Bez kategorii

Pieczone kuleczki ziemniaczano twarogowe i porządna sałatka

To zabawne jak szybko pomysły przeradzają mi się w głowie, jak tylko okaże się, że do mojej zaplanowanej potrawy nie ma jakiegoś składnika.. albo pięciu. Oczywiście pierwotnego planu nie zdradzę, ale wyszły naprawdę pyszności! "Coś między "włoszczyzną" a pierogami ruskimi bez ciasta" - mama.

Pikantne pieczone kuleczki ziemniaczano twarogowe z bazylią

Drukuj przepis
Porcje: Na porcję dla 2 osób

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 100 g chudego twarogu
  • 10-12 świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2/3 łyżeczki soli + do gotowania ziemniaków
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki
  • Dodatkowo na sałatkę:
  • Sałata lodowa
  • Feta light
  • Pomidor
  • Papryka czerwona
  • Marynowane pieczarki
  • Jogurt + przyprawy na sos (pieprz, sól, oregano, czosnek granulowany)

Przgotowanie

1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy twaróg, posiekaną bazylię oraz przyprawy i wszystko razem ugniatamy ubijaczką.

2

Gdy składniki utworzą jednolitą masę, łyżeczką nabieramy porcje i w dłoniach formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w papryce (raczej łagodnej)

3

Układamy kuleczki na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, po czym kolejne 7-10 z termoobiegiem.

 

Pasują dosłownie do wszystkiego, u mnie wylądowały w sałatce 🙂

Może Ci się spodobać również

32 komentarze

  • Odpowiedz
    Karenira
    22 marca 2012 o 23:20

    Mniam… Bardzo lubię smażone ziemniaczane kuleczki. Wersja z pieczeniem bardzo do mnie przemawia.
    Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    aga-aa
    23 marca 2012 o 05:34

    te kuleczki mnie urzekły, w pracy byłby idealne, małe zgrabne, i zawsze pod ręką 😉

  • Odpowiedz
    kuchenny bałagan
    23 marca 2012 o 07:25

    Pycha, i jak ładnie podane! 🙂

  • Odpowiedz
    degustatorka
    23 marca 2012 o 07:58

    Super, takiej wersji jeszcze nie jadłam, więc może się skuszę.

  • Odpowiedz
    Aga
    23 marca 2012 o 09:37

    Jaki świetny pomysł:) Bardzo mi się podoba i jestem pewna, że świetnie smakują te kuleczki…

  • Odpowiedz
    Maggie
    23 marca 2012 o 10:55

    Fenomenalny pomysl, a salatka faktycznie porzadna – wystarczajaco, by zabrac ja do pracy na lunch!

  • Odpowiedz
    Zuza
    23 marca 2012 o 12:18

    narobięjutro tyvch kuleczek 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 marca 2012 o 14:47

    troszkę jak indyjska kofta, ale znacznie lżejsze 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      23 marca 2012 o 14:58

      świetny pomysł! na pewno wypróbuję:)

  • Odpowiedz
    asieja
    23 marca 2012 o 15:18

    te ziemniaczane kuleczki zrobie na pewno!

  • Odpowiedz
    Gosiaczek
    23 marca 2012 o 19:15

    Rewelacyjny pomysł!!! Pożyczam i sprawdzam w kuchni – koniecznie!!

  • Odpowiedz
    mariszka
    23 marca 2012 o 19:41

    Świetne właśnie jako dodatek do sałatki. Coś czuję, że się z nimi zaprzyjaźnię, eksperymentując z innymi warzywami bogatymi w skrobię! Co sądzisz, jak by u nich było z mrożeniem? Fajnie byłoby mieć zapas takich pyszności.

    • Odpowiedz
      Agata
      24 marca 2012 o 07:29

      Oczywiście najsmaczniejsze będą świeże, ale na pewno przetrwałyby mrożenie 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    23 marca 2012 o 20:23

    Śliczne są 😀

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    23 marca 2012 o 21:23

    w towarzystwie takiej sałatki zastąpią danie główne! rewelacyjne kuleczki ;]

  • Odpowiedz
    Lovelykate
    23 marca 2012 o 21:41

    Fantastyczny przepis! Takie kuleczki w towarzystwie takowej sałatki, muszą być przepyszne 🙂

  • Odpowiedz
    niebochce
    23 marca 2012 o 22:09

    nie przepadam za ziemniakami, ale i tak bym się skusiła :).

