Bez kategorii

Nie samym kurczakim człowiek żyje, czyli „pomysł na” pieczeń

Swego czasu tato po przeczytaniu o moim blogu w magazynie Shape wreszcie wszedł na stronę i zobaczył "o co tu w ogóle chodzi". W ramach późniejszych refleksji dowiedziałam się, że mało jest konkretów. A wiadomo, że jak facet mówi o konkretach to ma na myśli "mięcho";-) Tak się akurat złożyło, że mama kupiła w między czasie szynkę na pieczeń, a ja dostałam moją paczuchę z aledobre/mniam mniam z sosem sojowym i tak właśnie  powstał "pomysł na" pieczeń, który kosztował mnie całą buteleczkę owego sosu, bo się wzięła i stłukła rozlewając swą zawartość po całej kuchni:( 

Pieczona szynka w sosie sojowo - miodowym

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 - 1,5 kilo mięsa od szynki
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przgotowanie

1

Do miseczki wlewamy sos sojowy, wciskamy czosnek, dodajemy resztę przypraw i miód, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.

2

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, wkładamy do niego mięso, polewamy powoli sosem i nacieramy nim całą jego powierzchnie.

3

Następnie kroimy cebulę w plastry i obkładamy nimi szynkę. Naczynie przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce, aby mięso dobrze przeszło aromatem.

4

Szynkę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 2 godziny.

Ciekawostka z technologii:
Czy wiecie, że najmniejsze straty wagowe mięsa po obróbce termicznej mamy przy smażeniu beztłuszczowym i wynoszą one tylko 5%?
Dla porównaniu w procesie pieczenia tracimy aż do 45% masy mięsa!

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Capacitier
    25 września 2012 o 04:48

    Wiadomo, że nie można jeść kurczaka na okrągło i warto go zastąpić m. in. takimi pieczeniami :).

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    25 września 2012 o 06:05

    Zdecydowania przemawia do mnie taka szyneczka 🙂 Znam ten ból z rozbitą butelką, kiedyś w ferworze kuchennej walki straciłem prawie cała butelkę oleju sezamowego. Nie dość, że szkoda było oleju to jeszcze upierdzieliłem na tłusto pół kuchni 😉

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    25 września 2012 o 06:29

    lubię pieczenie, najlepiej z sosikiem.

  • Odpowiedz
    Kathy
    25 września 2012 o 07:44

    pieczeń? czemu nie! nie tylko dla mężczyzn! :p

  • Odpowiedz
    Dota Szymborska
    25 września 2012 o 07:48

    fajne:) a co kurczak to kurczak:))))

  • Odpowiedz
    karolinka_ie
    25 września 2012 o 07:54

    Samkowicie wyglada. Musze wyprobowac ten przepis. Koniecznie!

  • Odpowiedz
    littleMissSissi
    25 września 2012 o 08:39

    Super! Mam szynke w zamrazalniku I wielka na nia ochote, a nie potrafie jej Tak zrobic jak moja mama, wiec spróbuje po Twojemu. Za chwilke ja wyjme i dam jutro znać jak mi poszło 🙂 pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Ola
    25 września 2012 o 08:59

    taka pieczeń kojarzy mi sie z rodzinnym obiadem

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 września 2012 o 09:26

    a ile kalorii ma to cudo???

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 września 2012 o 15:21

    wygląda baaaaaardzo smakowicie:) A.

  • Odpowiedz
    Dietetyczny Blog Kulinarny www.fitness-food.pl
    26 września 2012 o 11:05

    Świetne. Ze schabem i karkówką musi być równie smaczne. Sprawdzę ale dodam jeszcze więcej czosnku 🙂

  • Odpowiedz
    Veronica (springplate)
    26 września 2012 o 20:17

    Sos sojowy to dla mnie podstawa w kuchni. Szkoda tej buteleczki… 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 września 2012 o 11:25

    Mam pytanko, czy pieczemy pod przykryciem czy nie? i jeszcze dla pewności, bez żadnego tłuszczu? , pozdrawiam Ania

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 września 2012 o 12:41

    Dzięki, już wiem :)Ania

  • Napisz komentarz