Typowo śniadaniowe danie wylądowało u mnie na obiad, ale co to był za obiad! Zdecydowanie dodaje do listy ulubionych. Może to świętokradztwo używać nazwy, określającej puchate placuszki z białej mąki, pachnące masełkiem i najlepiej polane syropem klonowym, ale obiecuje, że to są równie dobre, a można zjeść ich więcej, ha!
Pełnoziarniste pancakes z jagodami
Drukuj przepisSkładniki
- 40 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 20 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 3 krople aromatu śmietankowego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru lub 3 tabletki słodzika rozpuszczone w ciepłym mleku
- 100 ml mleka
- 40 ml wody
- garść świeżych lub mrożonych jagód
- jogurt naturalny do polania
Przgotowanie
1
Przepis oczywiście bardzo prosty, bo znów z cyklu "w jednej misce".
2
Łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę, na końcu dodając jagody i delikatnie mieszając, aby pozostały w całości.
3
Smażymy na patelni bez tłuszczu, ewentualnie można posmarować rozgrzana patelnie odrobiną masła przy użyciu pędzelka.
18 komentarzy
aga-aa
10 stycznia 2012 o 01:00jagody i pancakes mniami, pyszne połączenie, tęsknie za jagodami, ale jeszcze tylko kilka miesięcy 😉
slyvvia
10 stycznia 2012 o 05:43Ale cudeńka. Z jagodami są niebiańskie 😀
Kaś
10 stycznia 2012 o 05:52żadne świętokradztwo, ja tam wolę wersję pełnoziarnistą 🙂 pycha!
asieja
10 stycznia 2012 o 06:54pyszności o poranku!
Anonimowy
10 stycznia 2012 o 16:16Uwielbiam placuszki… Na każdą porę dnia. 😉
Dominika
10 stycznia 2012 o 22:06mmm skoro można zjeść ich więcej to zdecydowanie jestem za :3 przepysznie wyglądają, aż mam ochotę je teraz zjeść ! albo lepiej teraz nie, bo już późno. poproszę zatem na jutro :–D Pozdrawiam cieplutko
badmin65
6 lutego 2012 o 09:35Ile tych pancake'ów wyjdzie z 60 g mąki ? Cosik mało tego tak "na oko".
Agata
6 lutego 2012 o 09:47Dokładnie jak na zdjęciu, 6 placuszków.
Przeważnie publikuje przepisy na porcje dla 1 osoby, ja się najadłam, a jestem workiem bez dna 😉
badmin65
6 lutego 2012 o 10:58No ja robię niby naleśniki(typowe) dla 4 osób to tak prawie kilo mąki wejdzie. NIgdy nie robilem takich "dmuchanych", dlatego tak się dziwię. Hm, ekonomiczne.
Anonimowy
19 czerwca 2012 o 09:07bez dodatku cukru i jogurtu wyszło 465 kcal
Agata
19 czerwca 2012 o 09:37Dodałam tabelę wg serwisu e-kcal (385), gdy liczyłam w domu w programie "mój dietetyk" wyszło 390, więc najwyraźniej coś w tym jest.
ButtercupThe
16 czerwca 2013 o 20:22przyznam, że czasem dla mnie też te wartości wydają się być zdecydowanie za "różowe" 🙂
Agata
16 czerwca 2013 o 20:51Zawsze można sobie samemu przeliczyć, jeśli coś wygląda dla Was "podejrzanie" 😉
Anonimowy
29 czerwca 2012 o 21:03jak je usmażyć? trzeba dodatkowo na patelni rozpuścić jakieś masło?
DELICIOUS SKINNY
2 lipca 2013 o 20:08A można pszenną pełnoziarnistą?
Agata
6 lipca 2013 o 02:31Tak, można 🙂
Anonimowy
4 lipca 2015 o 13:41Czy gdybym zamieniła te 40 g pełnoziarnistej żytniej na zwykłą, pszenną, to bardzo zmieniłoby smak?
Agata
4 lipca 2015 o 14:10Nie 🙂