Bez kategorii

„Te bułeczki były pikantne, a ja sobie zrobiłam z dżemem..”

Rzadko robię "nieuniwersalne bułki". Właściwe to na chlebek z bakaliami, czy słodką bułkę tez można położyć szynkę lub ser, ale pikantne bułeczki z dżemem czy słodkim twarożkiem to już nie najlepsze połączenie. Chociaż Dorota nie zauważyła i posmarowała "dżemorem" 🙂 Tak czy inaczej pikantne bułeczki wyszły smaczne, nigdy wcześniej ich nie robiłam, ale pamiętam jak tato kiedyś co rano przywoził ze sklepu takie słone bułeczki z przyprawami na wierzchu.. chyba nazywały się "Włoskie".. Ale to były jeszcze czasy kanapek do szkoły, teraz prześladuje mnie owsianka i inne koktajle.

Pikantne bułeczki z ziołami 

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 8 średnich bułek

Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g otrębów pszennych
  • 5g suchych drożdży
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka + odrobina do smarowania bułek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawa bałkańska i czubryca czerwona do posypania **

Przgotowanie

1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy otręby i zioła. Na środku robimy mały kopczyk a w  nim wgłębienie na płyny.

2

Mleko mieszamy z wodą i wylewamy na mąkę, dodajemy oliwę, cukier, sól i drożdże, a następnie zagniatamy ciasto. (Jeżeli do zagniatania używamy maszyny do pieczenia chleba, to należy pamiętać o kolejności płynne/suche składniki)

3

Ciasto powinno wyrastać około 2 - 2,5 godziny, w międzyczasie możemy je raz przebić palcami.

4

Gotowe ciasto dzielimy na około 8 części i formujemy w dłoniach owalne bułeczki, które następnie nożem przekrawamy przez środek i układamy na papierze do pieczenia.

5

Uformowane bułeczki powinny wyrastać kolejne 20 minut, po czym smarujemy je delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawami.

6

** Użyłam przypraw, które dostałam z aledobre.pl jakiś czas temu, ale można je samemu skomponować - Przyprawa bałkańska to czerwona i zielona papryka, gorczyca, kminek, pasternak, sól, natomiast Czubryca czerwona to cząber, papryka czerwona, chili, sól i kozieradka.

7

Bułeczki pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, aż zaczną wyraźnie się rumienić.

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    Brillant
    13 sierpnia 2012 o 05:36

    Świetne !

  • Odpowiedz
    kaczodajnia
    13 sierpnia 2012 o 06:14

    No gdyby tak posmarować czekoladowym masłem to pikantne bułeczki na słodko mogłyby być całkiem całkiem 😉

  • Odpowiedz
    karolciasmakuje
    13 sierpnia 2012 o 07:39

    Wyglądają naprawdę pysznie! i nie powiem ciekawe połączenia:)

  • Odpowiedz
    Monia
    13 sierpnia 2012 o 09:40

    Ile mają kcal ?

  • Odpowiedz
    Gosia
    13 sierpnia 2012 o 09:51

    Bardzo zachęcające 🙂 Też rzadko robię smakowe bułki i chleby żeby później mieć więcej opcji kanapkowych 🙂

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    13 sierpnia 2012 o 09:53

    Mnie też czasem zdarza się zagapić, raz zrobiłam sobie nawet bułeczki cebulowe z … Nutellą! Niestety, poddałam się po kilku kęsach. U mnie w sklepie również można kupić takie bułeczki z przyprawami na wierzchu, chociaż zdecydowanie wolę te domowe. 🙂

  • Odpowiedz
    Dusia
    13 sierpnia 2012 o 14:15

    odważnie z tym dzemem:)

  • Odpowiedz
    Tomek gotuje
    13 sierpnia 2012 o 15:28

    Bardzo lubię takie bułki, wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Asia
    13 sierpnia 2012 o 19:15

    Szarpałabym jak Reksio szynkę 😛

  • Odpowiedz
    olala
    14 sierpnia 2012 o 15:08

    Czasami takie odważne połączenie jest genialne! 🙂

  • Odpowiedz
    whiness
    14 sierpnia 2012 o 19:55

    Ja bym swobodnie zjadła je na słodko. 🙂 Lubię takie połączenia.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 sierpnia 2012 o 13:58

    Ile trzeba je piec i w jakiej temperaturze ?

    • Odpowiedz
      Agata
      21 sierpnia 2012 o 14:01

      Dziękuję za to pytanie, zupełnie nie zauważyłam, że pominęłam ten "drobny" aspekt 😉 Bułeczki pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      21 sierpnia 2012 o 22:20

      Dzięki : D
      Więc jutro będę mogła je upiec 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 czerwca 2014 o 09:48

    Bułeczki bardzo aromatyczne, ciasto fajnie rośnie, ogólnie super fajne, ale 1 minus – są za słone, 2 łyżeczki soli na 350g mąki to stanowczo za dużo. Niestety zorientowałam się dopiero gdy je skosztowałam 🙁 pomimo, że należę do osób, które lubią dosolone potrawy. Napewno je powtórzę, ale z o połowę mniejszą ilością soli.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 marca 2015 o 21:34

    Ile kalorii mają takie bułeczki?

  • Napisz komentarz