Bez kategorii

Pełnoziarniste, śmietankowe pancakes z jagodami

Typowo śniadaniowe danie wylądowało u mnie na obiad, ale co to był za obiad! Zdecydowanie dodaje do listy ulubionych. Może to świętokradztwo używać nazwy, określającej puchate placuszki z białej mąki, pachnące masełkiem i najlepiej polane syropem klonowym, ale obiecuje, że to są równie dobre, a można zjeść ich więcej, ha!

Pełnoziarniste pancakes z jagodami

Drukuj przepis
Porcje: Tabela dla 1 porcji bez cukru i jogurtu do polania

Składniki

  • 40 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 20 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 krople aromatu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika rozpuszczone w ciepłym mleku
  • 100 ml mleka
  • 40 ml wody
  • garść świeżych lub mrożonych jagód
  • jogurt naturalny do polania

Przgotowanie

1

Przepis oczywiście bardzo prosty, bo znów z cyklu "w jednej misce".

2

Łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę, na końcu dodając jagody i delikatnie mieszając, aby pozostały w całości.

3

Smażymy na patelni bez tłuszczu, ewentualnie można posmarować rozgrzana patelnie odrobiną masła przy użyciu pędzelka.

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    aga-aa
    10 stycznia 2012 o 01:00

    jagody i pancakes mniami, pyszne połączenie, tęsknie za jagodami, ale jeszcze tylko kilka miesięcy 😉

  • Odpowiedz
    slyvvia
    10 stycznia 2012 o 05:43

    Ale cudeńka. Z jagodami są niebiańskie 😀

  • Odpowiedz
    Kaś
    10 stycznia 2012 o 05:52

    żadne świętokradztwo, ja tam wolę wersję pełnoziarnistą 🙂 pycha!

  • Odpowiedz
    asieja
    10 stycznia 2012 o 06:54

    pyszności o poranku!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 stycznia 2012 o 16:16

    Uwielbiam placuszki… Na każdą porę dnia. 😉

  • Odpowiedz
    Dominika
    10 stycznia 2012 o 22:06

    mmm skoro można zjeść ich więcej to zdecydowanie jestem za :3 przepysznie wyglądają, aż mam ochotę je teraz zjeść ! albo lepiej teraz nie, bo już późno. poproszę zatem na jutro :–D Pozdrawiam cieplutko

  • Odpowiedz
    badmin65
    6 lutego 2012 o 09:35

    Ile tych pancake'ów wyjdzie z 60 g mąki ? Cosik mało tego tak "na oko".

    • Odpowiedz
      Agata
      6 lutego 2012 o 09:47

      Dokładnie jak na zdjęciu, 6 placuszków.
      Przeważnie publikuje przepisy na porcje dla 1 osoby, ja się najadłam, a jestem workiem bez dna 😉

  • Odpowiedz
    badmin65
    6 lutego 2012 o 10:58

    No ja robię niby naleśniki(typowe) dla 4 osób to tak prawie kilo mąki wejdzie. NIgdy nie robilem takich "dmuchanych", dlatego tak się dziwię. Hm, ekonomiczne.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 czerwca 2012 o 09:07

    bez dodatku cukru i jogurtu wyszło 465 kcal

    • Odpowiedz
      Agata
      19 czerwca 2012 o 09:37

      Dodałam tabelę wg serwisu e-kcal (385), gdy liczyłam w domu w programie "mój dietetyk" wyszło 390, więc najwyraźniej coś w tym jest.

    • Odpowiedz
      ButtercupThe
      16 czerwca 2013 o 20:22

      przyznam, że czasem dla mnie też te wartości wydają się być zdecydowanie za "różowe" 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      16 czerwca 2013 o 20:51

      Zawsze można sobie samemu przeliczyć, jeśli coś wygląda dla Was "podejrzanie" 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 czerwca 2012 o 21:03

    jak je usmażyć? trzeba dodatkowo na patelni rozpuścić jakieś masło?

  • Odpowiedz
    DELICIOUS SKINNY
    2 lipca 2013 o 20:08

    A można pszenną pełnoziarnistą?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 lipca 2015 o 13:41

    Czy gdybym zamieniła te 40 g pełnoziarnistej żytniej na zwykłą, pszenną, to bardzo zmieniłoby smak?

  • Napisz komentarz