Ostatnio robiąc nową porcję ciasteczek typu cantuccini, które lubię jeść do kawy, pomyślałam, że spróbuję zrobić coś podobnego w wersji pikantnej. Osobiście mając do wyboru słone i słodkie zawsze (niestety) sięgam po słodkie, ale ten wypiek wykorzystuję w formie małych kanapeczek do past, pieczonego pasztetu, hummusu - to idealna opcja na drugie śniadanie, fajnie sprawdzi się również jako baza do zdrowych przekąsek na wszelakie imprezy 🙂
Pikantne, razowe ciastka/kanapeczki do past
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g mąki typu graham (pszenna lub orkiszowa)
- 100 g mąki żytniej, chlebowej
- 2 jajka
- 30 g nasion słonecznika
- 10 g siemienia lnianego
- 2/3 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka suszonej bazylii
Przgotowanie
Podpieczony wałek kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm (nie za cienkie, bo będą się kruszyć).
Plastry układamy ponownie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 5 minut, po upływie tego czasu wyciągamy i każdy kawałek obracamy na drugą stronę, pieczemy kolejne 5 minut, najlepiej z termoobiegiem, żeby ładnie się zarumieniły.
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
Następnie wbijamy dwa jajka, wstępnie łączymy całość łyżką, a następnie zagniatamy ciasto dłonią, będzie zbite i lepkie, na blacie lub stolnicy tworzymy wałek, jak na zdjęciu poniżej.
Przygotowany wałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 25 minut, następnie wyciągamy i lekko przestudzamy.
16 komentarzy
AnnaB.
18 lutego 2016 o 20:06Fantastyczna alternatywa dla pieczywa chrupkiego. Chyba dobrze się przechowują, jak sucharki. A jeszcze można sobie różnie przyprawiać. Ostatnio do "chlebowych" wypieków bardzo pasuje mi czarnuszka.
Jud
18 lutego 2016 o 20:48Świetne jako przekąska 🙂
Kate
18 lutego 2016 o 21:24Czy te kanapeczki są twarde? Czy można zrobić z nich koreczki?
Agata
18 lutego 2016 o 21:58Twarde, trochę jak sucharki/grzanki 🙂
Cydia Apps
18 lutego 2016 o 22:20The Tiara Transformation System : The secret to losing fat and keeping it off for good ! Fit Body
Youtube Here https://youtu.be/HZfJ6XAEIoE
Youtube Here https://www.youtube.com/watch?v=HZfJ6XAEIoE
Kinga
19 lutego 2016 o 05:30Świetny pomysł! 🙂
Kamciss
19 lutego 2016 o 23:06Niczym krakersy, super :>
Mada
20 lutego 2016 o 23:13sucharki! i do tego zdrowe! bardzo ciekawy przepis:)
Anonimowy
21 lutego 2016 o 14:25czy można je zrobić z samej mąki żytniej chlebowej?? 😉
Agata
21 lutego 2016 o 16:42tak 🙂 (typ 720)
Pat Dream
22 lutego 2016 o 22:47Wyglądają przepyszne, muszę sama zrobić bo uwielbiam sucharki.
Niwki.pl
26 lutego 2016 o 13:41Mmmm… apetycznie się prezentują te kanapeczki. Zgłodniałem 😉
Anonimowy
27 lutego 2016 o 23:11przymierzałam się do tych sucharków odkąd pojawił się przepis i wczoraj je upiekłam…. są przeeeeepyyyyyszne 😀
Agata
27 lutego 2016 o 23:56Cudownie! Bardzo się cieszę :-)))
Pomocpsychologa
29 lutego 2016 o 21:07wygląda bardzo fajnie. Myślę, że byłaby to fajna przekąska do pracy – w jednym pudełeczku kilka "ciastek" w drugim jakas domowa pasta
Natalia Łabędź
7 kwietnia 2016 o 17:22czy można wykonać je z powodzeniem w wersji bez jajka? czym najlepiej je zastąpić ?:)