Bez kategorii

Pełnoziarnista tarta z pieczarkami i zieloną fasolką

Trochę mi pieczarek zalegało w lodówce, a kupiłam wczoraj z mamą zapas pełnoziarnistej mąki, więc pomyślałam, że czas na jakąś nową tartę. Lubię proste tarty, więc nie szalałam dzisiaj ze składnikami, mam nadzieję, że prostota przepisu będzie plusem, bo w smaku gwarantuję, że jest pysznie! Upiekłam ją w mojej 22 cm, dość płytkiej foremce, rodzice zjedli na obiad i trochę zostało także to powiedzmy "2,5 porcji" zatem tym razem podaję tym kaloryczność całej tarty 🙂

Pełnoziarnista tarta z pieczarkami i zieloną fasolką

Drukuj przepis

Składniki

  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 g otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka majeranku + 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 120 g mrożonej, zielonej fasolki
  • 200 g pieczarek
  • 60 g chudej wędliny
  • 40 g sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Przgotowanie

1

Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, może się dość lepić, więc podczas rozwałkowywania podsypujemy lekko mąką.

2

Gotowy okrągły placek układamy w małej formie (jeśli nie jest silikonowa, to wykładamy ją papierem do pieczenia lub pędzelkiem delikatnie natłuszczamy oliwą) i widelcem robimy kilka dziurek dla ujścia powietrza. Moja forma ma 22 cm średnicy.

3

Spód podpiekamy 15 minut w 180'C.

4

W między czasie na patelni "podsmażamy" pokrojoną w małe kawałki szynkę oraz fasolkę (użyłam mrożonej), co jakiś czas mieszamy i po kilku minutach dodajemy pokrojone w niezbyt drobną kostkę pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, a następnie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować wodzie z pieczarek.

5

Zawartość patelni przekładamy do miski, doprawiamy i pozwalamy chwilę ostygnąć, po czym dodajemy jajko oraz utartą na dużych oczkach tarki mozzarellę, mieszamy i rozprowadzamy masę w podpieczonym wcześniej spodzie.

6

Pieczemy kolejne 20 minut w 180'C.

——

Może Ci się spodobać również

29 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 czerwca 2013 o 07:36

    Lubię każdą tartę. Dodatki świetne! Będę musiała zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    Robinka
    25 czerwca 2013 o 08:42

    Ale pyszności ;). Mmm…

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 czerwca 2013 o 10:56

    Ale które to są składniki na ciasto??jajko też? Mogłabyś to rozdielić…

    • Odpowiedz
      Agata
      25 czerwca 2013 o 11:01

      Tak, jajko też, składniki były rozdzielone, tylko przerwa w publikacji wychodzi mniejsza niż w moim edytorze, już podwoiłam 😉

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      26 czerwca 2013 o 15:16

      Dzięki! Teraz wypróbuję przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Reablly
    25 czerwca 2013 o 11:35

    Wygląda naprawdę apetycznie, a że fasolkę i pieczarki wręcz uwielbiam, koniecznie będę musiała wypróbować Twój przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Patrycja
    25 czerwca 2013 o 12:34

    Mniam! Uwielbiam tarty z Twojego bloga.:))

  • Odpowiedz
    setterka
    25 czerwca 2013 o 12:41

    Poezja:)

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    25 czerwca 2013 o 13:23

    wow, jest świetna ! akurat dziś miałam fasolkę na obiad, ale taką tartę to bym zjadła *-*

  • Odpowiedz
    Jey
    25 czerwca 2013 o 13:32

    MNIAMI! Te Twoje tarty zawsze mi się kojarzą z lepszą wersją pizzy! :))

  • Odpowiedz
    Marta Przybyla
    25 czerwca 2013 o 15:15

    Dzisiaj właśnie robię na kolację moją pierwszą tartę z pieczarkami i kurczakiem. Trzymajcie kciuki:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 czerwca 2013 o 15:54

    a mam pytanie 🙂 czym się różni tarta od frittaty ?

