Bez glutenu/ Obiady

Dietetyczny gulasz drobiowo – wołowy

Wyznanie dnia - mam 28 lat, jestem blogerką kulinarną i nigdy nie robiłam gulaszu. Kiedy tak myślę o tradycyjnej, polskiej kuchni to w sumie mam jeszcze spore braki! Dietetyczny gulasz drobiowo – wołowy już dawno chodził mi po głowie, mimo że w dzieciństwie absolutnie nie tolerowałam tej potrawy.  Kiedy byłam mała, to poza kotletem mielonym mojej mamy miałam spore problemy z jedzeniem mięsa i potrafiłam siedzieć sama godzinę przy stole i kończyć obiad. Ku mojemu zdziwieniu nie było przy tym zbyt dużo pracy!  Dzięki mojej płycie indukcyjnej Electrolux z opcją połączenia dwóch pól grzewczych i timerem, który idealnie przydaje się przy długim duszeniu potraw – poszło raz dwa bez stania nad kuchenką 🙂

Dietetyczny gulasz drobiowo – wołowy

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 4 porcje, jedna porcja dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 218 Kalorie
  • 10g Węglowodany
  • 6,5g Tłuszcze
  • 30g Białko

Składniki

  • 250 g chudego mięsa wołowego
  • 250 g kurczaka
  • płaska łyżką mąki żytniej, razowej (ryżowa dla wersji BG)
  • 1 czerwona papryka
  • 5-6 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 3 szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki (15g) oleju rzepakowego
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Przgotowanie

1

Wołowinę i kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę.

2

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną wołowinę, wcześniej nacierając ją solą i pieprzem. Po obsmażeniu wlewamy 1/2 szklanki bulionu, przykrywamy patelnię. Ustawiamy grzanie płyty indukcyjnej mniej więcej na środkową moc i ustawiamy timer na około 30 minut, co jakiś czas mieszamy.

3

W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy pozostałą porcję oleju.

4

Wraz z cebulą podsmażamy kurczaka doprawionego solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdy mięso będzie już rumiane, dodajemy plastry pieczarek, bardzo cienkie plasterki marchwi i paski pokrojonej papryki.

5

Całość smażymy kilka chwil, następnie wlewamy połowę pozostałego bulionu, dodajemy ziele i listki laurowe, dokładnie mieszamy i dusimy około 20 minut.

6

Gdy wołowina będzie już miękka, przekładamy ją do reszty składników, dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i całość dusimy jeszcze 15-20 minut dolewając bulion co kilka minut.

7

Pod koniec duszenia dodajemy mąkę (wcześniej wymieszać z łyżką bulionu), gotujemy, aż całość zgęstnieje i odparuje, pozostawiając gęsty sos.

Jakie są Wasze ulubione dania polskiej kuchni? 🙂  

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    fitmalina.pl
    26 czerwca 2018 o 21:44

    Ciekawy przepis. Chętnie spróbuję zrobić

  • Odpowiedz
    Olav
    27 czerwca 2018 o 11:55

    Wygląda cudnie – dzięki za przepis, dziś jem to na obiad!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 czerwca 2018 o 13:38

    Też lubię gotować i też szczerze mówiąc nie udało mi się jeszcze zrobić gulaszu. Wszystko przede mną 😉

    https://bitasmietanka.blogspot.com

  • Odpowiedz
    PAUD PNF
    5 lipca 2018 o 02:45

    Saya dari indonesia, senang berkunjung diblog anda salam dari saya.
    Ahmad Kurniawan Siddik

  • Odpowiedz
    Aneta
    6 lipca 2018 o 01:39

    Świetny przepis. Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Pierogarnia
    8 lipca 2018 o 17:19

    Robię gulasz regularnie, fakt jest to czasochłonne, ale warto się napracować 🙂

  • Odpowiedz
    restauracjapapu.pl
    18 lipca 2018 o 18:24

    Idealny do placków ziemniaczanych, mniam!

  • Odpowiedz
    Marzena
    23 lipca 2018 o 22:54

    Ciekawy pomysł na smaczny obiad.

  • Odpowiedz
    aasapolska.pl
    24 lipca 2018 o 09:32

    Bardzo dobry pomysł na superowy obiad.Bardzo chętnie będę go jadł.

  • Odpowiedz
    Mirek
    25 lipca 2018 o 08:07

    Myślisz ze kasza jeczmienna też bedzie dobra? Generalnie to jestem wielkim fanem kasz

    • Odpowiedz
      Karol NC
      27 lipca 2018 o 13:39

      Wydaje mi się, że zapowiada się to naprawde nieźle 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 sierpnia 2018 o 21:10

    Wołowina solona przed przygotowniem jest twarda czy moze sie myle?

  • Napisz komentarz