Owoce goji - trzecie na świecie najlepsze źródło witaminy C. Wiem, że na przyszły tydzień zapowiadają pogodę rodem ze środka wakacji, ale mamy już wrzesień i stety lub nie zbliża się jesień, lub jak to zwykło się mawiać u mnie w domu "zima idzie!" ku ogólnej radości ze zbliżających się ewentualnych wypadów na narty. Niektórzy tak jak moja siostra faszerują się czosnkiem w tym okresie, inni zapobiegawczo wyciągają już swoje czapki na chłodne, wietrzne wieczory.. Tak czy inaczej zdrowa (i pyszna!) dawka witaminy C na pewno przyda się każdemu z nas 🙂
Orkiszowe ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g płatków orkiszowych
- 60 g mąki żytniej
- 30 g drobnych otrębów pszennych
- 40 g rodzynek
- 40 g posiekanych orzechów nerkowca
- 60 g suszonych owoców goji
- 20g suszonych jagód
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 g miodu lub melasy
- 1 łyżeczka wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przgotowanie
Do dużego naczynia wsypujemy płatki orkiszowe, mąkę oraz otręby. Dodajemy bakalie i resztę suchych składników i całość mieszamy.
W następnej kolejności wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, miód lub melasę i dokładnie łączymy wszystko w niezbyt jednolitą masę.
Ciastka możemy formować w dłoniach lub na desce/stolnicy "rozsmarować" cienką warstwę masy i szklanką wycinać kółka, a następnie delikatnie podważać nożem i przenosić na blaszkę z papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Propozycja na "podwieczorek" w akcji Kuchnia 24/7 - lekkie i pożywne ciasteczka orkiszowe, które mogę dosłownie "włożyć do kieszeni" i jak zwykle wywędrować gdzieś z domu po obiedzie.
31 komentarzy
teenager ;)
7 września 2012 o 03:22to chyba będę moje ulubione ,tylko muszę je zrobić 😉 mam nadzieję ,ze nie zjem wszystkich na raz ;p
Inka
7 września 2012 o 03:39ciastka smacznie się prezentują:) bardzo 🙂 mmm…
whiness
7 września 2012 o 03:54Takie ciasteczka to samo zdrowie. 🙂 Na pewno smakują wspaniale z taką ilością dodatków.
Pozdrawiam,
relishmeals.blogspot.com
Mama Alergika
7 września 2012 o 06:46Wyglądają super, a właśnie idzie to mnie paczka z owocami goji:)
dezemka
7 września 2012 o 07:03Uwielbiam owoce goji, spróbuję przepisu 😀
JuicyBeige
7 września 2012 o 07:09Mmm, wyglądają naprawdę pysznie no i nie ukrywam, zdrowo 🙂
Daria
7 września 2012 o 07:35wyglądają cudownie! z chęcią spróbowałabym witaminy C w takiej postaci 😉
Angie
7 września 2012 o 07:49Wspaniale wyglądają!
Justin&Dorothy
7 września 2012 o 07:57Nie dość że pięknie wyglądają to jeszcze do tego musza być pyszne 😀
Aga
7 września 2012 o 08:05Rewelacja! Chętnie wypróbuję:)
Gosia
7 września 2012 o 08:50chętnie się skuszę na takie zdrowe pyszności 🙂
Marta
7 września 2012 o 08:55Z przyjemnością spróbowałabym takich ciasteczek:)
Ola
7 września 2012 o 09:03świetne są te ciasteczka… lubię chwycić takie do kawy
Tomek gotuje
7 września 2012 o 09:39Wyglądają pięknie, bardzo zachęcająco 🙂
Anonimowy
7 września 2012 o 10:24Świetny pomysł! Idealne ciacha na zblizające się jesienne dni <3
Madleine
7 września 2012 o 12:27idealne na drugie sniadanie 🙂
kuchcikOla
7 września 2012 o 14:41ale muszą być pyszne, no i zdrowe oczywiście! mniam 🙂
SmaKokosa
7 września 2012 o 15:29mmmm niebo w "gębie":)
asieja
7 września 2012 o 15:43mam straszną ochotę spróbować owoców goji, poszukam. i ciasteczka upiekę z przyjemnością
Capacitier
7 września 2012 o 17:33A ja jeszcze nigdy nie jadłam goi. Tym bardziej chciałabym spróbować je chciaż w tych ciasteczkach 😉
Anonimowy
8 września 2012 o 22:02a koleżanka nie słyszała,że witamina C jest wybitnie termolabilna?
Agata
9 września 2012 o 21:44A "osoba" słyszała, że głównym źródłem witaminy C w diecie Polaków są wciąż ziemniaki, które co logiczne spożywamy tylko po obróbce termicznej?
MARTA.
12 września 2012 o 11:08wyglądają pysznie!
http://najprzytulniej.blogspot.com/
Veronica (springplate)
19 września 2012 o 12:16mniami, wyglądają jak z katalogu:)
Anonimowy
8 listopada 2012 o 10:42a owoce się nie spieką?
jak piekłam cisteczka z żurawiną i rodzynkami to były spalone. ..
można użyć rozmrożonych jagód ?
Kamciss
27 sierpnia 2013 o 10:51Wyglądają przepysznie! Z pewnością zrobię 🙂
Anonimowy
21 września 2013 o 00:24Mniam ! 🙂 Napewno zrobię takie sobie. [Akurat jesień nadchodzi wielkimi krokami.]
Pytanie: Dobrze zrozumiałam, że jedna porcja to 13 ciasteczek ? Czy coś ominęłam?
http://forget-me-notsss.blogspot.com
Anonimowy
26 września 2013 o 14:39Wczoraj upiekłam. W zmniejszonej ilości część przetrwała do dzisiaj 🙂 Przepyszne 🙂
Anonimowy
9 października 2013 o 08:36Ciasteczka na pewno pyszne, tylko ich zaleta-wit C niestety znika w temp powyzej 70 'C . Ale na pewno maja mnostwo innych zalet 🙂 Pozdrawiam
sherry jiang
11 lutego 2015 o 02:43Waterfall taps are a stylish way to make a statement in your bathroom, and are becoming increasingly popular and very affordable. Water cascades from an open spout creating a stunning waterfall effect that makes washing, shaving and cleaning your teeth something to look forward to. Plumpinguk.co.uk offers a wide range of waterfall basin mixers all at discounted prices, so adding that wow-factor has never been easier.http://www.plumpinguk.co.uk/bathroom-sink-taps/waterfall-taps.html
Forever
16 marca 2018 o 12:54No dobrze, że bez tłuszczu.