Niedawno na swoim instagramie TUTAJ pisałam o tym, że lubię wszystkie placki, ale mam bardzo restrykcyjny podział - rano w grę wchodzą tylko słodkie - wytrawne zawsze na wieczór.
Zupełnie nie wynika to z żadnych powódek dietetycznych, teoria o zakazie owoców po 16 całe szczęście już dawno umarła (mam nadzieję, że we wszystkich domach..), po prostu jakoś tak rano z jajek na słono to tylko jajecznica wchodzi u mnie w grę 🙂
Obok placków bananowych moimi ulubionymi są właśnie racuchy. Można je zrobić oczywiście na setki sposobów, a ja mam dzisiaj dla Was bardzo prostu przepis z miłym, chrupiącym dodatkiem płatków migdałowych.
Żytnie racuchy z płatkami migdałowymi
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 320 Kalorie
- 39g Węglowodany
- 13g Tłuszcze
- 11,5g Białko
Składniki
- 1 jajko
- 1 duże jabłko (130g utartego owocu)
- 30 g mąki żytniej, razowej
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 10 g płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli
Przgotowanie
Jabłko obieramy, ucieramy na dużych oczkach tarki, wkładamy do miski.
Patelnię bardzo dobrze rozgrzewamy i pędzelkiem rozprowadzamy po jej powierzchni odrobinę oleju.
Do przygotowanych owoców dodajemy jajko i suche składniki, mieszamy do ich połączenia się.
Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje gęstego ciasta, mniej więcej 1 kopiasta łyżka na placek, formujemy okrągły kształt i smażymy z obu stron.
Podajemy opcjonalnie z sezonowymi lub mrożonymi owocami.
6 komentarzy
Różowa Szminka
4 lutego 2018 o 07:25Wyglądają smakowicie. Muszę spróbować je kiedyś zrobić na śniadanie
Kinga
4 lutego 2018 o 18:01Smacznie! 😉
Emilia Konieczka
5 lutego 2018 o 08:11Inna mąka sie sprawdzi w takich samych proporcjach? Np. gryczana?
Agata
5 lutego 2018 o 13:08Gryczana na spokojnie w tej samej ilości 🙂
Pracowniapiekna
12 lutego 2018 o 21:58Muszę ich spróbować, jedynie z inną mąką, bo jestem na diecie bezglutenowej – celiakia :/ . Widziałam, że odpowiedziałaś, że gryczana się nada w tej samej proporcji? Myślę, że kokosowa też będzie w porządku, co?
theabove
25 maja 2018 o 14:44Uwielbiam takie racuchy, prawdziwa pyszność ;D