Przekąski/ Wegańskie

Wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej

Roślinne wyzwanie już dawno za mną, ale dopiero teraz znalazłam chwilę, aby podzielić się z Wami jednym z konkretniejszych przepisów, które udało mi się przygotować.Zdecydowanie nie przeorganizowałam się jeszcze do końca w kwestii jedzenia i przygotowywania posiłków po zmianie pracy. Przez ostatnie 3 lata pracowałam tylko i wyłącznie w domu, więc zawsze była chwila na to, aby przygotować posiłek, a nawet skoczyć do sklepu. Ludzie pracujący na etacie, a szczególnie rodzice, którzy są na diecie - wielki szacunek, że ogarniacie sobie posiłki na bieżąco!

Wracając jednak do tematu roślinnych inspiracji - wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej, do której dodałam wędzone tofu i moją ukochaną kolendrę, wyszła pyszna. Wiem, że nie wszyscy przepadacie za prosem, ale jest to idealny sklejacz do tego typu potraw! W alternatywie możecie spróbować z lekko zblendowaną kaszą orkiszową lub ryżem.

Wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 405 Kalorie
  • 51g Węglowodany
  • 12g Tłuszcze
  • 23g Białko

Składniki

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 80 g wędzonego tofu
  • 4 suszone pomidory odsączone z oliwy
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 mała marchew
  • 5 cm kawałek cukinii
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oregano
  • płatki chili
  • sól

Przgotowanie

1

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy na sitku tak, aby po dociśnięciu nie leciała z niej już woda.

2

Marchew obieramy, ucieramy na małych oczkach tarki, cukinię na dużych oczkach (lekko odciskamy z wody).

3

Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę siekamy, suszone pomidory również.

4

Wędzone tofu rozdrabniamy widelcem, następnie wszystkie składniki łączymy, dodając odrobinę płatków chili (zamiennie ostra papryka), suszone oregano i szczyptę soli (kasza, tofu i suszone pomidory są już słone).

5

Przygotowaną masę przekładamy do silikonowej formy lub naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy łyżką i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190'C.

6

Pieczemy przez 35 minut.

Wskazówki

Przepisy takie jak moja wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej zdecydowanie najlepsze są na świeżo, ale bez problemu możecie przygotować ją na dwa dni i przechować w pudełku w lodówce. Idealnie sprawdzi się do niej również sos na bazie świeżych pomidorów lub salsa!

zapiekanka z tofu

 

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Natalie
    26 maja 2018 o 13:58

    Wow, ale pyszne to musi być! Jaglana to moja ulubiona kasza, a więc coś czuję, że bardzo by mi smakowało 🙂

  • Odpowiedz
    Agata Dąbrowska
    29 maja 2018 o 08:31

    Tak z ciekawości, myślałaś kiedyś, żeby przejść na weganizm na stałe? :'D

  • Odpowiedz
    The Student Cookbook
    31 maja 2018 o 20:14

    Zapiekanka musiała być przepyszna 🙂 A co do przygotowywania posiłków do pracy – do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale jak zwykle potrzebny jest czas 🙂 Trzymam kciuki!

  • Odpowiedz
    Michał Pakuła
    4 czerwca 2018 o 10:11

    Wygląda obłędnie, bez dwóch zdań 😀

  • Odpowiedz
    Ewelina
    6 czerwca 2018 o 23:20

    Zdrowe i odżywcze danie. Muszę przygotować taką zapiekankę.

  • Odpowiedz
    Zrodlozdrowia.pl
    8 czerwca 2018 o 07:39

    Kilka składników, chwilka czasu i można przygotować takie zdrowe pyszności. Pozdrowienia 🙂

  • Odpowiedz
    kleszcz borelioza
    8 czerwca 2018 o 11:58

    Yummy 😀 Prawdziwa pyszność, bez dwóch zdań 😀

  • Odpowiedz
    www.bezbiku.info
    11 czerwca 2018 o 16:25

    Wygląda świetnie bez dwóch zdań.

  • Odpowiedz
    depilacja laserowa kraków
    12 czerwca 2018 o 09:35

    Świetny blog. Bardzo podobają mi się blogi tego typu. Jestem pod ogromnym wrażeniem.

  • Odpowiedz
    Mika
    15 czerwca 2018 o 10:21

    AAa czemu mi to robisz, wygląda pysznie a ja wracam głodna z pracy do domu…

  • Odpowiedz
    Zielony koszyczek
    17 czerwca 2018 o 14:22

    ostatnio co chwile trafiam na przepisy z kaszą jaglaną. To chyba jest jakieś przeznaczenie 😀

  • Odpowiedz
    Podolodzy
    20 czerwca 2018 o 10:14

    Wygląda przepysznie. Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedz
      eoweow
      14 grudnia 2018 o 11:31

      Przepysznie to mało powiedziane 😀

  • Odpowiedz
    Na wypadanie włosów
    20 czerwca 2018 o 18:28

    Całkiem prosty i szybki przepis. Warto zapisać i spróbować jak to smakuje

  • Odpowiedz
    aasadlabiznesu.pl
    24 lipca 2018 o 11:36

    Też uważam że bardzo szybki to jest przepis i każdy go potrafi zrobić.

  • Odpowiedz
    Arek
    25 lipca 2018 o 07:52

    Ostatnio miałem do takiej podejście jednak nie mamy takiego fajnego naczynia do jej zrobienia

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 sierpnia 2018 o 09:41

    Dawno nie byłam u Ciebie na blogu….nie wiem dlaczego? Do tej pory robię twoje chilli con carne czy lasagne ze szpinakiem 🙂
    A tu takie pyszne rzeczy.
    Pytanie czy tofu mogę czymś zastąpic. Moje dzieci nie tkną. Za to kaszę jaglaną uwielbiają.

  • Odpowiedz
    Nasiona-marihuany-indoor.pl
    11 października 2018 o 17:24

    Przyrządziłem to u siebie w domu i wyszło rewelacyjne 🙂

  • Odpowiedz
    jaskoleczka
    19 lutego 2019 o 14:48

    Nie lubie tofu czym mozna je zastąpić lub czy można z niego zrezygnować?Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Beauty.com.pl
    14 czerwca 2019 o 20:58

    Specyficzny przepis. Na pewno do wypróbowania.

  • Napisz komentarz