Bez kategorii

Frittata z soczewicą, kalafiorem i papryką

Dawno nie było żadnej frittaty! Ostatnio stwierdziłam, że muszę powrócić do pieczenia moich oszukanych, pizzopodobnych placków, więc zrobiłam sezonową wersję z kalafiorem, ale tym razem bez twarogu. Jak wrzucałam ją do piekarnika to jak zwykle wydawało mi się, że to się nie zapiecze, na pewno się rozleci, przecież to sama woda.. ale jak zwykle wyszła zaskakująco dobrze! Wyśmienicie wręcz! Chyba tęskniłam za smakiem pieczonej papryki.. Idealna na kolacje, koniecznie wypróbujcie 🙂

Frittata z soczewicą, kalafiorem i papryką

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka (L)
  • 1/3 sporej, żółtej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • 35 g czerwonej soczewicy
  • 150 g kalafiora
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku

Przgotowanie

1

Kalafiora podgotowujemy (wciąż powinien być chrupki) w lekko osolonej wodzie.

2

Równocześnie gotujemy również odrobinę soczewicy.

3

W między czasie kroimy w kostkę paprykę.

4

Ugotowanego kalafiora rozdrabniamy/kroimy dość drobno i pozwalamy mu lekko ostygnąć.

5

Soczewicę odcedzamy i pozostawiamy na sitku aż przestanie być gorąca i całkowicie odcieknie z niej woda.

6

Wszystkie składniki łączymy w misce z całymi jajkami, przyprawami i ziołami, na końcu dodajemy również połówki oliwek i masę wylewamy do silikonowej formy na tartę (ewentualnie do zwykłej formy na tartę natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozprowadzamy łyżką.

7

Frittatę pieczemy w 180'C przez 30 minut (zacznie się przypiekać, szczególnie po bokach).

Idealnie smakuje polana jogurtowym sosem czosnkowym!

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    19 czerwca 2015 o 18:46

    Smaczne 🙂

  • Odpowiedz
    Iwona
    19 czerwca 2015 o 20:10

    Nie lubię oliwek, ale z pozostałych składników chętnie wyczarowałabym takie danie 🙂

  • Odpowiedz
    Ania Mii - CulinaryIsland
    20 czerwca 2015 o 19:23

    Super pomysł na danie kolacyjne 🙂 Bardzo mi się spodobało! 🙂

  • Odpowiedz
    Hurtownia kosmetyczna
    22 czerwca 2015 o 10:21

    Wygląda cudownie! Świetna inspiracja!

  • Odpowiedz
    Robal
    22 czerwca 2015 o 18:55

    Kalfior gotuje (ok. 700g) i po ostygnieciu scieram na tarce z o duzych oczkach. Potem przerzucam na sciereczke i wyciskam reszte wody z niego. Potem juz tylko dodatki i jaja. Smaze na odrobini tluszczu na teflonowej patelni. Przewracam jak tortille przy pomoicy talerza. Jedna dosc gruba frittata jest obiadem na 2 osoby. Pycha. A pomysl z soczewica podoba mi sie 🙂

  • Odpowiedz
    Maja Wierzbicka
    23 czerwca 2015 o 19:39

    wygląda cudownie!:) tyle przepisów tak mało posiłków w ciągu dnia 🙁

  • Odpowiedz
    Homer
    25 czerwca 2015 o 12:34

    Dzięki za inspirację:)

  • Odpowiedz
    Ania z dietmap.pl
    25 czerwca 2015 o 13:42

    Soczewica jest super. Świetne źródło żelaza i roślinnego białka. Fajny pomysł na wartościowy obiad w diecie wegetariańskiej!

  • Odpowiedz
    Bara Malina-Kozak
    8 lipca 2015 o 21:00

    no i jest pomysł, dzięki 🙂

  • Odpowiedz
    FitHealthyLife
    16 lipca 2015 o 11:11

    Bardzo lubię soczewice 🙂

  • Napisz komentarz