Bez kategorii

Domowe pesto ze słonecznikiem i migdałami

Do dietetycznych przysmaków kuchennych na pewno nie należy, ale do niezdrowych też nie, w końcu oliwa z zawiera ważne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ulubiony włoski dodatek mojej mamy - pesto. Jako, że ostatnio często powracamy do moich paluchów serowych z pesto  to nasz mały zapas ze sklepowych półek szybko się skończył. Kupiłyśmy więc 2 doniczki z pięknie rozrośniętą bazylią, wykorzystałyśmy mój ledwo co naprawiony blender i oto jest!

Domowe pesto ze słonecznikiem i migdałami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na około 250 ml pesto

Składniki

  • 2 i 1/2 kubka liści świeżej bazylii
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • 1/3 kubka słonecznika
  • 1/4 kubka płatków migdałowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przgotowanie

1

Listki bazylii opłukać i osuszyć.

2

Słonecznik wraz z płatkami migdałowymi podpiec na patelni, a ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.

3

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zblenderować.

Jeśli ktoś jeszcze nie miał do czynienia z takim wyrobem, to chyba najlepsze co można dodać do makaronu na szybki i aromatyczny obiad.

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    abcmojejkuchni
    10 marca 2012 o 23:17

    Nigdy nie robiłam pesto:) wygląda całkiem apetycznie:) Trzeba spróbować:) Pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    Carolina Báthory
    11 marca 2012 o 00:15

    Uwielbiam pesto, a towarzystwo migdałów zdaje się być wyborne 🙂

  • Odpowiedz
    Krysia
    11 marca 2012 o 06:37

    pyyysznie zielone! idealne do lososia:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

  • Odpowiedz
    mariszka
    11 marca 2012 o 07:57

    Zawsze własnoręcznie robię pesto 🙂 takie jest zdecydowanie najlepsze.

  • Odpowiedz
    Katarzyna
    11 marca 2012 o 08:11

    Ostatnio makaron z pesto to danie które jadam 3 razy w tygodniu. A to Twoje jest obłędne. I te migdały 🙂
    Na pewno zrobię jak tylko dorwę świeżą bazylię 🙂

  • Odpowiedz
    ola
    11 marca 2012 o 08:40

    Mam dwa pesto. Wprawdzie kupne, ale po prostu je kocham.

  • Odpowiedz
    soot
    11 marca 2012 o 10:09

    Uwielbiam pesto! Muszę w końcu spróbować zrobić je w domu : )

  • Odpowiedz
    Siaśka
    11 marca 2012 o 10:27

    a ja nie próbowałam

  • Odpowiedz
    niebochce
    11 marca 2012 o 18:44

    domowe pesto od dłuższego czasu widnieje na mojej liście do zrobienia, a z migdałami boskości :).

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 marca 2012 o 11:39

    Idę do sklepu po składniki. Od dzisiaj będę tu regularnie zaglądał.

  • Odpowiedz
    siostraelwa
    23 czerwca 2012 o 09:40

    Dzisiaj na obiad z makaronem tagiatelle ciemnym 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 stycznia 2014 o 21:19

    A ile takie pesto może stać w lodówce?

  • Odpowiedz
    Agata
    10 stycznia 2014 o 22:14

    Moim nic nie było nawet po kilku tygodniach (a nawet dłużej) 🙂

  • Napisz komentarz