Desery

Lekki sernik ze śliwkami i czekoladą

Rozpędziłam się trochę z tymi jesiennymi ciastami, nie powiem. Ostatnio jadąc na ściankę wspinaczkową ze znajomymi planowałam "na głos" ten sernik, zastanawiając się przy tym, czy twaróg i śliwki to dobre połączenie. Wojtek oświadczył w odpowiedzi, że kocha sernik i ciasta ze śliwkami, a co za tym idzie to połączenie wydaje się być perfekcyjne. Mam nadzieję, że jest Was tam więcej fani twarogu i śliwek! Z pomocą w produkcji ciasta przyszedł mi mój piękny robot kuchenny AssistentPro marki Electrolux, który zamieszkał w naszej nowej kuchni zaraz po remoncie. Serniki to proste ciasta, nie zawsze trzeba do nich ubijać białka, skorzystałam więc tylko z klasycznego mieszadła, ale przymierzam się do nowych drożdżówek cynamonowych, więc hak do zagniatania pójdzie w ruch następnym razem!

Lekki sernik ze śliwkami i czekoladą

Drukuj przepis
Porcje: sernik na BARDZO MAŁĄ TORTOWNICĘ, całość słodzona erytrolem dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 1415 Kalorie
  • 147g Węglowodany
  • 43g Tłuszcze
  • 110g Białko

Składniki

  • 500 g półtłustego, mielonego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego o kremowym smaku
  • 70 g erytrolu/ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub 30 g kaszy manny
  • 250 g śliwek
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

Przgotowanie

1

Do misy robota kuchennego lub miski w której będziecie miksować składniki wkładamy twaróg oraz jogurt, miksujemy około minutę, następnie dodajemy kolejno całe jaja, cukier, kardamon oraz budyń lub kaszę, całość miksujemy około 3-4 minuty.

2

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka, mieszamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji, polewamy ciasto.

3

Sernik przed podaniem całkowicie studzimy, zimny wyciągamy z formy i przechowujemy w lodówce do 3 dni.

4

Śliwki kroimy w cienkie talarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podlewamy 1-2 łyżkami wody, dodajemy miód, cynamon i smażymy całość aż owoce zmiękną, a nadmiar wody odparuje.

5

Gdy masa serowa będzie już w miarę jednolita, przelewamy ją do małej tortownicy (max 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch nakładamy przygotowane śliwki.

6

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 60 minut w 180'C.

fit sernik z czekoladą
W robocie ustawić czas miksowania składników, urządzenie po zakończeniu czasu samo zatrzyma pracę,  dzięki czemu w między czasie mamy wolne ręce i możemy zająć się dodatkami do ciasta.
Serniki, w których nie ubijamy białek mają swoje plusy – oczywiście pod czas pieczenia lekko się podnoszą, opadają po wyciągnięciu z piekarnika, ale nie tworzą „dziury, krateru”, tylko zostają płaskie, mniej więcej takiej wysokości jakiej były przed pieczeniem.
 
Dla tych, którzy chcieliby iść w wersję jeszcze bardziej „fit” i planują ominąć czekoladę – nie róbcie tego! Bez tej kropki nad „i” ciasto traci bardzo wiele, sam ser nie jest zbyt słodki, więc kwaskowe śliwki i dobrej jakości czekolada tak na prawdę tworzą całość.

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Kinga
    28 listopada 2017 o 05:42

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    codojedzenia
    28 listopada 2017 o 06:26

    O tak bez miksera ani rusz! Przekonałam się jak kupiłam mój kitchenAid. Zwłaszcza do wypieków idealna maszyna!

  • Odpowiedz
    Real Madrid
    30 listopada 2017 o 11:24

    Uwielbiam sernik mniam mniam 🙂

  • Odpowiedz
    ClaudiaMorningstar
    1 grudnia 2017 o 18:39

    Uwielbiam ciasta, ale serników ani śliwek nie lubię, więc przepis nie dla mnie 😀

  • Napisz komentarz