Bez kategorii

Tarta jogurtowa z letnimi owocami

Owoców letnich z naszej działki wciąż zatrzęsienie, cudownie! Niech to trwa cały rok!  Korzystając z wiaderka soczystych pyszności zrobiłam prostą, aczkolwiek pyszną jogurtową tartę. Stosunek białka do węglowodanów jest wyjątkowo przyzwoity jak na ciasto! Z dodatkiem mielonego twarogu pewnie byłoby nawet lepiej, ale w końcu to nie sernik 🙂 Oczywiście pokombinowałam trochę ze spodem, pomieszałam różne mąki - wyszło jakieś "razowe, półkruche" czy jak zwał, tak zwał, całkiem się sprawdziło, ale możecie też korzystać ze swoich ulubionych przepisów na spody. Już zapatruję się na jesienną wersję tego wypieku.. jabłka, dynia, cynamon.. może jednak dobrze, że pory roku się zmieniają 🙂

Tarta jogurtowa z jagodami i malinami

Drukuj przepis

Składniki

  • spód:
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej zwykłej
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 35 g masła
  • 40 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 25 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • masa jogurtowa:
  • 350 g jogurtu naturalnego (Zott lub Activia)
  • 2 duże jajka + 1 białko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 35 g brązowego cukru
  • 100 g jagód
  • 50 g malin
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)

Przgotowanie

1

Mieszankę mąk, jajko, sól, mleko, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę zagniatamy na ciasto na spód, zawijamy je w folie i wsadzamy na godzinę do lodówki.

2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, przekładamy go do silikonowej formy na tarte (lub zwykłej, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia).

3

Ciasto w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, a następnie spód podpiekamy przez 15 minut w 180'C.

4

W między czasie miksujemy wszystkie składniki masy poza owocami i przelewamy całość na podpieczony spód (może być wciąż ciepły). Na wierzch wrzucamy owoce i całość pieczemy kolejne 20-25 minut w 180'C.

5

Tartę przed podaniem schłodzić porządnie w lodówce.

Jak widać na fotografiach – masy może być więcej, także można dodać spokojnie jeszcze kubek jogurtu + dodatkowe jajko i więcej budyniu (warto dodać tez łyżkę mąki, jeśli lubimy bardziej zwartą konsystencję). Swoją tartę piekłam w foremce o średnicy 24 cm.

Może Ci się spodobać również

32 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga
    20 lipca 2015 o 04:27

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Robal
    20 lipca 2015 o 06:06

    Pozwolilem sobie policzyc kalorie – 1850 kcal calosc, ok. 180 kcal/100 g – niezle jak na deser. Niezle w tym sensie, ze znam (i uwielbiam!) ciasto, ktore w sumie ma 12.000 kcal, wiec to tutaj jest strasznie ''chudziutkie''. Jeszcze tylko ze 3 moze 4 kilo mniej i wpisze je do menu 🙂 Dzieki za przepis!

  • Odpowiedz
    Aleksandra.
    20 lipca 2015 o 06:25

    Pyszności!!:)

  • Odpowiedz
    Kamciss
    20 lipca 2015 o 09:17

    Bardzo lubię jogurtowe nadzienia w tarcie! Sama niedawno robiłam :>

  • Odpowiedz
    Ewa-malegotowanie
    20 lipca 2015 o 11:33

    Za jagodami nie przepadam ale za maliny dam sie pokroić 🙂 Narobiłaś mi apetytu

    Zdrowe jedzenie nie musi być nudne 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Kania
    20 lipca 2015 o 12:23

    Zrobię!

  • Odpowiedz
    nietylkopasta.pl
    20 lipca 2015 o 13:20

    Jestem ciekawa czy da się zrobić masę bez użycia budyniu. Może wystarczy odrobina mąki ziemniaczanej? Osobiście nie lubię budyniu za taki dość specyficzny chemiczny posmak, ale to moje smaki ;)..
    Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem

    • Odpowiedz
      Agata
      20 lipca 2015 o 18:24

      Mąka ziemniaczana będzie ok 🙂

  • Odpowiedz
    Sandra Talar
    20 lipca 2015 o 18:43

    Chętnie wypróbuję ale czy można pszenną razową zamienić na żytnią bo tylko tą mam w domu?