  • Odpowiedz
    studentka_na_diecie
    25 czerwca 2013 o 19:30

    Tarta – ostatnio mój przysmak 😀

  • Odpowiedz
    Anna Awarska
    26 czerwca 2013 o 09:54

    Jestem u Ciebie pierwszy raz. Rewelacyjny blog, ciekawe przepisy i świetne zdjęcia. Będę zaglądać i polecać 🙂

  • Odpowiedz
    Pelagia Kwantowa
    26 czerwca 2013 o 19:31

    mmm, pychotka. Zawsze jak czytam przepisy z twojego bloga to aż mi ślinka leci. Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedz
    Capacitier
    27 czerwca 2013 o 05:49

    Narobiłaś mi ochoty na taką tartę na obiad! 🙂

  • Odpowiedz
    blaubeere
    28 czerwca 2013 o 11:50

    ale piekne jedzonko – Kochana swietny blog i juz obserwuje !!!!!
    Ja tez staram sie zamieszczac troche takich dietetycznych przepisow ale u Ciebie – rewelacja – szkoda ze dopiero teraz tutaj zajrzalam!!!pozdrawiam serdecznie pappap

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 czerwca 2013 o 15:24

    Zrobiłam dzisiaj tartę z Twojego przepisu i wyszła przepyszna ! 🙂 Po raz kolejny nie zawiodłam się na Twoim przepisie :-))))))

  • Odpowiedz
    mokah
    2 lipca 2013 o 10:46

    wygląda cudnie, ciekawa jestem smaku takze wyprobuje 🙂
    Twój blog jest na liscie blogow fit http://www.blogifit.blogspot.com będzie mi bardzo miło jak umieścisz banerek na swoim blogu z aktywnym linkiem do strony, z gory dziękuję ! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 lipca 2013 o 19:02

    Obawiam się, że jestem kompletnym beztalenciem kulinarnym. Jeśli chodzi o pełnoziarnisty spód to : dramat ( o moim wykonaniu piszę) suche, kruche, niejadalne.

  • Odpowiedz
    MasterofDisaster
    10 lipca 2013 o 09:24

    Super grubaśne ciacho! To lubię! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 listopada 2013 o 20:38

    wypróbowałam, pycha! 🙂

  • Odpowiedz
    Asia
    29 listopada 2013 o 11:26

    jakiej firmy używasz mąkę?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 listopada 2013 o 11:49

    chętnie to wypróbuję, pochwalę się jak upiekę 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2013 o 13:21

    chyba ta forma do tarty bardzo mała….ja mam 27 cm…zrobiłam wg pzrepisu a nawet nieco więcej mąki i ledwo mi starczyło na płasko, nie mówiąc o wylepieniu boków formy 🙁

  • Odpowiedz
    Kulinarnie Niebanalnie
    4 grudnia 2013 o 10:33

    Wytrawne tarty to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Ta wygląda niezwykle apetycznie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 grudnia 2014 o 19:19

    Hej 🙂 Zaczynam robić proponowane przez Ciebie dania i pierwszy wybór padł na tą tartę. Mam jednak pytanie..Czy mogę zamienić pieczarki na grzyby leśne typu podgrzybki, maślaki itp? No i mam też blaszkę do tarty o średnicy 30 cm..Zastanawiam się czy powinnam i jeśli tak to o ile zwiększyć składniki. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 listopada 2015 o 13:37

    A u mnie ciasto było tak kruche ze wogole nie zlaczylo siebw całość �� nie pominelam żadnego składnika. Co mogło być nie tak??

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 marca 2018 o 07:38

    Przepraszam, dlaczego wartości odżywcze się nie pokazują w każdym przepisie? To jakiś błąd mojej przeglądarki czy wszyscy tak mają?

  • Napisz komentarz