Bez kategorii

Ostrrro i dietetycznie!

Już dawno zbierałam się do zrobienia tych warzywnych frittersów, co to je można jeść bez wyrzutów sumienia, ale jakoś tak było ciemno i ponuro ostatnio, że nie wiem czy udałoby mi się zrobić jakieś zdjęcie. Poza tym tato w kółko i w kółko to samo, Agata a gdzie moje muffinki? Po 2 latach jedzenia moich słodkich muffinów stwierdził,  że ON NIE LUBI słodkich i chce te pikantne! Też coś. No ale! Do rzeczy. Przepis dobry na każdą okazję, na śniadanie, na kolacje, do chleba, do pracy, na przekąskę.. Bardzo łatwy, szybki i uniwersalny.. można kombinować ze składnikami (tak bez oliwek też będzie smacznie 🙂

Dietetyczne warzywne kubełki z fetą i pepperoni

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 14 porcji

Składniki

  • 120 g cukinii
  • 100 g kalafiora
  • 150 g brokułów
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 g czerwonej papryczki pepperoni
  • 50 g odtłuszczonego sera feta
  • 40 g zielonych oliwek
  • 4 jajka
  • 65 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili

Przgotowanie

1

Brokuły oraz kalafior dzielimy na bardzo drobne "drzewka" i wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę, po 4 minutach zdejmujemy z ognia, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2

W między czasie do dużego naczynia ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki. Wrzucamy też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz poprzekrawane w pół oliwki. Następnie bardzo drobno siekamy papryczkę pepperoni i dodajemy do reszty składników.

3

Gdy brokuły i kalafior nie będą już gorące, dodajemy je do pozostałych warzyw, następnie wbijamy 4 jajka i dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

4

Na samym końcu do naczynia wkładamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta i raz jeszcze delikatnie mieszamy.

5

Masę przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy w temperaturze 170 stopni 40 minut + kolejne 5 minut z termoobiegiem.

„ps.” Najlepsze są na ciepło! 🙂English version

 

Może Ci się spodobać również

33 komentarze

  • Odpowiedz
    duzo sole
    20 września 2012 o 22:04

    Świetny pomysł, muszę sobie zrobic taką przegryzke!
    pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Madleine
    20 września 2012 o 22:08

    wow super pomysl!

  • Odpowiedz
    Ola
    20 września 2012 o 22:18

    jesteś niesamowita, wiesz o tym? 🙂

  • Odpowiedz
    Elficzna
    20 września 2012 o 22:21

    oj zjadłoby się takowe 🙂 pyszotka na pewno

  • Odpowiedz
    B.
    20 września 2012 o 22:21

    Och, to dobrze, że bez oliwek również będzie dobre 😀 nienawidzę tych małych gówienek ^^

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    21 września 2012 o 03:28

    ostre ,dietetyczne i zapomniałaś dodać ,że jeszcze pewnie przepyszne !

  • Odpowiedz
    whiness
    21 września 2012 o 04:20

    Cudne 🙂 Jak ostre i dietetyczne, to pewnie i niedługo wylądują u mnie na którymś obiedzie.

  • Odpowiedz
    slyvvia
    21 września 2012 o 04:29

    Czuję się skuszona i z pewnością zrobię 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    21 września 2012 o 04:32

    Świetne muffinko-kubełki! 😉

  • Odpowiedz
    Madzialena
    21 września 2012 o 07:05

    Ale genialny pomysł, zakochałam się w tym przepisie 🙂 A że wszystko co pikantne nie jest mi obce, przepis zapisuję do wypróbowania!

  • Odpowiedz
    Veronica (springplate)
    21 września 2012 o 07:51

    Pyszności. To idealny pomysł dla mnie na przekąskę do pracy. Pozdrawiam!
    springplate.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 września 2012 o 08:30

    świetny pomysł na szybką przekąskę, wygląda smakowicie:) A.

  • Odpowiedz
    Miętowe Listki
    21 września 2012 o 08:43

    Fajne na przystawkę.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 września 2012 o 09:50

    Super! Ile mniej wiecej wychodzi muffinow z takiej porcji warzyw? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      21 września 2012 o 09:53

      Ilość zawsze staram się pisać pod nazwą przepisu (Jak nie zapomne 🙂 ) – w tym wypadku wychodzi nam 14 "muffinów" 🙂

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    21 września 2012 o 10:27

    Fajna propozycja, a do tego bardzo zdrowa. 🙂

  • Odpowiedz
    Osia
    21 września 2012 o 15:17

    Wyglądają bardzo zachęcająco i zdrowo:D

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 września 2012 o 16:00

    Wyglądają super! Koniecznie muszę je zrobić 😉

    Chciałam tylko zapytać ile tych jajek? bo w składnikach są 4 a w opisie 2 ;p

    • Odpowiedz
      Agata
      21 września 2012 o 17:08

      Jajka mają być 4. Jak wczoraj wymyślałam ten przepis to robiłam jakby "pół porcji", na wszelki wypadek (jakby się okazało, że są "niezjadliwe" 😀 ) i używałam 2 stąd ta pomyłka 🙂

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    21 września 2012 o 20:51

    wyglada mi jak cos pysznego do zjedzenia 😉

  • Odpowiedz
    pokonacsiebie.pl
    21 września 2012 o 22:15

    Uwielbiam ostre dania. To prezentuje się świetnie!

  • Odpowiedz
    Bee
    22 września 2012 o 09:37

    Mmmm… warzywa i feta- lubię bardzo 😀

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    23 września 2012 o 14:29

    Smakowite, z chęcią bym taką ciepła wsunął 🙂

  • Odpowiedz
    Magda
    23 września 2012 o 16:14

    aaale fajne! 🙂

  • Odpowiedz
    Butter Pecan
    24 września 2012 o 11:33

    Ojejjj jak to smakowicie wyglada! Wyprobuje napewno:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 września 2012 o 14:10

    Kubełki jako przystawka do dzisiejszego obiadu zachwyciły domowników! Wyszły przepyszne, u mnie w liczbie 12 'muffinów' 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 września 2012 o 13:04

    a czy myślisz że jak by sie zamroziło je to były by nadal świeże i zjadliwe? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 grudnia 2012 o 18:28

    a jeśli użyje zamrożonych warzyw np.cukinii i kalafiora ,to czy muffinki udadzą się czy będą takie bardziej ''płynne'' ? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      28 grudnia 2012 o 19:02

      Myślę, że jeśli rozmrozisz wcześniej warzywa i ociekną z wody to będzie okej : )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 kwietnia 2013 o 17:11

    Witam :), przepis mnie zachwycił :), planuję zrobić muffiny w domu, tylko mam jedno pytanie czy mąkę pełnoziarnistą żytnią mogę zastąpić pełnoziarnistą pszenną ? 🙂 Dopiero "raczkuję" w kuchni, więc mam nadzieję że to usprawiedliwi moje pytanie :D.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 kwietnia 2013 o 03:03

    I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i'm haррy tо exhibit that ӏ have a vеry gooԁ unсаnny
    feeling I ԁiѕcovегed exactlу ωhаt I neеded.
    Ι such a lоt indubitably will maκе cеrtаіn to 
    do not ρut out of your mіnd thіs websіte
    and gіve it а glanсe гegularly.

    Alѕo ѵiѕit my blog: payday loans

  • Odpowiedz
    Justyna
    9 czerwca 2014 o 22:13

    Jakież to pyszne wyszło 🙂 dziękuje za super przepis !

  • Napisz komentarz