Trochę mi pieczarek zalegało w lodówce, a kupiłam wczoraj z mamą zapas pełnoziarnistej mąki, więc pomyślałam, że czas na jakąś nową tartę. Lubię proste tarty, więc nie szalałam dzisiaj ze składnikami, mam nadzieję, że prostota przepisu będzie plusem, bo w smaku gwarantuję, że jest pysznie! Upiekłam ją w mojej 22 cm, dość płytkiej foremce, rodzice zjedli na obiad i trochę zostało także to powiedzmy "2,5 porcji" zatem tym razem podaję tym kaloryczność całej tarty 🙂
Pełnoziarnista tarta z pieczarkami i zieloną fasolką
Drukuj przepisSkładniki
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g otrębów owsianych
- 1 łyżeczka majeranku + 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 120 g mrożonej, zielonej fasolki
- 200 g pieczarek
- 60 g chudej wędliny
- 40 g sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 łyżka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Przgotowanie
Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, może się dość lepić, więc podczas rozwałkowywania podsypujemy lekko mąką.
Gotowy okrągły placek układamy w małej formie (jeśli nie jest silikonowa, to wykładamy ją papierem do pieczenia lub pędzelkiem delikatnie natłuszczamy oliwą) i widelcem robimy kilka dziurek dla ujścia powietrza. Moja forma ma 22 cm średnicy.
Spód podpiekamy 15 minut w 180'C.
W między czasie na patelni "podsmażamy" pokrojoną w małe kawałki szynkę oraz fasolkę (użyłam mrożonej), co jakiś czas mieszamy i po kilku minutach dodajemy pokrojone w niezbyt drobną kostkę pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, a następnie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować wodzie z pieczarek.
Zawartość patelni przekładamy do miski, doprawiamy i pozwalamy chwilę ostygnąć, po czym dodajemy jajko oraz utartą na dużych oczkach tarki mozzarellę, mieszamy i rozprowadzamy masę w podpieczonym wcześniej spodzie.
Pieczemy kolejne 20 minut w 180'C.
29 komentarzy
Anonimowy
25 czerwca 2013 o 07:36Lubię każdą tartę. Dodatki świetne! Będę musiała zrobić 🙂
Robinka
25 czerwca 2013 o 08:42Ale pyszności ;). Mmm…
Anonimowy
25 czerwca 2013 o 10:56Ale które to są składniki na ciasto??jajko też? Mogłabyś to rozdielić…
Agata
25 czerwca 2013 o 11:01Tak, jajko też, składniki były rozdzielone, tylko przerwa w publikacji wychodzi mniejsza niż w moim edytorze, już podwoiłam 😉
Anonimowy
26 czerwca 2013 o 15:16Dzięki! Teraz wypróbuję przepis! 🙂
Reablly
25 czerwca 2013 o 11:35Wygląda naprawdę apetycznie, a że fasolkę i pieczarki wręcz uwielbiam, koniecznie będę musiała wypróbować Twój przepis! 🙂
Patrycja
25 czerwca 2013 o 12:34Mniam! Uwielbiam tarty z Twojego bloga.:))
setterka
25 czerwca 2013 o 12:41Poezja:)
teenager ;)
25 czerwca 2013 o 13:23wow, jest świetna ! akurat dziś miałam fasolkę na obiad, ale taką tartę to bym zjadła *-*
Jey
25 czerwca 2013 o 13:32MNIAMI! Te Twoje tarty zawsze mi się kojarzą z lepszą wersją pizzy! :))
Marta Przybyla
25 czerwca 2013 o 15:15Dzisiaj właśnie robię na kolację moją pierwszą tartę z pieczarkami i kurczakiem. Trzymajcie kciuki:)
Anonimowy
25 czerwca 2013 o 15:54a mam pytanie 🙂 czym się różni tarta od frittaty ?
studentka_na_diecie
25 czerwca 2013 o 19:30Tarta – ostatnio mój przysmak 😀
Anna Awarska
26 czerwca 2013 o 09:54Jestem u Ciebie pierwszy raz. Rewelacyjny blog, ciekawe przepisy i świetne zdjęcia. Będę zaglądać i polecać 🙂
Pelagia Kwantowa
26 czerwca 2013 o 19:31mmm, pychotka. Zawsze jak czytam przepisy z twojego bloga to aż mi ślinka leci. Pozdrawiam serdecznie.
Capacitier
27 czerwca 2013 o 05:49Narobiłaś mi ochoty na taką tartę na obiad! 🙂
blaubeere
28 czerwca 2013 o 11:50ale piekne jedzonko – Kochana swietny blog i juz obserwuje !!!!!
Ja tez staram sie zamieszczac troche takich dietetycznych przepisow ale u Ciebie – rewelacja – szkoda ze dopiero teraz tutaj zajrzalam!!!pozdrawiam serdecznie pappap
Anonimowy
29 czerwca 2013 o 15:24Zrobiłam dzisiaj tartę z Twojego przepisu i wyszła przepyszna ! 🙂 Po raz kolejny nie zawiodłam się na Twoim przepisie :-))))))
mokah
2 lipca 2013 o 10:46wygląda cudnie, ciekawa jestem smaku takze wyprobuje 🙂
Twój blog jest na liscie blogow fit http://www.blogifit.blogspot.com będzie mi bardzo miło jak umieścisz banerek na swoim blogu z aktywnym linkiem do strony, z gory dziękuję ! 🙂
Anonimowy
2 lipca 2013 o 19:02Obawiam się, że jestem kompletnym beztalenciem kulinarnym. Jeśli chodzi o pełnoziarnisty spód to : dramat ( o moim wykonaniu piszę) suche, kruche, niejadalne.
MasterofDisaster
10 lipca 2013 o 09:24Super grubaśne ciacho! To lubię! 🙂
Anonimowy
24 listopada 2013 o 20:38wypróbowałam, pycha! 🙂
Asia
29 listopada 2013 o 11:26jakiej firmy używasz mąkę?
Anonimowy
29 listopada 2013 o 11:49chętnie to wypróbuję, pochwalę się jak upiekę 🙂
Anonimowy
30 listopada 2013 o 13:21chyba ta forma do tarty bardzo mała….ja mam 27 cm…zrobiłam wg pzrepisu a nawet nieco więcej mąki i ledwo mi starczyło na płasko, nie mówiąc o wylepieniu boków formy 🙁
Kulinarnie Niebanalnie
4 grudnia 2013 o 10:33Wytrawne tarty to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Ta wygląda niezwykle apetycznie.
Anonimowy
10 grudnia 2014 o 19:19Hej 🙂 Zaczynam robić proponowane przez Ciebie dania i pierwszy wybór padł na tą tartę. Mam jednak pytanie..Czy mogę zamienić pieczarki na grzyby leśne typu podgrzybki, maślaki itp? No i mam też blaszkę do tarty o średnicy 30 cm..Zastanawiam się czy powinnam i jeśli tak to o ile zwiększyć składniki. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Anonimowy
19 listopada 2015 o 13:37A u mnie ciasto było tak kruche ze wogole nie zlaczylo siebw całość �� nie pominelam żadnego składnika. Co mogło być nie tak??
Anonimowy
19 marca 2018 o 07:38Przepraszam, dlaczego wartości odżywcze się nie pokazują w każdym przepisie? To jakiś błąd mojej przeglądarki czy wszyscy tak mają?