Już dawno za mną chodził ten plan na naleśniki. Zazwyczaj jestem zwolenniczką słodkiej wersji tego dania, a w domu właściwie tylko tata jada "wytrawne" ze szpinakiem. Szczerze mówiąc, to zapomniałam, że nie przepada za twarogiem, ale jak powiedziałam, że w środku jest papryczka to dał się skusić i zjadł 🙂 Muszę się pochwalić, że wyszły na prawdę prze-py-szne! Chyba przerzucę się na tą pikantną wersję zamiast słodkiego serka.
Składniki
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka suszonej bazylii
- + kilka kropel oleju roślinnego do posmarowania patelni
- Na wypełnienie:
- 400 g chudego twarogu
- 200 g serka homogenizowanego 0%
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2/3 łyżeczki soli
Przgotowanie
W dużej misce roztrzepujemy jajka wraz z przyprawami, koncentratem, mlekiem i wodą. Następnie dodajemy mąkę i drugi raz dokładnie mieszamy.
Bardzo (!) rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką na samym początku delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym.
Naleśniki smażymy dość krótko na dużym ogniu, inaczej będą się rwały. Podana ilość składników powinna wystarczyć na około 8-9 naleśników.
W między czasie na dużych oczkach tarki ucieramy paprykę oraz siekamy szczypiorek, warzywa łączymy w miseczce z twarogiem, serkiem homogenizowanym (można zastąpić bardzo gęstym jogurtem np. greckim light) oraz przyprawami.
Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem i zawijamy w otwarte rulony.
34 komentarze
Joanna
15 listopada 2012 o 20:32Bardzo fajnie, bardzo dietetycznie 🙂
asieja
15 listopada 2012 o 20:43serio mogą konkurować ze słodkim serkiem?;-)
whiness
15 listopada 2012 o 20:47Pomidorowe? Co za ciekawy pomysł 😉 Muszę kiedyś spróbować.
Veronica
15 listopada 2012 o 20:48Pychota, u mnie specem od naleśników jest mój połówek, robi pyszne, z farszem warzywnym 🙂
monia002
15 listopada 2012 o 20:52bardzo fajny przepis:)
Co do serka – moje ostatnie odkrycie to serek twarogowy z Biedronki 😀 taki w kostkach:) Przeważnie chude serki są bardzo suche, a ten ma konsystencję jak twaróg na serniki albo zwykły set połączony z jogurtem:) Idealny na kanapki i do naleśników:)
Taka to moja mała reklama odkrycia;)
Anonimowy
15 listopada 2012 o 20:59i już wiem co jutro jem na obiad, świetny przepis 🙂
Jey
15 listopada 2012 o 21:20Z Żytniej mąki naleśniki zawsze mi się rozwalają, nie wiem dlaczego, za to uwielbiam te z pełnoziarnistej mąki. ale żeby pomidorowe? Wow, całkiem kreatywnie 🙂
Marta
15 listopada 2012 o 21:34koncentrat do ciasta, ciekawy pomysł i fajny kolor dzięki temu
wyglądają bardzo apetycznie 🙂
ja próbowałam ostatnio też z mąki żytniej i podobnie jak pisze jey rozpadały się
teenager ;)
16 listopada 2012 o 04:09mmm dawno nie jadłam na wytrawnie naleśniczków ,dziękuję za świetną inspiracje ;d
Marrgo
16 listopada 2012 o 07:35oooo… ale fajowe! dzisiaj robię na obiad…
:o))
GrowingUp
16 listopada 2012 o 08:02Tych z serem chyba nic nie pobije. A mnie nigdy nie chcę wyjść ładne naleśniki…^^
Mad
16 listopada 2012 o 08:20A za mną ostatnio chodzą naleśniki i to są właśnie te, jakich chcę 🙂 Dzięki za przepis!
