Bez kategorii

Bułki pszenno-żytnie z oregano

Ciężko powiedzieć, żeby jakiekolwiek pieczywo było "dietetyczne", różnice w kaloryczności między bułką A a bułką B są naprawdę niewielkie. Nie mniej jednak pieczywo białe jest mniej wskazane, bo szybko podnosi cukier we krwi (ważna sprawa dla cukrzyków oraz ludzi stosujących się do diety Montignaca). Tak czy owak, jako że my Polacy bez pieczywa ani rusz, polecam ciemne, a szczególnie własnej roboty. Przeciętna bułka tej samej wielkości co kupiona w sklepie waży 2 razy tyle 🙂

Bułki pszenno-żytnie z oregano

Drukuj przepis

Składniki

  • 150 ml letniej wody
  • 80 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g masła (miękkiego)
  • 180 g mąki pszennej
  • 180 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • Oregano
  • Płatki owsiane górskie do posypania

Przgotowanie

1

Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

2

W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, sól, oregano) oraz dodajemy masło.

3

Następnie do suchych składników dodajemy rozczyn drożdży oraz stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto (gdyby było zbyt luźne, można dodawać mąkę).

4

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

5

Piekarnik nagrzewamy do 220'C, a gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego bułeczki w dowolnym kształcie (powinny być mocno spłaszczone, bo później bardzo wyrastają). Porcje ciasta należy ułożyć na papierze do pieczenia w 3-5 cm odstępach i pozostawić na ok 15 min do wyrastania.

6

Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy bułki mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi, które dociskamy delikatnie, żeby nie sypały się po upieczeniu.

7

 Piec około 15 min, powinny się zarumienić.

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    shoesorcakes
    12 grudnia 2011 o 16:36

    ile wychodzi bulek z tego przespisu?;)

  • Odpowiedz
    Agata
    12 grudnia 2011 o 17:10

    Zależnie od upodobania co do wielkości ok 6-8 sztuk 🙂

  • Odpowiedz
    Saratelka
    14 grudnia 2011 o 17:51

    Bardzo apetycznie wyglądają! Od paru miesięcy jem głównie ciemne pieczywo, mam swój ulubiony chleb słonecznikowy. A za własne pieczywo na pewno w przyszłości się zabiorę! Takie ciepłe, świeże bułeczki muszą być pyszne. Z czym je najchętniej jesz? 🙂

  • Odpowiedz
    Agata
    14 grudnia 2011 o 18:44

    Oj to zależy czy akurat mam ochote na słodkie czy pikantne 😉
    Bardzo lubie z twarogiem i dżemem jakkolwiek dziwnie to nie brzmi dla niektórych 😉

  • Odpowiedz
    Saratelka
    14 grudnia 2011 o 18:53

    Jak zobaczyłam te bułki to pomyślałam własnie o twarogu! A jeśli na słodko, to u mnie zamiast dżemu byłby miód. Takie połączenie z dzieciństwa, z babcinego domu 🙂

  • Odpowiedz
    moniczkawkuchni
    25 czerwca 2012 o 14:54

    świetne buły, muszę koniecznie wypróbować w domu.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 czerwca 2012 o 10:42

    A ile kalorii może mieć jedna bułeczka?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 września 2013 o 14:45

    upiekłam ale jakoś nie byłam zachwycona

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    8 grudnia 2018 o 15:28

    Bułeczki ładnie wyglądają tu na zdjęciu ale nie są smaczne. 🙁 Chyba jest za dużo drożdży i po upieczeniu czuć tymi drożdżami niestety.

  • Napisz komentarz