajna, zdrowa i smaczna przekąska dla każdego 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    22 lipca 2012 o 07:04

    Świetny pomysł na niskokaloryczną przekąskę. Idealne, kiedy z nudów ma się ochotę co chwila wędrować do kuchni…

  • Odpowiedz
    Lektura Smaku
    22 lipca 2012 o 09:14

    Ojej, ale to fajnie wygląda 🙂 Ja już odzwyczaiłam się od słodyczy ze sklepu, ale często uskarżam się na brak czegoś do chrupania, więc z chęcią skorzystam z Twojego pomysłu 🙂

  • Odpowiedz
    Bizneswoman w kuchni
    22 lipca 2012 o 09:17

    Kolorowo i apetycznie 😉

  • Odpowiedz
    Weronika
    22 lipca 2012 o 09:33

    Ciekawe. 😉 I dieta wcale nie musi być drastyczna. 😉

  • Odpowiedz
    Męskie gotowanie
    22 lipca 2012 o 10:52

    Nie dość, że zdrowe, to na pewno dobre 🙂

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    22 lipca 2012 o 11:08

    Podjadam, przyznaję się 😉 Najczęściej wieczorem, czyli najgorzej. I do tego najchętniej chipsy albo jakąś dobrą kiełbaskę.
    Najgorsze jest to, że zjadłbym takie spring rollsy, na pewno by mi smakowały, nawet mógłbym się nimi najeść pod korek, a dalej chciałoby mi się zagryźć jakąś kiełbaską 😉 Miewam zachcianki gorsze niż kobieta w ciąży 😉

  • Odpowiedz
    Berka
    22 lipca 2012 o 11:19

    świetna propozycja dla będących na diecie, ale również dla każdego-zdrowa przekąska, super!

  • Odpowiedz
    olala
    22 lipca 2012 o 13:25

    Genialny pomysł na przekąskę!

  • Odpowiedz
    Mary
    22 lipca 2012 o 13:27

    pomysł świetny!

  • Odpowiedz
    BikiniGirl
    22 lipca 2012 o 14:23

    Bardzo fajne! Ten papier ryżowy mnie zainteresował 😀

  • Odpowiedz
    Fuchsia
    22 lipca 2012 o 14:55

    Super, ładnie wyglądają te spring rolls. Myślę, że to mógłby być fajny dodatek do zupy. Ale u mnie to by nie przeszło – jak mam ochotę coś podjeść, to takie warzywka nie zaspokoiłyby mojej ochoty na coś słodkiego. Tak samo jest z jogurtem i owocami.

  • Odpowiedz
    ruda
    22 lipca 2012 o 16:49

    wspaniałe 🙂

  • Odpowiedz
    nasikosik
    22 lipca 2012 o 23:00

    Uwielbiam czasem sobie coś schrupać, np. marchewki, ogórki, jabłka, zależnie od zaopatrzenia lodówki 🙂

  • Odpowiedz
    Emma
    23 lipca 2012 o 00:29

    uwielbiam takie przekąski!

  • Odpowiedz
    Paulina
    24 lipca 2012 o 16:09

    Witam
    Pojawiła się nowa opcja dotycząca Spisu Blogów o odchudzaniu w którym ten blog jest jest zapisany: Dzięki temu spis będzie mógł jeszcze bardziej promować tego bloga 🙂 Więcej informacji pod linkiem : http://bycidealna.blogspot.com/2012/07/nowy-spis-blogow-o-odchudzaniu.html

    Prosiłabym o przesłanie koło 3 ciekawych linków z tej strony.

    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Purabi
    25 lipca 2012 o 06:08

    Agata, I love these spring rolls. These are a meal in themselves and loved how you photographed these!

  • Odpowiedz
    hany
    20 sierpnia 2012 o 15:23

    Proste, kolorowe i zdrowe.
    Czego mozna chciec wiecej ?
    Pozdr

  • Napisz komentarz