Bez kategorii

Wrzuć zapasy z lodówki do zapiekanki!

Czasem jak nazbiera się nam w lodówce za dużo warzyw, lub wędlina,  którą trzeba zjeść, mama wtedy mówi.. czas na zapiekankę!  Tym razem z brokułami, zielonym groszkiem i cebulką. Szybki i chyba najprostszy sposób na treściwy obiad. 

Zapiekanka z brokułami, szynką i groszkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 160 g makaronu (rurki lub świderki - najlepiej pełnoziarniste)
  • 2 jajka
  • 50 g chudej wędliny
  • 40 g zielonego groszku
  • 200 g brokułów
  • 40 g sera zółtego
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sol

Przgotowanie

1

Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie, następnie dokładnie odcedzamy.

2

W tym samym czasie do gotującej wody wrzucamy na 3-4 minuty rozdrobnione brokuły, które po tym krótkim czasie wyjmujemy i również odcedzamy.

3

Na patelni podsmażamy bez tłuszczu posiekaną cebulkę, szynkę i groszek (można podlać wodą).

4

Wszystkie produkty łączymy w misce lub garnku z dwoma jajkami i utartym serem żółtym.

5

Gdy całość się połączy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy i raz jeszcze wszystko razem wstrząsamy, żeby jajko nie osiadło na dnie.

6

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut.

 

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Siaśka
    10 marca 2012 o 07:12

    uwielbiam zapiekanki

  • Odpowiedz
    Iv
    10 marca 2012 o 10:49

    taka zapiekanka to jedno z najczęściej goszczących u mnie dań – proste, a poprzez zmianę dodatków za każdym razem inne;)

  • Odpowiedz
    slyvvia
    10 marca 2012 o 13:15

    Kocham takie zapiekanki 😀

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    10 marca 2012 o 13:44

    Fajne, gdy ma się trochę resztek w lodówce 🙂
    Lubię kreatywne wykorzystywanie resztek 🙂

  • Odpowiedz
    Dusia
    10 marca 2012 o 15:02

    taka masówka, a jaka pyszna:)

  • Odpowiedz
    niebochce
    10 marca 2012 o 15:32

    zapiekanka makaronowa pychota :).

  • Odpowiedz
    monami
    11 marca 2012 o 08:14

    też kocham takie resztkowce 🙂

  • Odpowiedz
    Dota
    21 marca 2012 o 17:15

    dziekuje za doczepienie do biegowej akcji – przepis zapowiada sie mega smacznie:)

  • Odpowiedz
    Anna Pytkowska
    2 kwietnia 2012 o 18:53

    Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

  • Odpowiedz
    Anna Pytkowska
    4 kwietnia 2012 o 08:04

    Twój przepis zwyciężył w konkursie "Makarony Świata" z Barillą. Podsumowanie znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/zwyciezcy-w-konkursie-makarony-swiata-z.html. Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagród.
    Ania
    http://nietylkopasta.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Kamila @ Sensual Appeal
    30 stycznia 2013 o 21:50

    Dawno jus nie mialam zapiekanek. Czas najwyzszy.

  • Odpowiedz
    Bad Wolf
    25 sierpnia 2013 o 16:15

    Czy to jest przepis na porcję dla jednej osoby?

    • Odpowiedz
      Agata
      25 sierpnia 2013 o 17:52

      Przepis jest na 2 porcje – tabelka tyczy się jednej porcji czyli połowy otrzymanej zapiekanki

    Napisz komentarz