Bez kategorii

Drożdżówki pszenno owsiane z rodzynkami

Udało się, drożdżowe wyrosło! Dzień jest okropny, szaro-bury, a ja muszę się uczyć na ostatni egzamin. (Więc co robię? Piekę!..) Mama leci z Dorotą do Włoch na pare dni, więc będą miały na drogę jak znalazł, tymczasem ja z drożdżowymi pysznościami wstrzymuje się jeszcze do czwartku... 🙂

Pełnoziarniste drożdżówki pszenno owsiane z rodzynkami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 6 BARDZO dużych drożdżówek lub na 12 małych

Składniki

  • 75 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 25 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej zwykłej
  • 35 g miodu
  • 30 g brązowego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 60 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przgotowanie

1

150 ml mleka i 100 ml wody wlewamy do rondelka, podgrzewamy i wsypujemy płatki owsiane, które gotujemy na średnim ogniu 10 minut, a następnie pozostawiamy w rondelku na kolejnych kilka minut, aby płatki wchłonęły resztę płynu.

2

W między czasie resztę mleka lekko ogrzewamy i dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na kilka minut, aż zacznie się pienić.

3

Obie mąki łączymy z napęczniałymi płatkami owsianymi, dodajemy roztopione masło i resztę składników (oprócz bakalii) i zagniatamy (najlepiej w misce) dość luźne ciasto, które następnie odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

4

Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy (można też spokojnie zrobić to bez pomocy wałka) je na prostokątny placek o grubości około 7-8mm. Wysypujemy na niego rodzynki oraz połową skórki z pomarańczy, lekko dociskamy i zawijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon, którego końce delikatnie zawijamy pod spód.

5

Gotowy wałek kroimy na 12 małych lub 6 dużych kawałków, które w dłoniach formujemy na lekko zaokrąglone bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 3 cm od siebie. Każdą porcję ciasta lekko smarujemy mlekiem i na wierzchu układamy resztę skórek z pomarańczy.

6

Tak przygotowane drożdżówki powinny wyrastać jeszcze około 20 minut, po czym wkładamy je do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut.

ps. Wiem, że 420 kalorii to sporo, ale to jest naprawdę WIELKA drożdżówka 😉 
Jej masa to mniej więcej 1,5 dużej sklepowej bułki pszennej.
Także polecam również wersję podziału ciasta na 12 mniejszych drożdżówek.

Może Ci się spodobać również

31 komentarzy

  • Odpowiedz
    Rodzynka1989
    2 lutego 2013 o 15:05

    Mmm… wyglądają przepysznie! Gdybym tylko miała drożdże w domu, to od razu bym się wzięła za przygotowywanie ich 😀

  • Odpowiedz
    Iwona
    2 lutego 2013 o 15:31

    Wyglądają pięknie 🙂 Ja dzisiaj po raz pierwszy upiekłam pełnoziarniste bułki oraz drożdżowe rogaliki z cynamonem 🙂

  • Odpowiedz
    Barszcz
    2 lutego 2013 o 15:40

    Och, idę sprawdzić czy mam wszystkie składniki i piekę też!

  • Odpowiedz
    Capacitier
    2 lutego 2013 o 16:28

    To ja bym zrobiła z 9 bułeczek i byłoby w sam raz ;p

  • Odpowiedz
    cote
    2 lutego 2013 o 16:35

    Zjadłabym chyba wszystkie naraz <3

  • Odpowiedz
    MartynCia ^^
    2 lutego 2013 o 19:59

    to ja poproszę taką wysyłką do mnie na kolacje! 😉

  • Odpowiedz
    whiness
    2 lutego 2013 o 20:06

    Cudne <3 Prosze o jedną na jutrzejsze śniadanie!

  • Odpowiedz
    FitManiaczka
    2 lutego 2013 o 21:17

    jak pięknie wyglądają 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    2 lutego 2013 o 22:24

    Już wiem co muszę zrobić 🙂

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    3 lutego 2013 o 04:24

    mniam ,zdrowe drożdżówki ,ale smacznie ;D

  • Odpowiedz
    BettyL
    3 lutego 2013 o 13:51

    jakie zgrabne! muszą być pyszne 🙂

  • Odpowiedz
    iffyivy
    3 lutego 2013 o 17:08

    to będzie mój pomysł na tłusty czwartek <3

  • Odpowiedz
    Daria
    3 lutego 2013 o 17:30

    jeśli wyrosły to gratuluje!
    u mnie nie zdarza się to za często. no dopiero, że do pomocy przywołam ciocię!:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 lutego 2013 o 21:54

    Kurcze, a ja akurat mam w tłusty czwartek ostatni egzamin … Ale jak wrócę to od razu zamykam się w kuchni 😉

  • Odpowiedz
    Emilka forEvent
    3 lutego 2013 o 23:26

    bardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia i czytać przepisy 🙂 łączenie zdrowego z pysznym nie zawsze wychodzi, a Twoje posty są wielka inspiracją 🙂

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    4 lutego 2013 o 13:04

    chętnie byśmy zaczęli dzień taką bułeczką!Dziękujemy za zdjęcie!

  • Odpowiedz
    A .
    4 lutego 2013 o 21:48

    Bardzo fajny blog z duża ilością przydatnych przepisów i dobrych zdjęć 🙂 Fajnie, że przygotowujesz wszystko takie dietetyczne i bez śmieciowych składników.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 lutego 2013 o 00:11

    czy można je zrobić tylko z mąki pełnoziarnistej?

  • Odpowiedz
    OwsianaKraina
    5 lutego 2013 o 08:06

    Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne – A te, które opublikowała Pani na swym blogu, wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem – uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa – Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone 🙂

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu – owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

  • Odpowiedz
    Gabrysia
    5 lutego 2013 o 12:43

    Wyglądają apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    codojedzenia
    5 lutego 2013 o 17:24

    Ale bym zjadła taką drożdżówkę

  • Odpowiedz
    Krysia
    6 lutego 2013 o 10:23

    Ajj a ja jestem głodna teraz, a to wygląda przesmakowicie 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 lutego 2013 o 16:34

    Moje właśnie się pieką 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia x
    8 lutego 2013 o 08:57

    Jak myślisz mogę cześć nieupieczonych drożdżówek zamrozić i upiec kiedy najdzie mnie na nie ochota, bo raczej nie dam z mamą zjeść ich wszystkich na raz, a reszta rodzinki, raczej takich rzeczy nie je 😛

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lutego 2013 o 20:17

    mmmmm… najlepsze! zrobiłam dzisiaj i WSZYSTKIE zniknęły! Część nadziałam twarożkiem, wyszło cudownie. Ciasto pięknie rośnie, ładnie się piecze no i jak smakuje. Uwielbiam Twojego bloga 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 maja 2013 o 09:43

    myślisz że można by było zamiast zwykłych drożdzy dodać w proszku ?:) bardzo proszę o odpowiedz 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      3 maja 2013 o 10:22

      Myślę, że tak, około 6-7 g suchych 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    10 czerwca 2013 o 18:44

    Mmm narobiłaś ochoty! 🙂

  • Odpowiedz
    Martha- Lajtowe Gotowanie
    10 czerwca 2013 o 20:37

    wyglądają obłędnie:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 stycznia 2015 o 17:18

    a jakby tak zastąpić płatki owsiane mąką? mam jej nadmiar w kuchni 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 stycznia 2015 o 06:00

      chodzi oczywiście o mąkę owsianą 🙂

    Napisz komentarz