Bez kategorii

Pikantne pomidorowe naleśniki z twarogiem i papryką

Już dawno za mną chodził ten plan na naleśniki. Zazwyczaj jestem zwolenniczką słodkiej wersji tego dania, a w domu właściwie tylko tata jada "wytrawne" ze szpinakiem. Szczerze mówiąc, to zapomniałam, że nie przepada za twarogiem, ale jak powiedziałam, że w środku jest papryczka to dał się skusić i zjadł 🙂 Muszę się pochwalić, że wyszły na prawdę prze-py-szne! Chyba przerzucę się na tą pikantną wersję zamiast słodkiego serka.

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 3 porcje (po ok 3 duże naleśniki)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • + kilka kropel oleju roślinnego do posmarowania patelni
  • Na wypełnienie:
  • 400 g chudego twarogu
  • 200 g serka homogenizowanego 0%
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2/3 łyżeczki soli 

Przgotowanie

1

W dużej misce roztrzepujemy jajka wraz z przyprawami, koncentratem, mlekiem i wodą. Następnie dodajemy mąkę i drugi raz dokładnie mieszamy.

2

Bardzo (!) rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką na samym początku delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym.

3

Naleśniki smażymy dość krótko na dużym ogniu, inaczej będą się rwały. Podana ilość składników powinna wystarczyć na około 8-9 naleśników.

4

W między czasie na dużych oczkach tarki ucieramy paprykę oraz siekamy szczypiorek, warzywa łączymy w miseczce z twarogiem, serkiem homogenizowanym (można zastąpić bardzo gęstym jogurtem np. greckim light) oraz przyprawami.

5

Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem i zawijamy w otwarte rulony.

naleśniki pomidorowe

 

Może Ci się spodobać również

34 komentarze

  • Odpowiedz
    Joanna
    15 listopada 2012 o 20:32

    Bardzo fajnie, bardzo dietetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    asieja
    15 listopada 2012 o 20:43

    serio mogą konkurować ze słodkim serkiem?;-)

  • Odpowiedz
    whiness
    15 listopada 2012 o 20:47

    Pomidorowe? Co za ciekawy pomysł 😉 Muszę kiedyś spróbować.

  • Odpowiedz
    Veronica
    15 listopada 2012 o 20:48

    Pychota, u mnie specem od naleśników jest mój połówek, robi pyszne, z farszem warzywnym 🙂

  • Odpowiedz
    monia002
    15 listopada 2012 o 20:52

    bardzo fajny przepis:)

    Co do serka – moje ostatnie odkrycie to serek twarogowy z Biedronki 😀 taki w kostkach:) Przeważnie chude serki są bardzo suche, a ten ma konsystencję jak twaróg na serniki albo zwykły set połączony z jogurtem:) Idealny na kanapki i do naleśników:)
    Taka to moja mała reklama odkrycia;)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 listopada 2012 o 20:59

    i już wiem co jutro jem na obiad, świetny przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Jey
    15 listopada 2012 o 21:20

    Z Żytniej mąki naleśniki zawsze mi się rozwalają, nie wiem dlaczego, za to uwielbiam te z pełnoziarnistej mąki. ale żeby pomidorowe? Wow, całkiem kreatywnie 🙂

  • Odpowiedz
    Marta
    15 listopada 2012 o 21:34

    koncentrat do ciasta, ciekawy pomysł i fajny kolor dzięki temu
    wyglądają bardzo apetycznie 🙂
    ja próbowałam ostatnio też z mąki żytniej i podobnie jak pisze jey rozpadały się

  • Odpowiedz
    teenager ;)
    16 listopada 2012 o 04:09

    mmm dawno nie jadłam na wytrawnie naleśniczków ,dziękuję za świetną inspiracje ;d

  • Odpowiedz
    Marrgo
    16 listopada 2012 o 07:35

    oooo… ale fajowe! dzisiaj robię na obiad…
    :o))

  • Odpowiedz
    GrowingUp
    16 listopada 2012 o 08:02

    Tych z serem chyba nic nie pobije. A mnie nigdy nie chcę wyjść ładne naleśniki…^^

  • Odpowiedz
    Mad
    16 listopada 2012 o 08:20

    A za mną ostatnio chodzą naleśniki i to są właśnie te, jakich chcę 🙂 Dzięki za przepis!

