Bez kategorii

Pierniczki pepparkakor

Wczoraj od ósmej rano utknęłam w kuchni, jak już wcześniej pisałam, w całym tym bałaganie przygotowałam  swoje debiutanckie ciasto na pepparkakor, a tu co następuje? Mama wraca o 14 ze Göteborga i przywozi 2 wielkie paczki oryginalnych, bezkonkurencyjnych, idealnie równych i płaskich szwedzkich  pepparkakorów! No, ale skoro już przygotowałam ciasto.. 🙂

Pepparkakor

Drukuj przepis

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 35 g miodu
  • 30 g melasy
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka goździków
  • 100 ml letniej wody

Przgotowanie

1

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, miodem, przyprawami i melasą. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

2

W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia.

3

Dodać płyn z rondelka do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i schować do lodówki na noc.

4

Ciasto rozwałkować na grubość 2mm, a wycięte kształty układać na blaszce z papierem do pieczenia.

5

Piec ok 10 min w 180 stopniach + ok 2-3 min z termoobiegiem, żeby ładnie zbrązowiały.

 

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 grudnia 2011 o 17:03

    Hmm, do zrobienia 🙂

  • Odpowiedz
    Kaś
    21 grudnia 2011 o 19:56

    to się zgrałyśmy 🙂 "oryginalnych" jeszcze nie jadłam, chętnie bym porównała do nich mój wypiek

  • Odpowiedz
    Tyna
    21 grudnia 2011 o 21:04

    Też miałam na nie ochotę, ale upiekłam wczoraj inne;) Trzeba będzie to nadrobić, bo na pewno smakują doskonale:)

  • Odpowiedz
    Saratelka
    21 grudnia 2011 o 22:34

    No i jesteś na wykrywaczu w końcu!! 😀 I to obok mojego pierniczka hihi 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 grudnia 2013 o 15:13

    Ile proszku do pieczenia powinnam dodać? Łyżeczkę czy pół?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 grudnia 2014 o 13:03

    Dokładnie, ile dodać proszku do pieczenia, bo nie ma w przepisie?;)

    • Odpowiedz
      Agata
      23 grudnia 2014 o 11:39

      Pół łyżeczki, przepraszam! 🙂

    Napisz komentarz