Bez nabiału/ Śniadania

Żytnie racuchy z płatkami migdałowymi

Niedawno na swoim instagramie TUTAJ pisałam o tym, że lubię wszystkie placki, ale mam bardzo restrykcyjny podział - rano w grę wchodzą tylko słodkie - wytrawne zawsze na wieczór.

Zupełnie nie wynika to z żadnych powódek dietetycznych, teoria o zakazie owoców po 16 całe szczęście już dawno umarła (mam nadzieję, że we wszystkich domach..), po prostu jakoś tak rano z jajek na słono to tylko jajecznica wchodzi u mnie w grę 🙂

Obok placków bananowych moimi ulubionymi są właśnie racuchy. Można je zrobić oczywiście na setki sposobów, a ja mam dzisiaj dla Was bardzo prostu przepis z miłym, chrupiącym dodatkiem płatków migdałowych.

Żytnie racuchy z płatkami migdałowymi

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1 porcję, 5 placków, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 320 Kalorie
  • 39g Węglowodany
  • 13g Tłuszcze
  • 11,5g Białko

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 duże jabłko (130g utartego owocu)
  • 30 g mąki żytniej, razowej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 10 g płatków migdałowych 
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • szczypta soli

Przgotowanie

1

Jabłko obieramy, ucieramy na dużych oczkach tarki, wkładamy do miski.

2

Patelnię bardzo dobrze rozgrzewamy i pędzelkiem rozprowadzamy po jej powierzchni odrobinę oleju.

3

Do przygotowanych owoców dodajemy jajko i suche składniki, mieszamy do ich połączenia się.

4

Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje gęstego ciasta, mniej więcej 1 kopiasta łyżka na placek, formujemy okrągły kształt i smażymy z obu stron.

5

Podajemy opcjonalnie z sezonowymi lub mrożonymi owocami.

fit racuchy
A jakie są Wasze ukochane placki śniadaniowe? 🙂
 

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Różowa Szminka
    4 lutego 2018 o 07:25

    Wyglądają smakowicie. Muszę spróbować je kiedyś zrobić na śniadanie

  • Odpowiedz
    Kinga
    4 lutego 2018 o 18:01

    Smacznie! 😉

  • Odpowiedz
    Emilia Konieczka
    5 lutego 2018 o 08:11

    Inna mąka sie sprawdzi w takich samych proporcjach? Np. gryczana?

    • Odpowiedz
      Agata
      5 lutego 2018 o 13:08

      Gryczana na spokojnie w tej samej ilości 🙂

  • Odpowiedz
    Pracowniapiekna
    12 lutego 2018 o 21:58

    Muszę ich spróbować, jedynie z inną mąką, bo jestem na diecie bezglutenowej – celiakia :/ . Widziałam, że odpowiedziałaś, że gryczana się nada w tej samej proporcji? Myślę, że kokosowa też będzie w porządku, co?

  • Odpowiedz
    theabove
    25 maja 2018 o 14:44

    Uwielbiam takie racuchy, prawdziwa pyszność ;D

  • Napisz komentarz