Rzadko robię "nieuniwersalne bułki". Właściwe to na chlebek z bakaliami, czy słodką bułkę tez można położyć szynkę lub ser, ale pikantne bułeczki z dżemem czy słodkim twarożkiem to już nie najlepsze połączenie. Chociaż Dorota nie zauważyła i posmarowała "dżemorem" 🙂 Tak czy inaczej pikantne bułeczki wyszły smaczne, nigdy wcześniej ich nie robiłam, ale pamiętam jak tato kiedyś co rano przywoził ze sklepu takie słone bułeczki z przyprawami na wierzchu.. chyba nazywały się "Włoskie".. Ale to były jeszcze czasy kanapek do szkoły, teraz prześladuje mnie owsianka i inne koktajle.
Pikantne bułeczki z ziołami
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 20 g otrębów pszennych
- 5g suchych drożdży
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka rozmarynu
- 200 ml wody
- 100 ml mleka + odrobina do smarowania bułek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawa bałkańska i czubryca czerwona do posypania **
Przgotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy otręby i zioła. Na środku robimy mały kopczyk a w nim wgłębienie na płyny.
Mleko mieszamy z wodą i wylewamy na mąkę, dodajemy oliwę, cukier, sól i drożdże, a następnie zagniatamy ciasto. (Jeżeli do zagniatania używamy maszyny do pieczenia chleba, to należy pamiętać o kolejności płynne/suche składniki)
Ciasto powinno wyrastać około 2 - 2,5 godziny, w międzyczasie możemy je raz przebić palcami.
Gotowe ciasto dzielimy na około 8 części i formujemy w dłoniach owalne bułeczki, które następnie nożem przekrawamy przez środek i układamy na papierze do pieczenia.
Uformowane bułeczki powinny wyrastać kolejne 20 minut, po czym smarujemy je delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawami.
** Użyłam przypraw, które dostałam z aledobre.pl jakiś czas temu, ale można je samemu skomponować - Przyprawa bałkańska to czerwona i zielona papryka, gorczyca, kminek, pasternak, sól, natomiast Czubryca czerwona to cząber, papryka czerwona, chili, sól i kozieradka.
Bułeczki pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, aż zaczną wyraźnie się rumienić.
16 komentarzy
Brillant
13 sierpnia 2012 o 05:36Świetne !
kaczodajnia
13 sierpnia 2012 o 06:14No gdyby tak posmarować czekoladowym masłem to pikantne bułeczki na słodko mogłyby być całkiem całkiem 😉
karolciasmakuje
13 sierpnia 2012 o 07:39Wyglądają naprawdę pysznie! i nie powiem ciekawe połączenia:)
Monia
13 sierpnia 2012 o 09:40Ile mają kcal ?
Gosia
13 sierpnia 2012 o 09:51Bardzo zachęcające 🙂 Też rzadko robię smakowe bułki i chleby żeby później mieć więcej opcji kanapkowych 🙂
Agnieszka
13 sierpnia 2012 o 09:53Mnie też czasem zdarza się zagapić, raz zrobiłam sobie nawet bułeczki cebulowe z … Nutellą! Niestety, poddałam się po kilku kęsach. U mnie w sklepie również można kupić takie bułeczki z przyprawami na wierzchu, chociaż zdecydowanie wolę te domowe. 🙂
Dusia
13 sierpnia 2012 o 14:15odważnie z tym dzemem:)
Tomek gotuje
13 sierpnia 2012 o 15:28Bardzo lubię takie bułki, wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Asia
13 sierpnia 2012 o 19:15Szarpałabym jak Reksio szynkę 😛
olala
14 sierpnia 2012 o 15:08Czasami takie odważne połączenie jest genialne! 🙂
whiness
14 sierpnia 2012 o 19:55Ja bym swobodnie zjadła je na słodko. 🙂 Lubię takie połączenia.
Anonimowy
21 sierpnia 2012 o 13:58Ile trzeba je piec i w jakiej temperaturze ?
Agata
21 sierpnia 2012 o 14:01Dziękuję za to pytanie, zupełnie nie zauważyłam, że pominęłam ten "drobny" aspekt 😉 Bułeczki pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Anonimowy
21 sierpnia 2012 o 22:20Dzięki : D
Więc jutro będę mogła je upiec 🙂
Anonimowy
3 czerwca 2014 o 09:48Bułeczki bardzo aromatyczne, ciasto fajnie rośnie, ogólnie super fajne, ale 1 minus – są za słone, 2 łyżeczki soli na 350g mąki to stanowczo za dużo. Niestety zorientowałam się dopiero gdy je skosztowałam 🙁 pomimo, że należę do osób, które lubią dosolone potrawy. Napewno je powtórzę, ale z o połowę mniejszą ilością soli.
Anonimowy
10 marca 2015 o 21:34Ile kalorii mają takie bułeczki?