Już dawno zbierałam się do zrobienia tych warzywnych frittersów, co to je można jeść bez wyrzutów sumienia, ale jakoś tak było ciemno i ponuro ostatnio, że nie wiem czy udałoby mi się zrobić jakieś zdjęcie. Poza tym tato w kółko i w kółko to samo, Agata a gdzie moje muffinki? Po 2 latach jedzenia moich słodkich muffinów stwierdził, że ON NIE LUBI słodkich i chce te pikantne! Też coś. No ale! Do rzeczy. Przepis dobry na każdą okazję, na śniadanie, na kolacje, do chleba, do pracy, na przekąskę.. Bardzo łatwy, szybki i uniwersalny.. można kombinować ze składnikami (tak bez oliwek też będzie smacznie 🙂
Dietetyczne warzywne kubełki z fetą i pepperoni
Drukuj przepisSkładniki
- 120 g cukinii
- 100 g kalafiora
- 150 g brokułów
- 100 g czerwonej papryki
- 50 g czerwonej papryczki pepperoni
- 50 g odtłuszczonego sera feta
- 40 g zielonych oliwek
- 4 jajka
- 65 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta chili
Przgotowanie
Brokuły oraz kalafior dzielimy na bardzo drobne "drzewka" i wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę, po 4 minutach zdejmujemy z ognia, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie do dużego naczynia ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki. Wrzucamy też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz poprzekrawane w pół oliwki. Następnie bardzo drobno siekamy papryczkę pepperoni i dodajemy do reszty składników.
Gdy brokuły i kalafior nie będą już gorące, dodajemy je do pozostałych warzyw, następnie wbijamy 4 jajka i dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Na samym końcu do naczynia wkładamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta i raz jeszcze delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy w temperaturze 170 stopni 40 minut + kolejne 5 minut z termoobiegiem.
33 komentarze
duzo sole
20 września 2012 o 22:04Świetny pomysł, muszę sobie zrobic taką przegryzke!
pozdrawiam 🙂
Madleine
20 września 2012 o 22:08wow super pomysl!
Ola
20 września 2012 o 22:18jesteś niesamowita, wiesz o tym? 🙂
Agata
23 września 2012 o 20:59Dziękuję :))
Elficzna
20 września 2012 o 22:21oj zjadłoby się takowe 🙂 pyszotka na pewno
B.
20 września 2012 o 22:21Och, to dobrze, że bez oliwek również będzie dobre 😀 nienawidzę tych małych gówienek ^^
teenager ;)
21 września 2012 o 03:28ostre ,dietetyczne i zapomniałaś dodać ,że jeszcze pewnie przepyszne !
whiness
21 września 2012 o 04:20Cudne 🙂 Jak ostre i dietetyczne, to pewnie i niedługo wylądują u mnie na którymś obiedzie.
slyvvia
21 września 2012 o 04:29Czuję się skuszona i z pewnością zrobię 🙂
Capacitier
21 września 2012 o 04:32Świetne muffinko-kubełki! 😉
Madzialena
21 września 2012 o 07:05Ale genialny pomysł, zakochałam się w tym przepisie 🙂 A że wszystko co pikantne nie jest mi obce, przepis zapisuję do wypróbowania!
Veronica (springplate)
21 września 2012 o 07:51Pyszności. To idealny pomysł dla mnie na przekąskę do pracy. Pozdrawiam!
springplate.blogspot.com
Anonimowy
21 września 2012 o 08:30świetny pomysł na szybką przekąskę, wygląda smakowicie:) A.
Miętowe Listki
21 września 2012 o 08:43Fajne na przystawkę.
Anonimowy
21 września 2012 o 09:50Super! Ile mniej wiecej wychodzi muffinow z takiej porcji warzyw? 🙂
Agata
21 września 2012 o 09:53Ilość zawsze staram się pisać pod nazwą przepisu (Jak nie zapomne 🙂 ) – w tym wypadku wychodzi nam 14 "muffinów" 🙂
Agnieszka
21 września 2012 o 10:27Fajna propozycja, a do tego bardzo zdrowa. 🙂
Osia
21 września 2012 o 15:17Wyglądają bardzo zachęcająco i zdrowo:D
Anonimowy
21 września 2012 o 16:00Wyglądają super! Koniecznie muszę je zrobić 😉
Chciałam tylko zapytać ile tych jajek? bo w składnikach są 4 a w opisie 2 ;p
Agata
21 września 2012 o 17:08Jajka mają być 4. Jak wczoraj wymyślałam ten przepis to robiłam jakby "pół porcji", na wszelki wypadek (jakby się okazało, że są "niezjadliwe" 😀 ) i używałam 2 stąd ta pomyłka 🙂
pasjonatka
21 września 2012 o 20:51wyglada mi jak cos pysznego do zjedzenia 😉
pokonacsiebie.pl
21 września 2012 o 22:15Uwielbiam ostre dania. To prezentuje się świetnie!
Bee
22 września 2012 o 09:37Mmmm… warzywa i feta- lubię bardzo 😀
Tomek gotuje
23 września 2012 o 14:29Smakowite, z chęcią bym taką ciepła wsunął 🙂
Magda
23 września 2012 o 16:14aaale fajne! 🙂
Butter Pecan
24 września 2012 o 11:33Ojejjj jak to smakowicie wyglada! Wyprobuje napewno:)
Anonimowy
24 września 2012 o 14:10Kubełki jako przystawka do dzisiejszego obiadu zachwyciły domowników! Wyszły przepyszne, u mnie w liczbie 12 'muffinów' 😉
Anonimowy
29 września 2012 o 13:04a czy myślisz że jak by sie zamroziło je to były by nadal świeże i zjadliwe? 🙂
Anonimowy
28 grudnia 2012 o 18:28a jeśli użyje zamrożonych warzyw np.cukinii i kalafiora ,to czy muffinki udadzą się czy będą takie bardziej ''płynne'' ? 🙂
Agata
28 grudnia 2012 o 19:02Myślę, że jeśli rozmrozisz wcześniej warzywa i ociekną z wody to będzie okej : )
Anonimowy
3 kwietnia 2013 o 17:11Witam :), przepis mnie zachwycił :), planuję zrobić muffiny w domu, tylko mam jedno pytanie czy mąkę pełnoziarnistą żytnią mogę zastąpić pełnoziarnistą pszenną ? 🙂 Dopiero "raczkuję" w kuchni, więc mam nadzieję że to usprawiedliwi moje pytanie :D.
Anonimowy
6 kwietnia 2013 o 03:03I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i'm haррy tо exhibit that ӏ have a vеry gooԁ unсаnny
feeling I ԁiѕcovегed exactlу ωhаt I neеded.
Ι such a lоt indubitably will maκе cеrtаіn to
do not ρut out of your mіnd thіs websіte
and gіve it а glanсe гegularly.
Alѕo ѵiѕit my blog: payday loans
Justyna
9 czerwca 2014 o 22:13Jakież to pyszne wyszło 🙂 dziękuje za super przepis !