Mówi się, że kluczem do doskonałej sylwetki jest "nie podjadać" Teorii w tej kwestii jest mnóstwo, ja np uważam, że podjadanie na diecie to kwestia indywidualna, mnie osobiście łatwiej jest jeść 3 zaplanowane posiłki i na tym koniec (no czasem przegryzę jakiś owoc lub zjem jogurt) natomiast mówi się równie powszechnie, że powinniśmy jeść często a małe porcje, aby omijać uczucie głodu i pobudzać metabolizm. Niestety nie mówimy tutaj o michałkach, orzeszkach czy innych czekoladowych puddingach z pianką, które stoją na półce razem z jogurtami więc przecież są zdrowe.. Oczywiście najlepiej byłoby podjadać same warzywa, szczególnie, że Polakom wciąż daleko do spożywania dziennej normy na zieleninę.. Tak, zgadzam się, że chrupanie kawałków marchewki to nie to samo co nasz ulubiony Twix czy inne słodkości, ale trzeba sobie jakoś radzić i wymyślać zdrowe podjaduchy.
Chrupiące "springrolls" z tofu i mnóstwem warzyw
Drukuj przepisSkładniki
- papier ryżowy (użyłam dostępnych tu arkuszy do sajgonek)
- marchew
- ogórek zielony
- czerwona papryka
- tofu **
- sos sojowy
- wasabi (opcjonalnie)
- ** Już praktycznie we wszystkich hipermarketach dostępne jest "gotowe" tofu, wędzone (smakuje podobnie do oscypka), marynowane i naturalne. Można zastąpić tofu innym ulubionym warzywem, lub użyć dobrze przyprawionych kawałków kurczaka, wtedy sajgonki będą bardziej treściwe.
Przgotowanie
Warzywa kroimy w paski długości około 5-7 cm, końcówki moczymy w sosie sojowym (możemy dodać odrobinę wasabi lub np chili).
Następnie układamy je na wcześniej zwilżonym delikatnie papierze ryżowym, który składamy w pół i zawijamy w rulon.
Gotowe ruloniki możemy też maczać w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku lub dalej w sosie sojowym.
21 komentarzy
Ola
21 lipca 2012 o 22:38i znowu: dietetyczne nie znaczy nudne!
Julia
21 lipca 2012 o 23:02lubię, ale pakowałam też do środka odrobinę makaronu ryżowego i masła orzechowego oprócz tofu i warzyw : )
pensjonarka
22 lipca 2012 o 05:01bardzo fajny pomysł:) myślę, że jest to świetna przystawka na jakąś imprezę… zdrowo i smacznie!
a podjadanie:)? kto ma na to czas:)?
Madzialena
22 lipca 2012 o 06:10Bardzo lubię takie spring rolls, mimo, że nie jestem na diecie 🙂 Fajna, zdrowa i smaczna przekąska dla każdego 🙂
whiness
22 lipca 2012 o 07:04Świetny pomysł na niskokaloryczną przekąskę. Idealne, kiedy z nudów ma się ochotę co chwila wędrować do kuchni…
Lektura Smaku
22 lipca 2012 o 09:14Ojej, ale to fajnie wygląda 🙂 Ja już odzwyczaiłam się od słodyczy ze sklepu, ale często uskarżam się na brak czegoś do chrupania, więc z chęcią skorzystam z Twojego pomysłu 🙂
Bizneswoman w kuchni
22 lipca 2012 o 09:17Kolorowo i apetycznie 😉
Weronika
22 lipca 2012 o 09:33Ciekawe. 😉 I dieta wcale nie musi być drastyczna. 😉
Męskie gotowanie
22 lipca 2012 o 10:52Nie dość, że zdrowe, to na pewno dobre 🙂
Tomek gotuje
22 lipca 2012 o 11:08Podjadam, przyznaję się 😉 Najczęściej wieczorem, czyli najgorzej. I do tego najchętniej chipsy albo jakąś dobrą kiełbaskę.
Najgorsze jest to, że zjadłbym takie spring rollsy, na pewno by mi smakowały, nawet mógłbym się nimi najeść pod korek, a dalej chciałoby mi się zagryźć jakąś kiełbaską 😉 Miewam zachcianki gorsze niż kobieta w ciąży 😉
Berka
22 lipca 2012 o 11:19świetna propozycja dla będących na diecie, ale również dla każdego-zdrowa przekąska, super!
olala
22 lipca 2012 o 13:25Genialny pomysł na przekąskę!
Mary
22 lipca 2012 o 13:27pomysł świetny!
BikiniGirl
22 lipca 2012 o 14:23Bardzo fajne! Ten papier ryżowy mnie zainteresował 😀
Fuchsia
22 lipca 2012 o 14:55Super, ładnie wyglądają te spring rolls. Myślę, że to mógłby być fajny dodatek do zupy. Ale u mnie to by nie przeszło – jak mam ochotę coś podjeść, to takie warzywka nie zaspokoiłyby mojej ochoty na coś słodkiego. Tak samo jest z jogurtem i owocami.
ruda
22 lipca 2012 o 16:49wspaniałe 🙂
nasikosik
22 lipca 2012 o 23:00Uwielbiam czasem sobie coś schrupać, np. marchewki, ogórki, jabłka, zależnie od zaopatrzenia lodówki 🙂
Emma
23 lipca 2012 o 00:29uwielbiam takie przekąski!
Paulina
24 lipca 2012 o 16:09Witam
Pojawiła się nowa opcja dotycząca Spisu Blogów o odchudzaniu w którym ten blog jest jest zapisany: Dzięki temu spis będzie mógł jeszcze bardziej promować tego bloga 🙂 Więcej informacji pod linkiem : http://bycidealna.blogspot.com/2012/07/nowy-spis-blogow-o-odchudzaniu.html
Prosiłabym o przesłanie koło 3 ciekawych linków z tej strony.
Pozdrawiam
Purabi
25 lipca 2012 o 06:08Agata, I love these spring rolls. These are a meal in themselves and loved how you photographed these!
hany
20 sierpnia 2012 o 15:23Proste, kolorowe i zdrowe.
Czego mozna chciec wiecej ?
Pozdr