Bez kategorii

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy gryczanej

Jak już wspominałam kiedyś, czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej jadłam pierwszy raz w Gdańsku. Czekałam z mamą na samolot i urocza kawiarnia zaoferowała nam ten ciekawy wypiek. Nie powiem, w niedietetycznej wersji z lodami i bitą śmietaną totalnie nas kupił, ale musiałyśmy podzielić tą "porcję" na nas dwie, bo solo bym sobie nie poradziła, a mama tym bardziej 😉 Pomyślałam, że przepis tego typu będzie idealnym pomysłem na minione warsztaty, bo byłam przekonana, że nikt jeszcze nie jadł kaszy gryczanej na słodko - nie pomyliłam się. Na spotkaniu w prawdzie piekarnik zrobił nam psikusa i ciasto się lekko przypiekło, ale i tak wszyscy zgodnie stwierdzili, że było pyszne, lekko wytrawne i zdecydowanie zaskakujące. Planowałam, że zrobimy ten wypiek w wersji miętowej, którą już jakiś czas temu publikowałam, ale tak mi jakoś wpadło mleko kokosowe w ręce, a w zamrażarce maliny.. i nie mogłam się powstrzymać 🙂

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy gryczanej

Drukuj przepis
Porcje: wartość energetyczna 1/6 przygotowanego ciasta:

Wartości odżywcze

  • 260 Kalorie
  • 20g Węglowodany
  • 16g Tłuszcze
  • 9g Białko

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół 70 i 90 %)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g mąki kokosowej (można też użyć dobrze zmielonych wiórków)
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 150 g malin (użyłam mrożonych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych

Przgotowanie

1

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ostudzamy. 

2

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

3

Kaszę mieszamy z mleczkiem, dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę, mąkę kokosową, miód oraz żółtka jaj.  Po wstępnym wymieszaniu całość blendujemy. 

4

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy ją do wcześniej zblendowanej masy, całość mieszamy już za pomocą łyżki.

5

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i opcjonalnie posypujemy odrobiną wiórków kokosowych, przekładamy do formy ciasto (u mnie okrągła ceramiczna forma do zapiekania o średnicy 22 cm) i łyżką rozprowadzamy je dokładnie w formie. 

6

Na wierzchu ciasta układamy maliny, lekko je dociskamy aby zanurzyły się w masie. 

7

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C, pieczemy około 35 minut.

8

Po wyjęciu ciasta z piekarnika obkrawamy nożem boki w foremce i wykładamy ciasto (najlepiej na wierzch położyć deseczkę i razem z nią obrócić formę tak, aby ciasto od razu wylądowało na podstawce, można też użyć talerza), zdejmujemy lekko przyklejony papier do pieczenia. 

9

Podajemy na ciepło lub na zimno.

ciasto z kaszy gryczanej

Ciasto również będzie idealne w formie babeczek/muffinek, w silikonowych foremkach będzie je dużo łatwiej wyciągnąć, przy całym cieście z formy jest trochę więcej „zabawy” 🙂

 

 

Może Ci się spodobać również

35 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kera Sherton
    6 maja 2015 o 16:51

    Brzmi świetnie, na pewno spróbuje zrobić 🙂 Jest tylko jedno ważne pytanie czy ta kasza gryczana ma być prażona czy biała, bo smak zupełnie różny 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      6 maja 2015 o 16:52

      Prażona 🙂

    • Odpowiedz
      Kera Sherton
      6 maja 2015 o 17:13

      To zaskoczona jestem 😉 ale tak pewnie ciekawiej 🙂

    • Odpowiedz
      Martyna
      6 maja 2015 o 17:28

      A można użyć białej? Jest zdrowsza 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      6 maja 2015 o 17:41

      Na pewno można, ja po prostu akurat taką miałam pod ręką 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga Łucja
    6 maja 2015 o 17:22

    Pychotka! 😀

  • Odpowiedz
    Magdalena Kuchaja
    6 maja 2015 o 17:39

    uwielbiam ciasta na bazie kaszy gryczanej, ale zawsze używam tej nieprażonej 🙂

  • Odpowiedz
    Blog Świat Gastronomii
    6 maja 2015 o 18:19

    Fajne ciasto, a zarazem zdrowe i niskokaloryczne. Serdecznie Pozdrawiam !

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    6 maja 2015 o 19:32

    Świetnie wygląda to ciasto.

  • Odpowiedz
    Agata
    6 maja 2015 o 19:51

    Muszę w końcu wykorzystać kaszę gryczaną w jakimś czekoladowym wypieku 🙂

  • Odpowiedz
    Iwona
    6 maja 2015 o 20:07

    Same uwielbiane przeze mnie składniki. Ciasto musi smakować obłędnie 🙂

  • Odpowiedz
    Cynamonowa
    6 maja 2015 o 21:05

    Wygląda bardzo smacznie! Koniecznie kiedyś wypróbuję! 😉

  • Odpowiedz
    Asia FitBlog
    7 maja 2015 o 03:55

    Musi być przepyszne!

  • Odpowiedz
    Sklep taneczny
    7 maja 2015 o 08:44

    Wygląda cudnie :)!

