Bez glutenu/ Śniadania

Jaglanka z jabłkiem, imbirem i orzechami

Ostatnio tak poprzewracało mi się w głowie, że przestałam jeść słodkie śniadania. Jak wiecie, kiedyś cokolwiek innego z rana było nie do pomyślenia 🙂

Zostało mi jednak trochę kaszy jaglanej z obiadu, więc zaplanowałam jakąś szybką jaglankę na kolejny poranek. Z racji tego, że ostatnio sporą część wypijanej herbaty zamieniłam na wrzątek z imbirem, cytryną i miodem, a obróbka imbiru strasznie mnie irytuje - obrałam spory kawałek, zmiksowałam i trzymam puree w lodówce w małym słoiczku - bardzo przydatne, nadało się też do rzeczonej jaglanki.

Jaglanka z jabłkiem to jeden z tych przepisów, które możecie zrobić dzień wcześniej i "wstać na gotowe", ale ja zdecydowanie preferuję kaszę na ciepło, więc przelałam ją rano wrzątkiem po wyjęciu z lodówki 🙂

Jaglanka z jabłkiem, imbirem i orzechami

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 340 Kalorie
  • 51g Węglowodany
  • 10,5g Tłuszcze
  • 11g Białko

Składniki

  • 35 g kaszy jaglanej
  • 1 duże jabłko, słodkie (ok 200g puree) 
  • 5g nasion chia
  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka utartego imbiru 

Przgotowanie

1

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dobrze na sitku.

2

Jabłko obieramy, ucieramy na tarce na drobnych oczkach tworząc papkę, tak samo imbir.

3

Przygotowane owoce mieszamy z kaszą i nasionami chia, przekładamy do miseczki.

4

Na wierzch nakładamy serek i orzechy włoskie.

Opcjonalnie na wzmocnienie możecie dodać łyżeczkę prawdziwego miodu!
***

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    14 grudnia 2017 o 05:52

    Wygląda apetycznie! 😉

  • Odpowiedz
    Różowa Szminka
    15 grudnia 2017 o 07:48

    Swego czasu często jadłam jaglanki

  • Odpowiedz
    witaminae.pl
    17 grudnia 2017 o 19:48

    Super pomysł na deser lub lekkie śniadanie.

  • Odpowiedz
    Janina
    18 grudnia 2017 o 16:33

    Tak to można zaczynać każdy dzień!

  • Odpowiedz
    Fryderyk z ubezpieczeniemieszkania.pl
    19 grudnia 2017 o 11:12

    Wygląda pysznie 😀 Bez dwóch zdań 😀

  • Odpowiedz
    Ania z PersonalnaDieta.pl
    20 grudnia 2017 o 14:37

    Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego warto w nim dostarczyć jak najwięcej tego co potrzebujemy. Bardzo fajny przepis.

  • Odpowiedz
    soczewki kontaktowe astygmatyzm
    27 grudnia 2017 o 17:43

    Zdrowe i pyszne śniadanie. To co lubię 🙂

  • Odpowiedz
    dzidziula.pl
    2 stycznia 2018 o 09:41

    Zdrowy,pełno wartościowy posiłek 🙂 Do tego łatwy w przygotowaniu, a o to chodzi w śniadaniu 🙂

  • Odpowiedz
    Nailsworld
    16 stycznia 2018 o 10:02

    Super blog. Bardzo lubię przeglądać blogi o tej tematyce. Jestem pod wrażeniem.

  • Odpowiedz
    Charlotte
    12 kwietnia 2018 o 21:33

    Wszystko co zawiera orzechy smaczne i zdrowe 🙂

  • Napisz komentarz