Roślinne wyzwanie już dawno za mną, ale dopiero teraz znalazłam chwilę, aby podzielić się z Wami jednym z konkretniejszych przepisów, które udało mi się przygotować.Zdecydowanie nie przeorganizowałam się jeszcze do końca w kwestii jedzenia i przygotowywania posiłków po zmianie pracy. Przez ostatnie 3 lata pracowałam tylko i wyłącznie w domu, więc zawsze była chwila na to, aby przygotować posiłek, a nawet skoczyć do sklepu.
Ludzie pracujący na etacie, a szczególnie rodzice, którzy są na diecie - wielki szacunek, że ogarniacie sobie posiłki na bieżąco!
Wracając jednak do tematu roślinnych inspiracji - wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej, do której dodałam wędzone tofu i moją ukochaną kolendrę, wyszła pyszna.
Wiem, że nie wszyscy przepadacie za prosem, ale jest to idealny sklejacz do tego typu potraw!
W alternatywie możecie spróbować z lekko zblendowaną kaszą orkiszową lub ryżem.
Wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 405 Kalorie
- 51g Węglowodany
- 12g Tłuszcze
- 23g Białko
Składniki
- 60 g kaszy jaglanej
- 80 g wędzonego tofu
- 4 suszone pomidory odsączone z oliwy
- garść posiekanej kolendry
- 1 mała marchew
- 5 cm kawałek cukinii
- ząbek czosnku
- łyżeczka oregano
- płatki chili
- sól
Przgotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy na sitku tak, aby po dociśnięciu nie leciała z niej już woda.
Marchew obieramy, ucieramy na małych oczkach tarki, cukinię na dużych oczkach (lekko odciskamy z wody).
Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę siekamy, suszone pomidory również.
Wędzone tofu rozdrabniamy widelcem, następnie wszystkie składniki łączymy, dodając odrobinę płatków chili (zamiennie ostra papryka), suszone oregano i szczyptę soli (kasza, tofu i suszone pomidory są już słone).
Przygotowaną masę przekładamy do silikonowej formy lub naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy łyżką i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190'C.
Pieczemy przez 35 minut.
Wskazówki
Przepisy takie jak moja wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej zdecydowanie najlepsze są na świeżo, ale bez problemu możecie przygotować ją na dwa dni i przechować w pudełku w lodówce. Idealnie sprawdzi się do niej również sos na bazie świeżych pomidorów lub salsa!
17 komentarzy
Natalie
26 maja 2018 o 13:58Wow, ale pyszne to musi być! Jaglana to moja ulubiona kasza, a więc coś czuję, że bardzo by mi smakowało 🙂
The Student Cookbook
31 maja 2018 o 20:14Zapiekanka musiała być przepyszna 🙂 A co do przygotowywania posiłków do pracy – do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale jak zwykle potrzebny jest czas 🙂 Trzymam kciuki!
Michał Pakuła
4 czerwca 2018 o 10:11Wygląda obłędnie, bez dwóch zdań 😀
Ewelina
6 czerwca 2018 o 23:20Zdrowe i odżywcze danie. Muszę przygotować taką zapiekankę.
Zrodlozdrowia.pl
8 czerwca 2018 o 07:39Kilka składników, chwilka czasu i można przygotować takie zdrowe pyszności. Pozdrowienia 🙂
kleszcz borelioza
8 czerwca 2018 o 11:58Yummy 😀 Prawdziwa pyszność, bez dwóch zdań 😀
www.bezbiku.info
11 czerwca 2018 o 16:25Wygląda świetnie bez dwóch zdań.
depilacja laserowa kraków
12 czerwca 2018 o 09:35Świetny blog. Bardzo podobają mi się blogi tego typu. Jestem pod ogromnym wrażeniem.
Mika
15 czerwca 2018 o 10:21AAa czemu mi to robisz, wygląda pysznie a ja wracam głodna z pracy do domu…
Zielony koszyczek
17 czerwca 2018 o 14:22ostatnio co chwile trafiam na przepisy z kaszą jaglaną. To chyba jest jakieś przeznaczenie 😀
Podolodzy
20 czerwca 2018 o 10:14Wygląda przepysznie. Pozdrawiam 🙂
Na wypadanie włosów
20 czerwca 2018 o 18:28Całkiem prosty i szybki przepis. Warto zapisać i spróbować jak to smakuje
aasadlabiznesu.pl
24 lipca 2018 o 11:36Też uważam że bardzo szybki to jest przepis i każdy go potrafi zrobić.
Arek
25 lipca 2018 o 07:52Ostatnio miałem do takiej podejście jednak nie mamy takiego fajnego naczynia do jej zrobienia
Karol PF
27 lipca 2018 o 13:50Ja mam niestety bardzo podobnie…
Anonimowy
24 sierpnia 2018 o 09:41Dawno nie byłam u Ciebie na blogu….nie wiem dlaczego? Do tej pory robię twoje chilli con carne czy lasagne ze szpinakiem 🙂
A tu takie pyszne rzeczy.
Pytanie czy tofu mogę czymś zastąpic. Moje dzieci nie tkną. Za to kaszę jaglaną uwielbiają.
jaskoleczka
19 lutego 2019 o 14:48Nie lubie tofu czym mozna je zastąpić lub czy można z niego zrezygnować?Pozdrawiam