Odkryłam ostatnio w tesco całkiem pokaźną półkę z makaronami pełnoziarnistymi. Udało mi się nawet wyłowić takowy w formie nitek do spaghetti, więc zachęcona wizją owego pysznego dania oczywiście wrzuciłam go do koszyka. Ale pare dni później, jak to ja, wróciłam głodna z zajęć, mięso zamrożone na kamień, bo oczywiście nie wrzuciłam go dzień wcześniej do lodówki no i cóż mogłam począć, trzeba sięgnąć po ser! Makaronowe rurki lub świderki z serem i cukrem to jeden z charakterystycznych smaków mojego dzieciństwa, ale postanowiłam go nieco urozmaicić.
Pełnoziarniste spaghetti z cynamonowym twarogiem i imbirem.
Drukuj przepisSkładniki
- 75 g makaronu pełnoziarnistego
- 80 g twarogu (chudy lub półtłusty)
- 2 łyżki mleka
- cynamon
- garstka rodzynek
- łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
Przgotowanie
Odważony makaron wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody (można przełamać nitki w pół).
Gotujemy wg opisu na opakowaniu tak długo, aby makaron był raczej al dente.
W międzyczasie twaróg łączymy z miodem, cynamonem i mlekiem w jednolitą masę.
Imbir obieramy i ucieramy na najmniejszych oczkach tarki (można użyć mniejszej ilości).
Na gotowy, odcedzony makaron nakładamy serek, na wierzch utarty imbir, a całość posypujemy rodzynkami (myślę, że również świetnie pasowałyby orzechy) i ewentualnie odrobiną cynamonu.
18 komentarzy
Panna Malwinna
8 marca 2012 o 06:46Ze spaghetti- czemu nie, i tak jest pyszne;)
Angie
8 marca 2012 o 07:13Pychota!
Ania
8 marca 2012 o 09:11A może dodasz przepis do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata?
Agata
8 marca 2012 o 11:38a chętnie, dzięki, jakoś przeoczyłam 🙂
Siaśka
8 marca 2012 o 10:52na słodko u mnie jest bardzo częśto 😛 zresztą na blogu mam też przepis 😀 hihi
ja kupuję makaron durum! jest mega zdrowy i w biedrze tani 😀
oliwek
8 marca 2012 o 17:05lubię Cię dziewczyno, ale makaronowi na słodko mówię nie 😀
Brenia
8 marca 2012 o 17:52O tak, makaron z serem to super posiłek 'na szybko'.
Twoja wersja wygląda smacznie, ja bym tylko rodzynki zamieniła właśnie np orzechami 🙂
slyvvia
8 marca 2012 o 19:24Pysznie, szybko i zdrowo. Uwielbiam taki makaron 🙂
niebochce
8 marca 2012 o 19:41makaron na słodko bardzo dobry :).
Ania
9 marca 2012 o 18:57szpageti na słodko, któż to widział ^^ mniamuśnie wygląda 🙂
branny
10 marca 2012 o 10:27It sounds really good! I'll have to find an online translator so I can try this.
Maja i Kamila
11 marca 2012 o 14:47Ja widziałam i polecam!:)
Anna Pytkowska
2 kwietnia 2012 o 18:56Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html
Dusia
22 maja 2012 o 15:31a ja lubię z jabłkuszkami ostatnio robiłam 🙂
Anonimowy
13 maja 2013 o 01:33My rеlatіνes all the time saу that
I am wastіng my time here at nеt, howeѵer I κnow I am gettіng familiarity eveгуday
by reading theѕ good artiсles or rеvіews.
Here is my ωeblog http://baby-Community.com/wiki/index.php5?title=Benutzer:SammyWIR
Anonimowy
16 maja 2013 o 00:33Pays delivery fees for youShipping charges can get expensive.
Have you been perusing catalogs of car products and equipment?
Feel free to surf to my website :: obd scanner
Anonimowy
25 października 2014 o 15:19Przysmaczny pomysł 🙂 Rodzynki.. Fajna odmiana. Połączyłem ten pomysł z dżemem jagodowym (u mnie z Pińczowa) ale bez miodu. Zapowiada się powtórka 🙂
Anonimowy
26 lutego 2016 o 12:34ile kalori ma porcja tego makaronu ?