Wczoraj od ósmej rano utknęłam w kuchni, jak już wcześniej pisałam, w całym tym bałaganie przygotowałam swoje debiutanckie ciasto na pepparkakor, a tu co następuje? Mama wraca o 14 ze Göteborga i przywozi 2 wielkie paczki oryginalnych, bezkonkurencyjnych, idealnie równych i płaskich szwedzkich pepparkakorów! No, ale skoro już przygotowałam ciasto.. 🙂
Pepparkakor
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 35 g miodu
- 30 g melasy
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka goździków
- 100 ml letniej wody
Przgotowanie
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, miodem, przyprawami i melasą. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia.
Dodać płyn z rondelka do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i schować do lodówki na noc.
Ciasto rozwałkować na grubość 2mm, a wycięte kształty układać na blaszce z papierem do pieczenia.
Piec ok 10 min w 180 stopniach + ok 2-3 min z termoobiegiem, żeby ładnie zbrązowiały.
7 komentarzy
Anonimowy
21 grudnia 2011 o 17:03Hmm, do zrobienia 🙂
Kaś
21 grudnia 2011 o 19:56to się zgrałyśmy 🙂 "oryginalnych" jeszcze nie jadłam, chętnie bym porównała do nich mój wypiek
Tyna
21 grudnia 2011 o 21:04Też miałam na nie ochotę, ale upiekłam wczoraj inne;) Trzeba będzie to nadrobić, bo na pewno smakują doskonale:)
Saratelka
21 grudnia 2011 o 22:34No i jesteś na wykrywaczu w końcu!! 😀 I to obok mojego pierniczka hihi 😀
Anonimowy
18 grudnia 2013 o 15:13Ile proszku do pieczenia powinnam dodać? Łyżeczkę czy pół?
Anonimowy
21 grudnia 2014 o 13:03Dokładnie, ile dodać proszku do pieczenia, bo nie ma w przepisie?;)
Agata
23 grudnia 2014 o 11:39Pół łyżeczki, przepraszam! 🙂