Jak już wspominałam kiedyś, czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej jadłam pierwszy raz w Gdańsku. Czekałam z mamą na samolot i urocza kawiarnia zaoferowała nam ten ciekawy wypiek. Nie powiem, w niedietetycznej wersji z lodami i bitą śmietaną totalnie nas kupił, ale musiałyśmy podzielić tą "porcję" na nas dwie, bo solo bym sobie nie poradziła, a mama tym bardziej 😉 Pomyślałam, że przepis tego typu będzie idealnym pomysłem na minione warsztaty, bo byłam przekonana, że nikt jeszcze nie jadł kaszy gryczanej na słodko - nie pomyliłam się. Na spotkaniu w prawdzie piekarnik zrobił nam psikusa i ciasto się lekko przypiekło, ale i tak wszyscy zgodnie stwierdzili, że było pyszne, lekko wytrawne i zdecydowanie zaskakujące. Planowałam, że zrobimy ten wypiek w wersji miętowej, którą już jakiś czas temu publikowałam, ale tak mi jakoś wpadło mleko kokosowe w ręce, a w zamrażarce maliny.. i nie mogłam się powstrzymać 🙂
Bezglutenowe ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy gryczanej
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 260 Kalorie
- 20g Węglowodany
- 16g Tłuszcze
- 9g Białko
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół 70 i 90 %)
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g mąki kokosowej (można też użyć dobrze zmielonych wiórków)
- 120 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
- 150 g malin (użyłam mrożonych)
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych
Przgotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ostudzamy.
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kaszę mieszamy z mleczkiem, dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę, mąkę kokosową, miód oraz żółtka jaj. Po wstępnym wymieszaniu całość blendujemy.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy ją do wcześniej zblendowanej masy, całość mieszamy już za pomocą łyżki.
Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i opcjonalnie posypujemy odrobiną wiórków kokosowych, przekładamy do formy ciasto (u mnie okrągła ceramiczna forma do zapiekania o średnicy 22 cm) i łyżką rozprowadzamy je dokładnie w formie.
Na wierzchu ciasta układamy maliny, lekko je dociskamy aby zanurzyły się w masie.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C, pieczemy około 35 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika obkrawamy nożem boki w foremce i wykładamy ciasto (najlepiej na wierzch położyć deseczkę i razem z nią obrócić formę tak, aby ciasto od razu wylądowało na podstawce, można też użyć talerza), zdejmujemy lekko przyklejony papier do pieczenia.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
35 komentarzy
Kera Sherton
6 maja 2015 o 16:51Brzmi świetnie, na pewno spróbuje zrobić 🙂 Jest tylko jedno ważne pytanie czy ta kasza gryczana ma być prażona czy biała, bo smak zupełnie różny 😉
Agata
6 maja 2015 o 16:52Prażona 🙂
Kera Sherton
6 maja 2015 o 17:13To zaskoczona jestem 😉 ale tak pewnie ciekawiej 🙂
Martyna
6 maja 2015 o 17:28A można użyć białej? Jest zdrowsza 🙂
Agata
6 maja 2015 o 17:41Na pewno można, ja po prostu akurat taką miałam pod ręką 🙂
Kinga Łucja
6 maja 2015 o 17:22Pychotka! 😀
Magdalena Kuchaja
6 maja 2015 o 17:39uwielbiam ciasta na bazie kaszy gryczanej, ale zawsze używam tej nieprażonej 🙂
Blog Świat Gastronomii
6 maja 2015 o 18:19Fajne ciasto, a zarazem zdrowe i niskokaloryczne. Serdecznie Pozdrawiam !
FitHealthyLife
6 maja 2015 o 19:32Świetnie wygląda to ciasto.
Agata
6 maja 2015 o 19:51Muszę w końcu wykorzystać kaszę gryczaną w jakimś czekoladowym wypieku 🙂
Iwona
6 maja 2015 o 20:07Same uwielbiane przeze mnie składniki. Ciasto musi smakować obłędnie 🙂
Cynamonowa
6 maja 2015 o 21:05Wygląda bardzo smacznie! Koniecznie kiedyś wypróbuję! 😉
Asia FitBlog
7 maja 2015 o 03:55Musi być przepyszne!
Sklep taneczny
7 maja 2015 o 08:44Wygląda cudnie :)!
