Obiady

Kalerosse – nowe warzywo i prosty sposób na makaron

Wszystkiego dobrego po Świętach! Nie chciałam już podczas przedświątecznej, piernikowo - rybnej gorączce zawracać Wam głowy nowym przepisem, bo wiedziałam, że zanim dojecie wszystkie resztki to o nim zapomnicie 🙂 Dziś przychodzę do Was z naprawdę banalnym przepisem na obiad, w którym przedstawiam Wam nowe warzywo na polskim rynku, dystrybuowane przez markę Fit&Easy, a mianowicie   KALEROSSE - piękne połączenie jarmużu i brukselki 🙂 Piękne dosłownie, bo wygląda jak zbiór mini główek kapusty z domowego ogródka.

"..w smaku Kalerosse stanowi świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz nie tylko dobrze smakuje, jest ono również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce."

Smak jest faktycznie bardzo łagodny, brukselka jest wyczuwalna, ale zdecydowanie nie jest to tak specyficzny posmak, także nie uprzedzajcie się na starcie 🙂 Ponad to produkt jest mega wygodny i szybki w przygotowaniu, ponieważ wymaga od nas jedynie kilku minut duszenia/smażenia, aby był miękki i gotowy do spożycia.

Szybki makaron z klopsikami i kalerosse

Drukuj przepis

Składniki

  • 120 g mielonej piersi z indyka
  • 1/2 białka jaja
  • 60 g razowego makaronu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 20 g sera feta
  • garść kalerosse
  • mały ząbek czosnku
  • 2-3 suszone, odsączone z oliwy suszone pomidory
  • 1 łyżka oregano
  • sól, ostra papryka do smaku 

Przgotowanie

1

Mięso wkładamy do miski, dodajemy białko, odrobinę soli, ostrej papryki oraz oregano, całość dokładnie mieszamy i w dłoniach formujemy klopsiki.

2

Mięso podsmażamy na odrobinie oleju, następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, kalerosse i świeży czosnek, podlewamy 2-3 łyżkami wody i całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

3

W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron, po odcedzeniu mieszamy z przygotowanymi na patelni składnikami i przekładamy do głębokiego talerza, na końcu posypujemy pokruszoną fetą.


Oczywiście jak zwykle polecam dorzucić również świeże zioła, jeśli ktoś będzie potrzebował większej ilości tłuszczu w tym daniu to bardzo fajnie sprawdzi się dodatek awokado!
 

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    30 grudnia 2016 o 08:16

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Sandra
    2 stycznia 2017 o 11:07

    Wygląda smakowicie i bardzo profesjonalnie. Dzięki za przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Finnar4
    2 stycznia 2017 o 19:30

    Brzmi i wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  • Odpowiedz
    Sylwia
    2 stycznia 2017 o 22:14

    Fajny przepis i na pewno pyszne danie 🙂

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    12 stycznia 2017 o 15:15

    Wyglada świetnie

  • Odpowiedz
    Hanna Wrocław
    15 stycznia 2017 o 12:31

    Wygląda smacznie, dobre na lunch do pracy 🙂

  • Napisz komentarz