Surówki to dodatek do obiadu, który kojarzy mi się głównie z dzieciństwem oraz wakacyjnymi wizytami w restauracji.
Od kiedy gotuje sobie sama, a trwa to już prawie 10 lat – warzywa do obiadu spożywam w większości w postaci duszonej, a te surowe staram się uzupełniać sałatkami i słupkami jako dodatek do kanapek czy past.
Wynika to w dużej mierze z mojego lenistwa, zwanego też brakiem czasu, z którym obecnie skutecznie walczę za pomocą różnych kuchennych udogodnień. Jest to między innymi robot kuchenny AssistentPro, który szybko uciera warzywa zarówno na dużych i małych oczkach, jak i w plastry. Oprócz tego robot wyposażony jest w nakładki do robienia makaronu, mielenia i oczywiście klasyczne mieszadła do ciast.
Przygotowałam więc dla Was szybkie przepisy na zestaw surówek, które idealnie dopełnią Wasze zdrowe dania obiadowe.
- 200g białej kapusty
- 50g marchwi
- 1/2 średniej cebuli
- 50g jabłka
- 1 łyżka jogurtu
- 2 łyżeczki majonezu
- kilka kropel octu
- sól i pieprz do smaku
- 200 g marchwi
- 150 g jabłka
- 2 łyżki słonecznika
- łyżeczka oliwy
- 150g pora
- 50g białej kapusty
- 50g marchwi
- 70g kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki jogurtu
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
2 komentarze
Tęczowa Ośmiornica
2 września 2018 o 07:45Samo zdrowie! Kocham suróweczki :))
Anonimowy
20 stycznia 2019 o 16:04If you are going for best contents like I do, just
go tto see this web page daily because it provides feature
contents, thanks