Kiedy myślę o Wielkanocy w kontekście jedzenia - widzę jajka.
Jajko zdecydowanie kojarzy mi się ze śniadaniem i.. z awokado.
Nie wiem dlaczego! Jakoś zupełnie nie z boczkiem.
W ramach mojego weekendowego insta - gotowania na profilu Electrolux, przygotowywałam między innymi pastę z awokado i jajek.
Niektórym na pewno przepis skojarzy się z guacamole, ale nawet nie śmiem tak go nazywać, aby nie bezcześcić jego typowej receptury.
Idealny posiłek dla zwolenników śniadań białkowo - tłuszczowych!
Pasta z awokado i jajka na pewno świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale też jako dodatek do pieczywa, naleśników czy nawet makaronu. Jak widzicie, zamieniłam kolendrę, która w oryginale powinna się ty znaleźć - bazylią. Kto mnie obserwuje, ten wie, że to moje ulubione świeże zioło, poza tym (prawie) wszyscy za nim przepadają, więc zmniejsza to prawdopodobieństwo wpadki, jeśli częstujemy gości.
TUTAJ znajdziecie przepisy na inne pasty! 🙂
Pasta z awokado i jajka
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 310 Kalorie
- 8g Węglowodany
- 25g Tłuszcze
- 10g Białko
Składniki
- 1 średnie, dojrzałe awokado
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z limonki
- garść świeżej bazylii
- 2-3 łyżki posiekanej drobno, czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki posiekanej drobno, czerwonej papryki
- sól, pieprz/płatki chilli
Przgotowanie
Obrane awokado rozgniatamy w miseczce widelcem.
Paprykę, cebulę, bazylię i ugotowane na twardo jajko drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy z dodatkiem soku z limonki i przypraw.
Podajemy na świeżo, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 1 dzień.
Wskazówki
Zapraszam Was do zakładki WIELKANOC, gdzie znajdziecie więcej inspiracji na zdrowe, świąteczne przepisy takie jak sałatki, ciasta czy inne pasty. Pochwalcie się, co planujecie postawić na swoich stołach w tym roku! 🙂
11 komentarzy
Sylwia
29 marca 2018 o 18:06Mniami 🙂 Pycha 🙂 Ostatnio robiłam podobną 🙂
Kate
30 marca 2018 o 14:00O tym jak cudowne jest awokado przekonałam się niedawno, niestety mało jest dostępnych przepisów na dania z tym składnikiem, cieszą takie pojedyncze "perełki" 😉 Pozdrawiam, K.
Ciążowe Zachcianki
31 marca 2018 o 12:12Podoba mi się to połączenie:)
Kinga
31 marca 2018 o 17:24Wygląda apetycznie! 🙂
Suzie
3 kwietnia 2018 o 19:08Jeszcze lepiej smakuje 🙂
The Student Cookbook
3 kwietnia 2018 o 11:34Kocham guacamole, dlatego dodatek jajka jak najbardziej będzie mi smakował 🙂
Lucas
4 kwietnia 2018 o 21:04Guacamole? Nie ty jeden/na 😉
Kamciss
3 kwietnia 2018 o 15:04Bardzo, bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam! 🙂
Magdalena Półtorak
5 kwietnia 2018 o 07:51Uwielbiam awokado w każdej możliwej postaci – z jajkiem również 🙂 szkoda, że w tym roku awokado było zdecydowanie droższe (w sezonie), niż w poprzednich latach, kiedy udawało mi się kupić je za maksymalnie 1,99zł za sztukę (np. w PoloMarket)… 🙁
Kasia
5 kwietnia 2018 o 09:36Uwielbiam pasty kanapkowe, muszę tej spróbować! Szkoda tylko, że ostatnio nie mam szczęścia do awokado – albo jest drogie, albo długo nie dojrzewa… Na szczęście mam chociaż dostęp do jajek od "szczęśliwych kur" z eko fermy, to połowa sukcesu 😉
Maleacieszy.pl
6 kwietnia 2018 o 15:42Bardzo ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Lubię blogi o takiej tematyce.