Bez glutenu/ Pieczywo

Prosty „chlebek” z samych ziaren, idealny na mini kanapki!

Wszystkiego dobrego w nowym roku kochani. Mam nadzieję, że lista marzeń i celów na 2018 rok jest już spisana i w realizacji!

Ja jeszcze nie ogarnęłam się do końca z rzeczywistością, ale mam dla Was coś fajnego "z szuflady". Na otwarcie studia kulinarnego Przystanek 11 szykowałam od siebie mały poczęstunek, a bazą do kanapeczek był ten oto "chlebek" z samych ziaren, bardzo prosty w przygotowaniu.

Teraz w okresie karnawału na pewno przyda się Wam ten przepis do imprezowych, mini kanapeczek z domowymi pastami, które oczywiście znajdziecie również na blogu.

Ziarniaki są mega sycące, ale też dość ciężkie, więc nie zjedzcie całej blachy na raz!

Prosty

Drukuj przepis
Porcje: przepis na dużą blaszkę z piekarnika, całość dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 2300 Kalorie
  • 157g Węglowodany
  • 150g Tłuszcze
  • 79g Białko

Składniki

  • 130 g siemienia lnianego
  • 160 g nasion słonecznika
  • 180 g płatków owsianych (warto połowę lekko zmielić)
  • płaska łyżeczka soli lub mniej
  • 300 ml wrzątku

Przgotowanie

1

Siemie lniane zalewamy wrzątkiem w sporej misce, odstawiamy na 10 minut.

2

Do kleiku, który się stworzy dodajemy słonecznik, lekko rozdrobnione w blenderze płatki (opcjonalnie można użyć całych płatków, chlebek będzie troszkę mniej zwarty), sól i całość mieszamy, odstawiamy jeszcze na 10 minut.

3

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 'C i przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do pieczenia.

4

Przygotowaną masę: wylewamy, rozprowadzamy łyżką lub szpatułką na grubość około 0,5 cm.

5

Pieczemy przez 20 minut, chlebek przed krojeniem musi całkowicie ostygnąć.


chleb z samych ziaren
Jak to z papierem do pieczenia i takimi atrakcjami bywa – lekko przyklei się on do naszego wypieku, więc najlepiej jest odwrócić blaszkę asekurując chlebek deską do krojenia, a następnie odkleić papier 🙂 
 

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Reji
    8 stycznia 2018 o 14:35

    Czy mielone siemię lniane się nada?

    • Odpowiedz
      Agata
      8 stycznia 2018 o 14:39

      To zależy, to odtłuszczone, zmielone wręcz na proszek chyba nie bardzo.. a takie "grubo" mielone tak 🙂

    • Odpowiedz
      Reji
      8 stycznia 2018 o 14:58

      Dzięki 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    8 stycznia 2018 o 19:05

    Świetny pomysł! 😉

  • Odpowiedz
    dzieciakowelove
    8 stycznia 2018 o 22:37

    Wygląda pysznie. Osobiście wolę do takich chlebów słodkie dodatki. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Polly
    30 marca 2018 o 19:55

    osobiście trochę zmieniłam proporcję (więcej słonecznika), wyszło genialnie 🙂

  • Napisz komentarz