Jak widzicie po prawej stronie w kolumnie można znaleźć małą ankietę dotyczącą zapotrzebowania na konkretny dział przepisów na moim blogu :- ) Jak na razie przodują sałatki - obiecuje się tam zająć, ale dużo osób życzy sobie również więcej przepisów śniadaniowych na popularne owsianko-kaszki. Bardzo się z tego powodu ciesze, może zmobilizuje mnie to do urozmaicenia moich śniadaniowych (jak to mawia mój Tomek) "papek" :-). Dzisiaj znów dawno nie używana kasza jaglana na gęsto z jabłkiem i śliwkami.
Śniadaniowa jaglanka z suszonymi śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 35 g kaszy jaglanej
- 5g otrębów owsianych
- 5g mielonego lnu (używam częściowo odtłuszczonego)
- 4 suszone śliwki
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka miodu
Przgotowanie
Kaszę, len oraz otręby zalewamy w rondelku gorącą wodą, dodajemy mleko i na małym ogniu gotujemy około 5-7 minut, po czym odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut.
W między czasie obrane jabłko ucieramy na dużych oczkach tarki,a śliwki kroimy w kostkę.
Gdy kasza całkowicie zgęstnieje i wchłonie cały płyn, przekładamy ją do miseczki, dodajemy jabłko oraz śliwki i dosładzamy do smaku odrobiną miodu.
16 komentarzy
Klaudia P.
6 lutego 2013 o 11:06Bardzo smacznie 🙂 lubię suszone śliwko jako dodatek do jaglanki.
BettyL
6 lutego 2013 o 13:08smaczne dodatki 🙂 też miałam dziś jaglankę :p pychotka!
Iwona
6 lutego 2013 o 15:38Jadłam dzisiaj jaglankę na śniadanie 🙂 Uwielbiam tę kaszę 🙂
teenager ;)
6 lutego 2013 o 15:58pyszne i zdrowe śniadanko ,mniam !
marcheweczkaaa15
6 lutego 2013 o 16:34prosto, pysznie i jakże pięknie ;)))) mniam …-pozdrawiam
Rodzynka1989
6 lutego 2013 o 19:16Hmmm, nigdy jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej. Ale mam zamiar wypełnić tą lukę i wczoraj akurat kupiłam pierwszą paczuszkę 🙂 Myślę, że może mnie uzależnić podobnie jak owsianka 🙂
MartynCia ^^
6 lutego 2013 o 19:38mój D. też określa takie rzeczy mianem śniadaniowej papki… faceci i ich teorie apropo jedzenia sa naprawde zabawne 🙂
Anonimowy
6 lutego 2013 o 20:05pysznie wygląda to śniadanko 🙂 w ogóle cały blog wygląda apetycznie 🙂 dodaję Cię do obserwowanych 🙂
Katarzyna Szypulska
6 lutego 2013 o 21:59Robię taką samą na śniadanie :))
Olcik
7 lutego 2013 o 07:39pycha!
daawno nie jadłam jaglanki, ostatnio mam ciągle chęć na kasze.. więc niebawem przygotuję.
Pozdrawiam:)
pasjonatka
7 lutego 2013 o 08:13uwielbiam taka 😀
Capacitier
7 lutego 2013 o 21:36Często słyszę od taty, że moje śniadania nie wyglądają zbyt apetycznie, al ejak dla mnie wcale tak nie jest 😀
Emilka forEvent
10 lutego 2013 o 23:29Ten przepis na pewno wypróbuję!!! Ciepłe śniadanie, zdrowe i sycące 🙂 szukałam czegoś takiego (i bardzo lubię kaszę)
wykrywacz smaku
12 lutego 2013 o 10:52to się nazywa zacząć dobrze dzień!Dziękujemy za zdjęcie 🙂
Kathy Shea Mormino
12 lutego 2013 o 23:54Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:
http://www.the-chicken-chick.com/2013/02/clever-chicks-blog-hop-21-and-chocolate.html
I hope you can make it!
Cheers,
Kathy Shea Mormino
The Chicken Chick
Malina
2 sierpnia 2013 o 09:52zachciało mi się eksperymentów..
dodałam kurkumę, cynamon, imbir i najgorsze słodzik (w zbyt dużej ilości, zapomniałam, że mogę miodem później posłodzić)
dorzuciłam jeszcze pestki dyni i słonecznika
Nie robiłam ze śliwkami, ale z czarną porzeczką ze słoiczka (domowe)
Więc jako tako było okej.
Następnym razem spróbuje bez kombinacji~!