Bez glutenu/ Przekąski

Ogórek z bazyliowym twarożkiem

Ogórek z twarożkiem to idealna przekąska w 5 minut, która sprawdzi się zarówno na stole wielkanocnym, jak i w postaci zdrowego finger food, gdy zaskoczą Was niezapowiedziani goście. Wystarczy garść ulubionych kiełków i danie nabierze nowego, eleganckiego wymiaru!

Grubo krojone plastry ogórka to tak na prawdę świetna, mini "kanapeczka" do różnych past, także zamiast twarożku możecie również użyć pasty z awokado czy hummusu.

Myślę, że w sezonie ten przepis sprawdzi się równie dobrze z użyciem dorodnych rzodkiewek! 

Ogórek z bazyliowym twarożkiem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jednego, średniego ogórka, czyli około 15 talarków, 1 talarek dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 15 Kalorie
  • 1g Węglowodany
  • 0,5g Tłuszcze
  • 2g Białko

Składniki

  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 125 g twarogu półtłustego
  • 10 dużych listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • garść kiełków brokuła 

Przgotowanie

1

Umytego ogórka częściowo (jeśli nie lubimy skórki to całkowicie) obieramy, tworząc naprzemienne paseczki, następnie kroimy w talarki o grubości około 1-1,5cm.

2

Twaróg blendujemy z jogurtem, pieprzem, bazylią i solą, opcjonalnie dodajemy posiekany szczypiorek i łyżeczką nakładamy porcje na przygotowane kawałki ogórka.

3

Po ułożeniu talarków na półmisku lub paterze, posypujemy całość kiełkami.  

Jakiego wielkanocnego dania nie możecie doczekać się najbardziej? 🙂 
 

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Magdalena Półtorak
    21 marca 2018 o 10:51

    Twarożek zawsze na propsie <3

  • Odpowiedz
    Kinga
    22 marca 2018 o 16:40

    Świetnie! 😉

  • Odpowiedz
    Miasto-dialogu.pl
    28 marca 2018 o 12:24

    Naprawdę świetny jest ten blog. Nie moge się doczekać kolejnych wpisów.

  • Napisz komentarz