Wszystkiego dobrego po Świętach!
Nie chciałam już podczas przedświątecznej, piernikowo - rybnej gorączce zawracać Wam głowy nowym przepisem, bo wiedziałam, że zanim dojecie wszystkie resztki to o nim zapomnicie 🙂 Dziś przychodzę do Was z naprawdę banalnym przepisem na obiad, w którym przedstawiam Wam nowe warzywo na polskim rynku, dystrybuowane przez markę Fit&Easy, a mianowicie
KALEROSSE - piękne połączenie jarmużu i brukselki 🙂
Piękne dosłownie, bo wygląda jak zbiór mini główek kapusty z domowego ogródka.
"..w smaku Kalerosse stanowi świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty,
lecz nie tylko dobrze smakuje, jest ono również bardzo zdrowe.
W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6
oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce."
Smak jest faktycznie bardzo łagodny, brukselka jest wyczuwalna, ale zdecydowanie nie jest to tak specyficzny posmak, także nie uprzedzajcie się na starcie 🙂
Ponad to produkt jest mega wygodny i szybki w przygotowaniu, ponieważ wymaga od nas jedynie kilku minut duszenia/smażenia, aby był miękki i gotowy do spożycia.
Szybki makaron z klopsikami i kalerosse
Drukuj przepisSkładniki
- 120 g mielonej piersi z indyka
- 1/2 białka jaja
- 60 g razowego makaronu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 20 g sera feta
- garść kalerosse
- mały ząbek czosnku
- 2-3 suszone, odsączone z oliwy suszone pomidory
- 1 łyżka oregano
- sól, ostra papryka do smaku
Przgotowanie
Mięso wkładamy do miski, dodajemy białko, odrobinę soli, ostrej papryki oraz oregano, całość dokładnie mieszamy i w dłoniach formujemy klopsiki.
Mięso podsmażamy na odrobinie oleju, następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, kalerosse i świeży czosnek, podlewamy 2-3 łyżkami wody i całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron, po odcedzeniu mieszamy z przygotowanymi na patelni składnikami i przekładamy do głębokiego talerza, na końcu posypujemy pokruszoną fetą.
6 komentarzy
Kinga
30 grudnia 2016 o 08:16Świetny pomysł! 🙂
Sandra
2 stycznia 2017 o 11:07Wygląda smakowicie i bardzo profesjonalnie. Dzięki za przepis! 🙂
Finnar4
2 stycznia 2017 o 19:30Brzmi i wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Sylwia
2 stycznia 2017 o 22:14Fajny przepis i na pewno pyszne danie 🙂
ClaudiaMorningstar
12 stycznia 2017 o 15:15Wyglada świetnie
Hanna Wrocław
15 stycznia 2017 o 12:31Wygląda smacznie, dobre na lunch do pracy 🙂