  • Odpowiedz
    Saratelka
    23 marca 2012 o 23:23

    Świetnie się prezentują z sałatką! Smaczne muszą być 🙂 fajne na drugie śniadanie na wynos

  • Odpowiedz
    Ewa
    24 marca 2012 o 05:59

    A czym można zastąpić zmieniali jak się ich nie lubi? 🙂 może ciecierzyca?

    • Odpowiedz
      Agata
      24 marca 2012 o 07:28

      Ciecierzyca to świetny pomysł 🙂 myśle, że przy dodatku mąki puree dyniowe też by się sprawdziło 🙂

  • Odpowiedz
    muffinka
    24 marca 2012 o 09:39

    Agato,
    nie robię zdjęć lustrzanką, gdyż nie posiadam, a dzięki temu mogłabym stworzyć głębszy klimat, dzięki lustrzankowej głębi 🙂
    Twoje zdjęcia są piękne i masz ich więcej niż ja na foodgawkerze. Mój sernik odrzucili razy 3, gdyż tyle zdjęć dałam.

    A co do kuleczek, to z wielką chęcią bym ich spróbowała 🙂

    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Ekstrawagancka
    24 marca 2012 o 14:15

    Muszę zrobić te pyszności.
    Pozdrawiam !!!

  • Odpowiedz
    Liffka
    27 marca 2012 o 14:18

    Kuleczki wyyglądają zachęcająco 🙂 muszę wypróbować w najbliższym czasie. Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    littleMissSissi
    13 kwietnia 2012 o 16:13

    Zrobiłam je dzisiaj i nawet mój mąż, który stroni od zdrowej żywności, a tymbardziej twarogu, zajadal sie z apetytem. Trochę przypomina indyjskie przysmaki. Równie dobre byłyby z dodatkiem czosnku i moze suszonymi pomiforami. Albo z riccota i szpinakiem. Troszkę mi jeszcze zostało, ponieważ robiłam z dużej porcji i może odsmaze je na patelni grillowej w formie placuszkow. Dzięki!

  • Odpowiedz
    zufik
    12 czerwca 2012 o 12:38

    Dla mnie rewelacja..

  • Odpowiedz
    bellmed
    17 stycznia 2013 o 22:44

    Zakochaliśmy się w tych kuleczkach od pierwszego wejrzenia.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lutego 2013 o 14:26

    Zrobione, zjedzone. Fenomenalne! Dodałam jeszcze kurkumy do gotowania ziemniaków.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 lutego 2013 o 21:18

    I am rеgular visitor, hoω агe yоu еveryboԁy?
    This article pοѕted at this ωeb ρаge is genuinеly fastіdіous.

    Check оut my ωebsite – Engagement Rings

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 kwietnia 2013 o 00:09

    Excellent рost. Keep wгiting suсh kind of infоrmatіon
    on уοuг pаge. Im reallу impгeѕsed by your sitе.

    Τhanκѕ for ѕhaгіng yоur thoughtѕ about κeyworԁ.

    Regаrds

    Feel free to surf to my ωeb blog – payday loans

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 kwietnia 2013 o 02:26

    This pieсе οf ωгіting iѕ іn fact a nice
    οnе it assiѕts nеω web visitоrѕ, who аre wishing for blogging.

    Here is my web page: payday loans

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 września 2013 o 20:49

    Naprawdę szybkie i smaczne. Dziś na obiad była werska z Twoją sałatką a reszta kuleczek myślę że świetnie sprawdzi się do pojemniczka do pracy, np. z gotowanym brokułem.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 listopada 2014 o 08:25

    Czy kuleczki wyjda bez termoobiegu? Wystarczy wtedy 20 min gora dol?

  • Napisz komentarz