Owoców letnich z naszej działki wciąż zatrzęsienie, cudownie! Niech to trwa cały rok! Korzystając z wiaderka soczystych pyszności zrobiłam prostą, aczkolwiek pyszną jogurtową tartę. Stosunek białka do węglowodanów jest wyjątkowo przyzwoity jak na ciasto! Z dodatkiem mielonego twarogu pewnie byłoby nawet lepiej, ale w końcu to nie sernik 🙂 Oczywiście pokombinowałam trochę ze spodem, pomieszałam różne mąki - wyszło jakieś "razowe, półkruche" czy jak zwał, tak zwał, całkiem się sprawdziło, ale możecie też korzystać ze swoich ulubionych przepisów na spody. Już zapatruję się na jesienną wersję tego wypieku.. jabłka, dynia, cynamon.. może jednak dobrze, że pory roku się zmieniają 🙂
Tarta jogurtowa z jagodami i malinami
Drukuj przepisSkładniki
- spód:
- 70 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej zwykłej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 35 g masła
- 40 ml mleka
- 1 duże jajko
- 25 g brązowego cukru
- szczypta soli
- masa jogurtowa:
- 350 g jogurtu naturalnego (Zott lub Activia)
- 2 duże jajka + 1 białko
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 35 g brązowego cukru
- 100 g jagód
- 50 g malin
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
Przgotowanie
Mieszankę mąk, jajko, sól, mleko, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę zagniatamy na ciasto na spód, zawijamy je w folie i wsadzamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, przekładamy go do silikonowej formy na tarte (lub zwykłej, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, a następnie spód podpiekamy przez 15 minut w 180'C.
W między czasie miksujemy wszystkie składniki masy poza owocami i przelewamy całość na podpieczony spód (może być wciąż ciepły). Na wierzch wrzucamy owoce i całość pieczemy kolejne 20-25 minut w 180'C.
Tartę przed podaniem schłodzić porządnie w lodówce.
32 komentarze
Kinga
20 lipca 2015 o 04:27Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Robal
20 lipca 2015 o 06:06Pozwolilem sobie policzyc kalorie – 1850 kcal calosc, ok. 180 kcal/100 g – niezle jak na deser. Niezle w tym sensie, ze znam (i uwielbiam!) ciasto, ktore w sumie ma 12.000 kcal, wiec to tutaj jest strasznie ''chudziutkie''. Jeszcze tylko ze 3 moze 4 kilo mniej i wpisze je do menu 🙂 Dzieki za przepis!
Katarzyna eM
21 lipca 2015 o 14:39haha no bez przesady nie utyjesz od tego
Katarzyna eM
21 lipca 2015 o 14:40btw.jeszcze 3 kilo i idę do McDonald xD
Aleksandra.
20 lipca 2015 o 06:25Pyszności!!:)
Kamciss
20 lipca 2015 o 09:17Bardzo lubię jogurtowe nadzienia w tarcie! Sama niedawno robiłam :>
Ewa-malegotowanie
20 lipca 2015 o 11:33Za jagodami nie przepadam ale za maliny dam sie pokroić 🙂 Narobiłaś mi apetytu
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne 🙂
Ania Kania
20 lipca 2015 o 12:23Zrobię!
nietylkopasta.pl
20 lipca 2015 o 13:20Jestem ciekawa czy da się zrobić masę bez użycia budyniu. Może wystarczy odrobina mąki ziemniaczanej? Osobiście nie lubię budyniu za taki dość specyficzny chemiczny posmak, ale to moje smaki ;)..
Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem
Agata
20 lipca 2015 o 18:24Mąka ziemniaczana będzie ok 🙂
Sandra Talar
20 lipca 2015 o 18:43Chętnie wypróbuję ale czy można pszenną razową zamienić na żytnią bo tylko tą mam w domu?
Agata
20 lipca 2015 o 19:36100% żytnia razowa będzie raczej ryzykowna, może wyjść gnieciuch 🙁
Ale 2/3 żytniej razowej + 1/3 pszennej zwykłej powinno już dać radę 🙂
Alexandra
20 lipca 2015 o 18:58Muszę spróbować!
Liskova
20 lipca 2015 o 19:00Czy ta masa jogurtowa będzie w konsystencji przypominała bardziej sernik? :>
Bo jak tak, to piekę nawet zaraz, tylko z porzeczkami!
Agata
20 lipca 2015 o 19:38Nie za bardzo przypomina sernik 🙂 Jest zdecydowanie delikatniejsze, ale zawsze możesz zrobić pół na pół jogurt i twaróg 🙂
Miss Perfect
20 lipca 2015 o 19:03Koniecznie zrobie…ta niewielka ilosc tluszczu mnie zmotywowala 😀
Malla
21 lipca 2015 o 08:03Wygląda obłędnie:p
FitHealthyLife
21 lipca 2015 o 09:16Mniam, uwielbiam tarty jogurtowe 🙂
☆Adży☆
22 lipca 2015 o 12:29Mam formę do tarty o średnicy 28cm. Starczy mi spodu czy będzie go o wiele za mało? 😉
iza matenka
22 lipca 2015 o 18:38Mozna make orkiszowa albo inna zamiast pszennej?
Agata
28 lipca 2015 o 21:40Zamiast pszennej razowej czy pszennej zwykłej? Razową można wymienić na orkiszową, ale nie polecam robić spodu do tarty w 100% z mąki razowej, przynajmniej moim zdaniem nie jest ona smaczna 🙂
Anonimowy
26 lipca 2015 o 14:14Spróbowałam, pyyyyszna!!!
Psychomedic
27 lipca 2015 o 06:28Pysznie to wygląda. Przepis już sobie zapisałam i czeka na weekend – jak będę miała więcej czasu:-)
Marek
27 lipca 2015 o 10:38Uwielbiam ciasta i desery z leśnymi owocami 🙂 Trzeba chyba wybrać się ze słoiczkiem na jagody i malinki 🙂
Anonimowy
29 lipca 2015 o 16:06Masa jogurtowa wyszła mi bardzo kwaśna, choć dodałam ok 70g cukru i do tego jeszcze juz po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Prawie całość musiałam wyrzucić, bo żadnej przyjemności z jedzenia nie było.
Agata
29 lipca 2015 o 19:04A jakiego jogurtu użyłaś?:-)
Anonimowy
30 lipca 2015 o 08:43Zrobiłam, była naprawdę pyyyszna:), dziekuje.
Anna
11 sierpnia 2015 o 08:18Masa wyszła pyszna ale niestety spód nieco gumowy :0
Izabela Matenka
11 sierpnia 2015 o 08:24U mnie tak samo…
Ewelina Lewczuk
3 października 2015 o 10:53A moja tarta się nie sciela nie wiem dlaczego😢
GM Forte
23 października 2017 o 11:39Uwielbiam ciasta i desery z leśnymi owocami 🙂 Trzeba chyba wybrać się ze słoiczkiem na jagody i malinki 🙂
Unknown
14 kwietnia 2018 o 08:35A czy jogurt naturalny krowi, można zamienić na jogurt sojowy albo kokosowy