Wszystkiego dobrego w nowym roku kochani.
Mam nadzieję, że lista marzeń i celów na 2018 rok jest już spisana i w realizacji!
Ja jeszcze nie ogarnęłam się do końca z rzeczywistością, ale mam dla Was coś fajnego "z szuflady".
Na otwarcie studia kulinarnego Przystanek 11 szykowałam od siebie mały poczęstunek, a bazą do kanapeczek był ten oto "chlebek" z samych ziaren, bardzo prosty w przygotowaniu.
Teraz w okresie karnawału na pewno przyda się Wam ten przepis do imprezowych, mini kanapeczek z domowymi pastami, które oczywiście znajdziecie również na blogu.
Ziarniaki są mega sycące, ale też dość ciężkie, więc nie zjedzcie całej blachy na raz!
Prosty
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 2300 Kalorie
- 157g Węglowodany
- 150g Tłuszcze
- 79g Białko
Składniki
- 130 g siemienia lnianego
- 160 g nasion słonecznika
- 180 g płatków owsianych (warto połowę lekko zmielić)
- płaska łyżeczka soli lub mniej
- 300 ml wrzątku
Przgotowanie
Siemie lniane zalewamy wrzątkiem w sporej misce, odstawiamy na 10 minut.
Do kleiku, który się stworzy dodajemy słonecznik, lekko rozdrobnione w blenderze płatki (opcjonalnie można użyć całych płatków, chlebek będzie troszkę mniej zwarty), sól i całość mieszamy, odstawiamy jeszcze na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 'C i przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do pieczenia.
Przygotowaną masę: wylewamy, rozprowadzamy łyżką lub szpatułką na grubość około 0,5 cm.
Pieczemy przez 20 minut, chlebek przed krojeniem musi całkowicie ostygnąć.
6 komentarzy
Reji
8 stycznia 2018 o 14:35Czy mielone siemię lniane się nada?
Agata
8 stycznia 2018 o 14:39To zależy, to odtłuszczone, zmielone wręcz na proszek chyba nie bardzo.. a takie "grubo" mielone tak 🙂
Reji
8 stycznia 2018 o 14:58Dzięki 🙂
Kinga
8 stycznia 2018 o 19:05Świetny pomysł! 😉
dzieciakowelove
8 stycznia 2018 o 22:37Wygląda pysznie. Osobiście wolę do takich chlebów słodkie dodatki. Pozdrawiam 🙂
Polly
30 marca 2018 o 19:55osobiście trochę zmieniłam proporcję (więcej słonecznika), wyszło genialnie 🙂