Alexandra
7 maja 2015 o 10:51Kolejny wypiek do wypróbowania. Super, że mąkę kokosową można zastąpić wiórkami. Zawsze się nad tym zastanawiałam. 🙂
zdrowanacodzien
7 maja 2015 o 13:20Koniecznie muszę spróbować, wygląda mega apetycznie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
http://zdrowanacodzien.blogspot.com/
Mariusz Łapiński
7 maja 2015 o 19:17Jako dietetyk z całego serca polecam to ciasto, jedno z moich ulubionych 🙂
Anna
8 maja 2015 o 13:12Wow! Super przepis, na pewno wypróbuję 🙂
Anna
8 maja 2015 o 13:12Wow! Super przepis, na pewno wypróbuję 🙂
Katarzyna
8 maja 2015 o 14:38Przepysznie wygląda to,że ciacho jest z zewnątrz takie "popękane", mmm kusi!
Ewa- malegotowanie
9 maja 2015 o 08:16Uwielbiam kaszę gryczaną i jaglaną. Do ciast wykorzystuję często też migdałową- smak cudowny 🙂
Pozdrawiam, Ewa
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne
Fitnesowiec
9 maja 2015 o 13:50Wow. Świetnie wygląda 🙂
Anonimowy
10 maja 2015 o 05:35Witam, ja mam prośbę, stworzyła by Pani bułki z otrębów owsianych dla osób odchudzających się? bo mam i nie wiem co z nimi zrobić,byłabym wdzięczna!:)
Karolina Luka
10 maja 2015 o 07:28Ciasta z kaszy gryczanej są świetne, ja używam białej. Czekoladowego jeszcze nie robiłam, ale na pewno smakuje świetnie;)
studentka_na_diecie
10 maja 2015 o 18:56Bardzo ciekawy skład takiego ciacha, musi być pyszne :))
Anonimowy
11 maja 2015 o 19:53A mleko kokosowe ma być z puszki czy normalne np domowej roboty?
Kaśka
12 maja 2015 o 09:23Zdrowo i pysznie:D
Kasia1987
12 maja 2015 o 16:29Witam wszystkich. Mam na imię Kasia i mam 28 lat. Jeszcze rok temu ważyłam ponad 90 kilo przy wzroście 170. Tak wiem byłam grubasem Smile Jednak wyjechałam do Anglii i tam poznałam fajnego faceta ale wstydziłam się z nim iść do łóżka choć on chciał. Spotykaliśmy się już dość długo i on cały czas naciskał a ja cały czas zwlekałam. Chciałam szybko schudnąć. Poprosiłam koleżankę o pomoc. Poleciła Mi African Mango. Naturalny Suplement diety który wtedy robił furorę w Anglii. W dwa tygodnie schudłam 5 kilo. NIby nic ale przy mojej wadze zawsze coś Smile Po 3 miesiącach byłam o ponad 15 kilo szczuplejsza i dużo bardziej szczęśliwsza gdyż nie tylko nie wstydziłam się iść do łóżka z facetem ale jeszcze mogłam mieć prawie każdego. Każdej dziewczynie polecam African Mango. Zresztą Same Sprawdźcie Smile
http://nplink.net/BOxuJOW8
Wiktoria Orysiak
13 maja 2015 o 21:58a zamiast mleka kokosowego mogę dać zwykłe? jeśli nie, to co innego?
gin
17 maja 2015 o 12:03Mniam, z pewnością smakowało wybornie 🙂 Bardzo lubię ciasta z mąką gryczaną 🙂
Kulinarny Kredens
3 czerwca 2015 o 19:29Matulu jakie to musi być pyszne 😀 Ja ostatnio robiłam ciasto marchewkowe z kaszy gryczanej ale kaszę mieliłam w młynku do kawy i przesiewałam przez sito . Naprawdę jak się doda jakieś fajne dodatki smakowe to nie czuć specyficznego smaku tej kaszy 🙂
Anonimowy
7 lipca 2015 o 09:01Witam, jakie proporcje powinnam uzyc na blache 26cm? 🙂
Patrycja
20 marca 2016 o 12:44Wygląda niesamowicie 🙂 A czy można do tego ciasta użyć napój kokosowy Alpro zamiast mleka kokosowego?
Mag Ki
12 września 2016 o 09:06Ile wychodzi tej kaszy po ugotowaniu?
Sławomira Słoweńska
12 lutego 2017 o 12:03szczerze mówiąc sceptycznie podchodziłam do tego ciasta, ale jest przepyszne:) będę do niego często wracać!