  • Odpowiedz
    Alexandra
    7 maja 2015 o 10:51

    Kolejny wypiek do wypróbowania. Super, że mąkę kokosową można zastąpić wiórkami. Zawsze się nad tym zastanawiałam. 🙂

  • Odpowiedz
    zdrowanacodzien
    7 maja 2015 o 13:20

    Koniecznie muszę spróbować, wygląda mega apetycznie 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:
    http://zdrowanacodzien.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    Mariusz Łapiński
    7 maja 2015 o 19:17

    Jako dietetyk z całego serca polecam to ciasto, jedno z moich ulubionych 🙂

  • Odpowiedz
    Anna
    8 maja 2015 o 13:12

    Wow! Super przepis, na pewno wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Anna
    8 maja 2015 o 13:12

    Wow! Super przepis, na pewno wypróbuję 🙂

  • Odpowiedz
    Katarzyna
    8 maja 2015 o 14:38

    Przepysznie wygląda to,że ciacho jest z zewnątrz takie "popękane", mmm kusi!

  • Odpowiedz
    Ewa- malegotowanie
    9 maja 2015 o 08:16

    Uwielbiam kaszę gryczaną i jaglaną. Do ciast wykorzystuję często też migdałową- smak cudowny 🙂

    Pozdrawiam, Ewa

    Zdrowe jedzenie nie musi być nudne

  • Odpowiedz
    Fitnesowiec
    9 maja 2015 o 13:50

    Wow. Świetnie wygląda 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 maja 2015 o 05:35

    Witam, ja mam prośbę, stworzyła by Pani bułki z otrębów owsianych dla osób odchudzających się? bo mam i nie wiem co z nimi zrobić,byłabym wdzięczna!:)

  • Odpowiedz
    Karolina Luka
    10 maja 2015 o 07:28

    Ciasta z kaszy gryczanej są świetne, ja używam białej. Czekoladowego jeszcze nie robiłam, ale na pewno smakuje świetnie;)

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    10 maja 2015 o 18:56

    Bardzo ciekawy skład takiego ciacha, musi być pyszne :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 maja 2015 o 19:53

    A mleko kokosowe ma być z puszki czy normalne np domowej roboty?

  • Odpowiedz
    Kaśka
    12 maja 2015 o 09:23

    Zdrowo i pysznie:D

  • Odpowiedz
    Kasia1987
    12 maja 2015 o 16:29

    Witam wszystkich. Mam na imię Kasia i mam 28 lat. Jeszcze rok temu ważyłam ponad 90 kilo przy wzroście 170. Tak wiem byłam grubasem Smile Jednak wyjechałam do Anglii i tam poznałam fajnego faceta ale wstydziłam się z nim iść do łóżka choć on chciał. Spotykaliśmy się już dość długo i on cały czas naciskał a ja cały czas zwlekałam. Chciałam szybko schudnąć. Poprosiłam koleżankę o pomoc. Poleciła Mi African Mango. Naturalny Suplement diety który wtedy robił furorę w Anglii. W dwa tygodnie schudłam 5 kilo. NIby nic ale przy mojej wadze zawsze coś Smile Po 3 miesiącach byłam o ponad 15 kilo szczuplejsza i dużo bardziej szczęśliwsza gdyż nie tylko nie wstydziłam się iść do łóżka z facetem ale jeszcze mogłam mieć prawie każdego. Każdej dziewczynie polecam African Mango. Zresztą Same Sprawdźcie Smile
    http://nplink.net/BOxuJOW8

  • Odpowiedz
    Wiktoria Orysiak
    13 maja 2015 o 21:58

    a zamiast mleka kokosowego mogę dać zwykłe? jeśli nie, to co innego?

  • Odpowiedz
    gin
    17 maja 2015 o 12:03

    Mniam, z pewnością smakowało wybornie 🙂 Bardzo lubię ciasta z mąką gryczaną 🙂

  • Odpowiedz
    Kulinarny Kredens
    3 czerwca 2015 o 19:29

    Matulu jakie to musi być pyszne 😀 Ja ostatnio robiłam ciasto marchewkowe z kaszy gryczanej ale kaszę mieliłam w młynku do kawy i przesiewałam przez sito . Naprawdę jak się doda jakieś fajne dodatki smakowe to nie czuć specyficznego smaku tej kaszy 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 lipca 2015 o 09:01

    Witam, jakie proporcje powinnam uzyc na blache 26cm? 🙂

  • Odpowiedz
    Patrycja
    20 marca 2016 o 12:44

    Wygląda niesamowicie 🙂 A czy można do tego ciasta użyć napój kokosowy Alpro zamiast mleka kokosowego?

  • Odpowiedz
    Mag Ki
    12 września 2016 o 09:06

    Ile wychodzi tej kaszy po ugotowaniu?

  • Odpowiedz
    Sławomira Słoweńska
    12 lutego 2017 o 12:03

    szczerze mówiąc sceptycznie podchodziłam do tego ciasta, ale jest przepyszne:) będę do niego często wracać!

  • Napisz komentarz