Bez kategorii

Wiosenny omlet biszkoptowy nie musi być słodki.

Zjadłam w swoim życiu już setki omletów, czasem do mnie wracają i jem je prawie codziennie, żeby później znów zapomnieć o nich na pare miesięcy.. Tak się jakoś złożyło, że (pewnie z lenistwa) nigdy nie robię omletów biszkoptowych, tylko mieszam wszystko trzepaczką i gotowe.. tym razem postanowiłam wyciągnąć mikser i zrobić takiego puchatego, wiosennego omleta, nie na słodko dla odmiany! Muszę powiedzieć, że jako człowiek wiecznie głodny, rzadko kiedy mówię: "No TO jest mega sycące", ale w tym przypadku naprawdę musiałam zrobić sobie małą przerwę, bo nie mogłam go zmieścić 😉

Wiosenny omlet biszkoptowy z twarożkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • Na omlet
  • 3 jajka
  • 15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Na twarożek
  • 130 g chudego twarogu
  • 40 ml jogurtu naturalnego
  • 2 rzodkiewki
  • 1/5 papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • bazylia 

Przgotowanie

1

Do 2 oddzielnych misek wbijamy  żółtka i białka.

2

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, zaraz potem miksujemy żółtka z mąką, otrębami i przyprawami, a na końcu dodajemy ubite białka i miksujemy jeszcze krótką chwilę.

3

Powstałą "pianę" wylewamy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy pokrywką, aby góra też lekko się ścieła, po około 2-3 minutach obracamy.

4

Twarożek łączymy z rozdrobnioną papryką i rzodkiewką, posiekanym szczypiorkiem jogurtem i przyprawami i rozprowadzamy po wierzchu omletu.

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    littlebitshy
    25 marca 2012 o 07:29

    Dziś niedziela, więc u mnie tradycyjnie- jajecznica, ale na jutro będzie omlecik 🙂 Dzieki!

  • Odpowiedz
    Dominika
    25 marca 2012 o 11:22

    dawno nie jadłam takiego puchatego omletu. chyba zrobię sobie taki jutro na śniadanie 🙂

  • Odpowiedz
    soot
    25 marca 2012 o 16:14

    Świetnie Ci wyszedł. Moje zawsze opadają : <

  • Odpowiedz
    Canette
    25 marca 2012 o 17:43

    Omlet i jeszcze ser biały, to na pewno sycące. Dobrze, bo nie będę miała potem ochoty na słodkie 🙂

  • Odpowiedz
    Kamila Gornia
    25 marca 2012 o 18:20

    Wyglada super! 🙂

  • Odpowiedz
    nechebet
    26 marca 2012 o 05:41

    Wyszedł piękny biszkopt 🙂 Ale naprawdę dajesz łyżeczkę soli? Ja dałam pół i jeszcze za słone jak dla mnie.

  • Odpowiedz
    love lives in the kitchen
    26 marca 2012 o 08:16

    dietetyczne gotowanie to dla mnie trudny teren… jestem fanka masla i innych podobnych skladnikow, ale na wiosne zawsze zczynam myslec o diecie… twoje przepisy to swietny pomysl by troche "odchudzic" moje menu przed wyjsciem na plaze…
    pozdrawiam z mediolanu,
    justyna

  • Odpowiedz
    Olivia
    26 marca 2012 o 17:38

    Lubię takie pożywne śniadanka przed jakimiś dalszymi podróżami 🙂

  • Odpowiedz
    niebochce
    26 marca 2012 o 20:01

    smakowity ^^.

  • Odpowiedz
    Luna
    3 kwietnia 2012 o 17:00

    Ile kalorii ma taki jeden omlecik? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      3 kwietnia 2012 o 19:12

      Całość ma około 470 kalorii, ale jest naprawdę ogromny :))

  • Odpowiedz
    OLLGAA
    18 lutego 2013 o 21:49

    Jeśli mam dietę 1600 kcal dziennie to co radzisz zjeść na obiad i kolację do tego omleta? 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      16 maja 2013 o 08:32

      Zjedz go na obiad, uwierz, że się najesz, mi to wystarczyło

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 maja 2014 o 12:05

    A ja mam pytanie odnośnie patelni – używa Pani ceramicznej?? do zrobienia takiego omleta używa się jakiegoś tłuszczu? nie jestem ekspertem w robieniu omletów i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić,że jak wyleje ciasto na patelnie to się nie przyklei:P:P

  • Odpowiedz
    Agata
    13 maja 2014 o 20:40

    Ja nie używam tłuszczu bo smażę omlety na patelni teflonowej 🙂

  • Napisz komentarz