Przekąski/ Wegetariańskie

Pasta z awokado i jajka

Kiedy myślę o Wielkanocy w kontekście jedzenia - widzę jajka. Jajko zdecydowanie kojarzy mi się ze śniadaniem i.. z awokado. Nie wiem dlaczego! Jakoś zupełnie nie z boczkiem.

W ramach mojego weekendowego insta - gotowania na profilu Electrolux, przygotowywałam między innymi pastę z awokado i jajek. Niektórym na pewno przepis skojarzy się z guacamole, ale nawet nie śmiem tak go nazywać, aby nie bezcześcić jego typowej receptury. Idealny posiłek dla zwolenników śniadań białkowo - tłuszczowych!

Pasta z awokado i jajka na pewno świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale też jako dodatek do pieczywa, naleśników czy nawet makaronu. Jak widzicie, zamieniłam kolendrę, która w oryginale powinna się ty znaleźć - bazylią. Kto mnie obserwuje, ten wie, że to moje ulubione świeże zioło, poza tym (prawie) wszyscy za nim przepadają, więc zmniejsza to prawdopodobieństwo wpadki, jeśli częstujemy gości.

TUTAJ znajdziecie przepisy na inne pasty! 🙂

Pasta z awokado i jajka

Drukuj przepis

Wartości odżywcze

  • 310 Kalorie
  • 8g Węglowodany
  • 25g Tłuszcze
  • 10g Białko

Składniki

  • 1 średnie, dojrzałe awokado
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z limonki
  • garść świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno, czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno, czerwonej papryki
  • sól, pieprz/płatki chilli

Przgotowanie

1

Obrane awokado rozgniatamy w miseczce widelcem.

2

Paprykę, cebulę, bazylię i ugotowane na twardo jajko drobno siekamy.

3

Wszystkie składniki łączymy z dodatkiem soku z limonki i przypraw.

4

Podajemy na świeżo, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 1 dzień.

Wskazówki

Zapraszam Was do zakładki WIELKANOC, gdzie znajdziecie więcej inspiracji na zdrowe,  świąteczne przepisy takie jak sałatki, ciasta czy inne pasty. Pochwalcie się, co planujecie postawić na swoich stołach w tym roku! 🙂 


Guacamole z jajkiem

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Odpowiedz
    Sylwia
    29 marca 2018 o 18:06

    Mniami 🙂 Pycha 🙂 Ostatnio robiłam podobną 🙂

  • Odpowiedz
    Kate
    30 marca 2018 o 14:00

    O tym jak cudowne jest awokado przekonałam się niedawno, niestety mało jest dostępnych przepisów na dania z tym składnikiem, cieszą takie pojedyncze "perełki" 😉 Pozdrawiam, K.

  • Odpowiedz
    Ciążowe Zachcianki
    31 marca 2018 o 12:12

    Podoba mi się to połączenie:)

  • Odpowiedz
    Kinga
    31 marca 2018 o 17:24

    Wygląda apetycznie! 🙂

  • Odpowiedz
    The Student Cookbook
    3 kwietnia 2018 o 11:34

    Kocham guacamole, dlatego dodatek jajka jak najbardziej będzie mi smakował 🙂

    • Odpowiedz
      Lucas
      4 kwietnia 2018 o 21:04

      Guacamole? Nie ty jeden/na 😉

  • Odpowiedz
    Kamciss
    3 kwietnia 2018 o 15:04

    Bardzo, bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam! 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    5 kwietnia 2018 o 07:51

    Uwielbiam awokado w każdej możliwej postaci – z jajkiem również 🙂 szkoda, że w tym roku awokado było zdecydowanie droższe (w sezonie), niż w poprzednich latach, kiedy udawało mi się kupić je za maksymalnie 1,99zł za sztukę (np. w PoloMarket)… 🙁

  • Odpowiedz
    Kasia
    5 kwietnia 2018 o 09:36

    Uwielbiam pasty kanapkowe, muszę tej spróbować! Szkoda tylko, że ostatnio nie mam szczęścia do awokado – albo jest drogie, albo długo nie dojrzewa… Na szczęście mam chociaż dostęp do jajek od "szczęśliwych kur" z eko fermy, to połowa sukcesu 😉

  • Odpowiedz
    Maleacieszy.pl
    6 kwietnia 2018 o 15:42

    Bardzo ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Lubię blogi o takiej tematyce.

  • Napisz komentarz