Ostatnio tak poprzewracało mi się w głowie, że przestałam jeść słodkie śniadania.
Jak wiecie, kiedyś cokolwiek innego z rana było nie do pomyślenia 🙂
Zostało mi jednak trochę kaszy jaglanej z obiadu, więc zaplanowałam jakąś szybką jaglankę na kolejny poranek. Z racji tego, że ostatnio sporą część wypijanej herbaty zamieniłam na wrzątek z imbirem, cytryną i miodem, a obróbka imbiru strasznie mnie irytuje - obrałam spory kawałek, zmiksowałam i trzymam puree w lodówce w małym słoiczku - bardzo przydatne, nadało się też do rzeczonej jaglanki.
Jaglanka z jabłkiem to jeden z tych przepisów, które możecie zrobić dzień wcześniej i "wstać na gotowe", ale ja zdecydowanie preferuję kaszę na ciepło, więc przelałam ją rano wrzątkiem po wyjęciu z lodówki 🙂
Jaglanka z jabłkiem, imbirem i orzechami
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 340 Kalorie
- 51g Węglowodany
- 10,5g Tłuszcze
- 11g Białko
Składniki
- 35 g kaszy jaglanej
- 1 duże jabłko, słodkie (ok 200g puree)
- 5g nasion chia
- 10 g orzechów włoskich
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 łyżeczka utartego imbiru
Przgotowanie
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dobrze na sitku.
Jabłko obieramy, ucieramy na tarce na drobnych oczkach tworząc papkę, tak samo imbir.
Przygotowane owoce mieszamy z kaszą i nasionami chia, przekładamy do miseczki.
Na wierzch nakładamy serek i orzechy włoskie.
6 komentarzy
Kinga
14 grudnia 2017 o 05:52Wygląda apetycznie! 😉
Różowa Szminka
15 grudnia 2017 o 07:48Swego czasu często jadłam jaglanki
soczewki kontaktowe astygmatyzm
27 grudnia 2017 o 17:43Zdrowe i pyszne śniadanie. To co lubię 🙂
dzidziula.pl
2 stycznia 2018 o 09:41Zdrowy,pełno wartościowy posiłek 🙂 Do tego łatwy w przygotowaniu, a o to chodzi w śniadaniu 🙂
Nailsworld
16 stycznia 2018 o 10:02Super blog. Bardzo lubię przeglądać blogi o tej tematyce. Jestem pod wrażeniem.
Charlotte
12 kwietnia 2018 o 21:33Wszystko co zawiera orzechy smaczne i zdrowe 🙂