    • Odpowiedz
      Agata
      20 lipca 2015 o 19:36

      100% żytnia razowa będzie raczej ryzykowna, może wyjść gnieciuch 🙁
      Ale 2/3 żytniej razowej + 1/3 pszennej zwykłej powinno już dać radę 🙂

  • Odpowiedz
    Alexandra
    20 lipca 2015 o 18:58

    Muszę spróbować!

  • Odpowiedz
    Liskova
    20 lipca 2015 o 19:00

    Czy ta masa jogurtowa będzie w konsystencji przypominała bardziej sernik? :>
    Bo jak tak, to piekę nawet zaraz, tylko z porzeczkami!

    • Odpowiedz
      Agata
      20 lipca 2015 o 19:38

      Nie za bardzo przypomina sernik 🙂 Jest zdecydowanie delikatniejsze, ale zawsze możesz zrobić pół na pół jogurt i twaróg 🙂

  • Odpowiedz
    Miss Perfect
    20 lipca 2015 o 19:03

    Koniecznie zrobie…ta niewielka ilosc tluszczu mnie zmotywowala 😀

  • Odpowiedz
    Malla
    21 lipca 2015 o 08:03

    Wygląda obłędnie:p

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    21 lipca 2015 o 09:16

    Mniam, uwielbiam tarty jogurtowe 🙂

  • Odpowiedz
    ☆Adży☆
    22 lipca 2015 o 12:29

    Mam formę do tarty o średnicy 28cm. Starczy mi spodu czy będzie go o wiele za mało? 😉

  • Odpowiedz
    iza matenka
    22 lipca 2015 o 18:38

    Mozna make orkiszowa albo inna zamiast pszennej?

    • Odpowiedz
      Agata
      28 lipca 2015 o 21:40

      Zamiast pszennej razowej czy pszennej zwykłej? Razową można wymienić na orkiszową, ale nie polecam robić spodu do tarty w 100% z mąki razowej, przynajmniej moim zdaniem nie jest ona smaczna 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 lipca 2015 o 14:14

    Spróbowałam, pyyyyszna!!!

  • Odpowiedz
    Psychomedic
    27 lipca 2015 o 06:28

    Pysznie to wygląda. Przepis już sobie zapisałam i czeka na weekend – jak będę miała więcej czasu:-)

  • Odpowiedz
    Marek
    27 lipca 2015 o 10:38

    Uwielbiam ciasta i desery z leśnymi owocami 🙂 Trzeba chyba wybrać się ze słoiczkiem na jagody i malinki 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 lipca 2015 o 16:06

    Masa jogurtowa wyszła mi bardzo kwaśna, choć dodałam ok 70g cukru i do tego jeszcze juz po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Prawie całość musiałam wyrzucić, bo żadnej przyjemności z jedzenia nie było.

  • Odpowiedz
    Agata
    29 lipca 2015 o 19:04

    A jakiego jogurtu użyłaś?:-)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 lipca 2015 o 08:43

    Zrobiłam, była naprawdę pyyyszna:), dziekuje.

  • Odpowiedz
    Anna
    11 sierpnia 2015 o 08:18

    Masa wyszła pyszna ale niestety spód nieco gumowy :0

  • Odpowiedz
    Ewelina Lewczuk
    3 października 2015 o 10:53

    A moja tarta się nie sciela nie wiem dlaczego😢

  • Odpowiedz
    GM Forte
    23 października 2017 o 11:39

    Uwielbiam ciasta i desery z leśnymi owocami 🙂 Trzeba chyba wybrać się ze słoiczkiem na jagody i malinki 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    14 kwietnia 2018 o 08:35

    A czy jogurt naturalny krowi, można zamienić na jogurt sojowy albo kokosowy

  • Napisz komentarz