Pieczywo/ Przekąski/ Wegańskie/ Wegetariańskie

Pikantne, razowe ciastka/kanapeczki do past

Ostatnio robiąc nową porcję ciasteczek typu cantuccini, które lubię jeść do kawy, pomyślałam, że spróbuję zrobić coś podobnego w wersji pikantnej. Osobiście mając do wyboru słone i słodkie zawsze (niestety) sięgam po słodkie, ale ten wypiek wykorzystuję w formie małych kanapeczek do past, pieczonego pasztetu, hummusu - to idealna opcja na drugie śniadanie, fajnie sprawdzi się również jako baza do zdrowych przekąsek na wszelakie imprezy 🙂

Pikantne, razowe ciastka/kanapeczki do past

Drukuj przepis

Składniki

  • 100 g mąki typu graham (pszenna lub orkiszowa)
  • 100 g mąki żytniej, chlebowej
  • 2 jajka
  • 30 g nasion słonecznika
  • 10 g siemienia lnianego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka suszonej bazylii

Przgotowanie

1

Podpieczony wałek kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm (nie za cienkie, bo będą się kruszyć).

2

Plastry układamy ponownie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 5 minut, po upływie tego czasu wyciągamy i każdy kawałek obracamy na drugą stronę, pieczemy kolejne 5 minut, najlepiej z termoobiegiem, żeby ładnie się zarumieniły.

3

Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy.

4

Następnie wbijamy dwa jajka, wstępnie łączymy całość łyżką, a następnie zagniatamy ciasto dłonią, będzie zbite i lepkie, na blacie lub stolnicy tworzymy wałek, jak na zdjęciu poniżej.

5

Przygotowany wałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 25 minut, następnie wyciągamy i lekko przestudzamy.

Otrzymane „ciastka” (sama nie wiem jak to nazwać!) są bardzo trwałe i możecie spokojnie przetrzymywać je kilka dni w pudełku/puszce 🙂
 

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Odpowiedz
    AnnaB.
    18 lutego 2016 o 20:06

    Fantastyczna alternatywa dla pieczywa chrupkiego. Chyba dobrze się przechowują, jak sucharki. A jeszcze można sobie różnie przyprawiać. Ostatnio do "chlebowych" wypieków bardzo pasuje mi czarnuszka.

  • Odpowiedz
    Jud
    18 lutego 2016 o 20:48

    Świetne jako przekąska 🙂

  • Odpowiedz
    Kate
    18 lutego 2016 o 21:24

    Czy te kanapeczki są twarde? Czy można zrobić z nich koreczki?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 lutego 2016 o 21:58

      Twarde, trochę jak sucharki/grzanki 🙂

  • Odpowiedz
    Cydia Apps
    18 lutego 2016 o 22:20

    The Tiara Transformation System : The secret to losing fat and keeping it off for good ! Fit Body
    Youtube Here https://youtu.be/HZfJ6XAEIoE
    Youtube Here https://www.youtube.com/watch?v=HZfJ6XAEIoE

  • Odpowiedz
    Kinga
    19 lutego 2016 o 05:30

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Kamciss
    19 lutego 2016 o 23:06

    Niczym krakersy, super :>

  • Odpowiedz
    Mada
    20 lutego 2016 o 23:13

    sucharki! i do tego zdrowe! bardzo ciekawy przepis:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 lutego 2016 o 14:25

    czy można je zrobić z samej mąki żytniej chlebowej?? 😉

  • Odpowiedz
    Pat Dream
    22 lutego 2016 o 22:47

    Wyglądają przepyszne, muszę sama zrobić bo uwielbiam sucharki.

  • Odpowiedz
    Niwki.pl
    26 lutego 2016 o 13:41

    Mmmm… apetycznie się prezentują te kanapeczki. Zgłodniałem 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 lutego 2016 o 23:11

    przymierzałam się do tych sucharków odkąd pojawił się przepis i wczoraj je upiekłam…. są przeeeeepyyyyyszne 😀

    • Odpowiedz
      Agata
      27 lutego 2016 o 23:56

      Cudownie! Bardzo się cieszę :-)))

  • Odpowiedz
    Pomocpsychologa
    29 lutego 2016 o 21:07

    wygląda bardzo fajnie. Myślę, że byłaby to fajna przekąska do pracy – w jednym pudełeczku kilka "ciastek" w drugim jakas domowa pasta

  • Odpowiedz
    Natalia Łabędź
    7 kwietnia 2016 o 17:22

    czy można wykonać je z powodzeniem w wersji bez jajka? czym najlepiej je zastąpić ?:)

  • Napisz komentarz