Bez kategorii

Lekkie ananasowe upside down pancakes

Moja majówkowa (właściwie to bardziej kwietniowa) idylla niestety już dobiegła końca, czas wziąć w ręce schemat "co zrobić, żeby zwiększyć swoje szanse na zdanie  wszystkich egzaminów w pierwszym terminie", który stworzyłam jakiś czas temu  bazgrając  po moim planie zajęć.  Niestety jak już udało mi się załatwić wszystkie przedterminowe egzaminy w związku z  planowanym wyjazdem, to oczywiście jak na chwilę obecną w temacie wylotu cisza.. No nic, trzeba znaleźć jeszcze trochę siły do pozytywnego myślenia i mieć nadzieję,  że wszystko się ułoży..  ..Tym czasem dla mnie notatki z Żywienia Klinicznego, a dla was placuszki:

Ananasowe upside down pancakes z otrębami

Drukuj przepis
Porcje: Porcja około 250g

Składniki

  • 1/2 małego ananasa
  • 10 g mąki pszennej
  • 15 g mąki żytniej
  • 5 g otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przgotowanie

1

Jajka roztrzepujemy w misce wraz z mlekiem sojowym, wsypujemy obie mąki oraz otręby i proszek do pieczenia, następnie dodajemy połowę cynamonu, wiórki kokosowe i całość łączymy w jednolitą masę.

2

Z ananasa odkrawamy 4 plastry grubości mniej więcej pół centymetra, odcinamy skórkę i usuwamy twardy środek.

3

Każdy przygotowany plasterek kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni do smażenia małych placuszków i zalewamy 2-3 dużymi łyżkami ciasta, które w miarę równomiernie rozprowadzamy.

4

Po kilku minutach obracamy i podsmażamy z drugiej strony.

5

Całość posypujemy cynamonem. Placków nie trzeba dosładzać, są wystarczająco słodkie z racji tego, że składają się głównie z ananasa;)

6

Smacznego!

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    mojetworyprzetwory
    2 maja 2012 o 03:04

    Pyszne, bardzo ciekawa propozycja!

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    2 maja 2012 o 06:22

    z takim słodkim śniadaniem bez trudu przebrniesz przez okres egzaminów, z pewnością z powidzeniem!

  • Odpowiedz
    monami
    2 maja 2012 o 06:48

    myślisz, że mogę użyć puszkowego?

  • Odpowiedz
    dybek
    2 maja 2012 o 06:52

    Powodzenia na egzaminach i dzięki za placuszki! Wyglądają pysznie i już się nie mogę doczekać aż sama je zrobię i zjem 😀

  • Odpowiedz
    justka2712
    2 maja 2012 o 07:49

    Pyszne śniadanko, w sam raz na majowy weekend 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    2 maja 2012 o 09:33

    Cudowny pomysl! Mysle, ze juz wkrotce u mnie zagoszcza.

  • Odpowiedz
    worldcuisine
    3 maja 2012 o 10:59

    ooo mamo jak smacznie wygląda 🙂

    Zapraszam do mnie 🙂

  • Odpowiedz
    Amy
    3 maja 2012 o 16:15

    Puszę wypróbować ananasa w plackach:-)

  • Odpowiedz
    Maria Zys
    26 września 2013 o 16:08

    Wyglądają pysznie. Lubię dania a la pina colada:-)

  • Napisz komentarz