Ogórek z twarożkiem to idealna przekąska w 5 minut, która sprawdzi się zarówno na stole wielkanocnym, jak i w postaci zdrowego finger food, gdy zaskoczą Was niezapowiedziani goście.
Wystarczy garść ulubionych kiełków i danie nabierze nowego, eleganckiego wymiaru!
Grubo krojone plastry ogórka to tak na prawdę świetna, mini "kanapeczka" do różnych past, także zamiast twarożku możecie również użyć pasty z awokado czy hummusu.
Myślę, że w sezonie ten przepis sprawdzi się równie dobrze z użyciem dorodnych rzodkiewek!
Ogórek z bazyliowym twarożkiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 15 Kalorie
- 1g Węglowodany
- 0,5g Tłuszcze
- 2g Białko
Składniki
- 1 średniej wielkości ogórek
- 125 g twarogu półtłustego
- 10 dużych listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- garść kiełków brokuła
Przgotowanie
Umytego ogórka częściowo (jeśli nie lubimy skórki to całkowicie) obieramy, tworząc naprzemienne paseczki, następnie kroimy w talarki o grubości około 1-1,5cm.
Twaróg blendujemy z jogurtem, pieprzem, bazylią i solą, opcjonalnie dodajemy posiekany szczypiorek i łyżeczką nakładamy porcje na przygotowane kawałki ogórka.
Po ułożeniu talarków na półmisku lub paterze, posypujemy całość kiełkami.
3 komentarze
Magdalena Półtorak
21 marca 2018 o 10:51Twarożek zawsze na propsie <3
Kinga
22 marca 2018 o 16:40Świetnie! 😉
Miasto-dialogu.pl
28 marca 2018 o 12:24Naprawdę świetny jest ten blog. Nie moge się doczekać kolejnych wpisów.