KucharzyTrzech
16 listopada 2012 o 08:24My nalesniki jadamy i na słodko i w sumie to nawet częściej na wytrawnie. Pyszne te Twoje.
lekki brzusio
16 listopada 2012 o 10:11pyszności.
MałgosiaZ
16 listopada 2012 o 10:53super pomysł!
Dietetycznie. Moja rzeczywistość.
16 listopada 2012 o 13:04świetny przepis!
na pewno spróbuję!;)
kuchcikOla
16 listopada 2012 o 17:22aż mi się wiosny zachciało 🙂
Capacitier
16 listopada 2012 o 17:28Podoba mi się kolejne nietypowe wydanie naleśników 😉
Anonimowy
16 listopada 2012 o 17:52Jestem nową bywalczynią bloga, którego w ciągu 2 dni dokładnie przewertowałam 🙂 Świetne przepisy, kilka nawet już wypróbowałam, włącznie z owymi naleśnikami 🙂 Z niecierpliwością czekam na wspomniany przepis na pumpernikiel, który kocham 😀 Czy mogłabyś poradzić gdzie można kupić patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu (wiem że wykorzystujesz ją w swoich przepisach:))? Czy jest to jakaś zwykła patelnia teflonowa czy to coś bardziej "specjalistycznego"?
Małgosia Markowska
21 listopada 2012 o 11:55zdrowo i kolorowo 🙂 wyglądają apetycznie, będę musiała ich kiedyś wypróbować..
Justyna
27 listopada 2012 o 19:00Uwielbiam naleśniki z każdym nadzieniem 🙂
Anonimowy
27 listopada 2012 o 20:21GENIALNY BLOG! DZIĘKUJĘ:)!!!
Anonimowy
5 grudnia 2012 o 00:30Mega:D Wyszly mi super:D i to na mące zytniej:D nalesnik mi nei nie rwal:) zamiast utartej papryki, pokroilam w kosteczki:) Na malej patelni wyszlo mi 11 nalesnikow;) przpies super, dziekuje bardzo:) bede odwiedzac:)
szysza
26 stycznia 2013 o 11:05Hejo 🙂 jak myślisz, mąka żytnia a nie żytnia pełnoziarnista może byc? bo tej co podałas w swoim przepisie nigdzie nie moge znaleźć a mam taką ochote na te naleśniki.. 😀
Agata
26 stycznia 2013 o 11:09Tak, może być zwykła 🙂 smacznego!
Anonimowy
30 stycznia 2013 o 20:58Naleśniki są suuuper! W domu wszyscy byli pod wrażeniem 🙂
Dziękuję za taki przepis!
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Kamila Sujka
19 kwietnia 2013 o 20:55jak patrze na te dania mam ochote isc i cos zrobic! ale czasem mnie sie nie chce 😛
Anonimowy
21 czerwca 2013 o 13:06bardzo smaczne 🙂
Anonimowy
3 września 2013 o 12:41Czy można mąkę żytnią zastąpić pszenną razową?
Agata
3 września 2013 o 19:04Tak 🙂
Anna Kowalska
6 listopada 2013 o 17:46Hej! Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad 😉 Zastanawiam się jednak nad tymi chudymi twarogami i serkami 0% tłuszczu – czy one nie są przypadkiem mniej zdrowe od tych pełnotłustych? Czy nie mają mniej witamin? Taką opinię słyszałam już wielokrotnie i ciągle się zastanawiam jak to jest. Może Ty, jako studentka dietetyki, będziesz miała jakieś pewno info na ten temat? 😉
Dieta na widelcu
7 lutego 2014 o 16:26Wypróbowałam dziś Twoich naleśników: http://dieta-na-widelcu.blogspot.com/2014/02/pomidorowe-nalesniki-z-twarogiem.html 🙂
Anonimowy
30 sierpnia 2014 o 08:17Dzieki za super przepis, zrobiłam wyszły mega smaczne 🙂
Unknown
15 listopada 2018 o 17:01Super smaczne 🙂 dzięki za inspirację.