  • Odpowiedz
    KucharzyTrzech
    16 listopada 2012 o 08:24

    My nalesniki jadamy i na słodko i w sumie to nawet częściej na wytrawnie. Pyszne te Twoje.

  • Odpowiedz
    lekki brzusio
    16 listopada 2012 o 10:11

    pyszności.

  • Odpowiedz
    MałgosiaZ
    16 listopada 2012 o 10:53

    super pomysł!

  • Odpowiedz
    Dietetycznie. Moja rzeczywistość.
    16 listopada 2012 o 13:04

    świetny przepis!
    na pewno spróbuję!;)

  • Odpowiedz
    kuchcikOla
    16 listopada 2012 o 17:22

    aż mi się wiosny zachciało 🙂

  • Odpowiedz
    Capacitier
    16 listopada 2012 o 17:28

    Podoba mi się kolejne nietypowe wydanie naleśników 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 listopada 2012 o 17:52

    Jestem nową bywalczynią bloga, którego w ciągu 2 dni dokładnie przewertowałam 🙂 Świetne przepisy, kilka nawet już wypróbowałam, włącznie z owymi naleśnikami 🙂 Z niecierpliwością czekam na wspomniany przepis na pumpernikiel, który kocham 😀 Czy mogłabyś poradzić gdzie można kupić patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu (wiem że wykorzystujesz ją w swoich przepisach:))? Czy jest to jakaś zwykła patelnia teflonowa czy to coś bardziej "specjalistycznego"?

  • Odpowiedz
    Małgosia Markowska
    21 listopada 2012 o 11:55

    zdrowo i kolorowo 🙂 wyglądają apetycznie, będę musiała ich kiedyś wypróbować..

  • Odpowiedz
    Justyna
    27 listopada 2012 o 19:00

    Uwielbiam naleśniki z każdym nadzieniem 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 listopada 2012 o 20:21

    GENIALNY BLOG! DZIĘKUJĘ:)!!!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 grudnia 2012 o 00:30

    Mega:D Wyszly mi super:D i to na mące zytniej:D nalesnik mi nei nie rwal:) zamiast utartej papryki, pokroilam w kosteczki:) Na malej patelni wyszlo mi 11 nalesnikow;) przpies super, dziekuje bardzo:) bede odwiedzac:)

  • Odpowiedz
    szysza
    26 stycznia 2013 o 11:05

    Hejo 🙂 jak myślisz, mąka żytnia a nie żytnia pełnoziarnista może byc? bo tej co podałas w swoim przepisie nigdzie nie moge znaleźć a mam taką ochote na te naleśniki.. 😀

    • Odpowiedz
      Agata
      26 stycznia 2013 o 11:09

      Tak, może być zwykła 🙂 smacznego!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2013 o 20:58

    Naleśniki są suuuper! W domu wszyscy byli pod wrażeniem 🙂
    Dziękuję za taki przepis!
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania

  • Odpowiedz
    Kamila Sujka
    19 kwietnia 2013 o 20:55

    jak patrze na te dania mam ochote isc i cos zrobic! ale czasem mnie sie nie chce 😛

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 czerwca 2013 o 13:06

    bardzo smaczne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 września 2013 o 12:41

    Czy można mąkę żytnią zastąpić pszenną razową?

  • Odpowiedz
    Anna Kowalska
    6 listopada 2013 o 17:46

    Hej! Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad 😉 Zastanawiam się jednak nad tymi chudymi twarogami i serkami 0% tłuszczu – czy one nie są przypadkiem mniej zdrowe od tych pełnotłustych? Czy nie mają mniej witamin? Taką opinię słyszałam już wielokrotnie i ciągle się zastanawiam jak to jest. Może Ty, jako studentka dietetyki, będziesz miała jakieś pewno info na ten temat? 😉

  • Odpowiedz
    Dieta na widelcu
    7 lutego 2014 o 16:26

    Wypróbowałam dziś Twoich naleśników: http://dieta-na-widelcu.blogspot.com/2014/02/pomidorowe-nalesniki-z-twarogiem.html 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 sierpnia 2014 o 08:17

    Dzieki za super przepis, zrobiłam wyszły mega smaczne 🙂

  • Odpowiedz
    Unknown
    15 listopada 2018 o 17:01

    Super smaczne 🙂 dzięki za inspirację.

  • Napisz komentarz