Rozpędziłam się trochę z tymi jesiennymi ciastami, nie powiem. Ostatnio jadąc na ściankę wspinaczkową ze znajomymi planowałam "na głos" ten sernik, zastanawiając się przy tym, czy twaróg i śliwki to dobre połączenie. Wojtek oświadczył w odpowiedzi, że kocha sernik i ciasta ze śliwkami, a co za tym idzie to połączenie wydaje się być perfekcyjne. Mam nadzieję, że jest Was tam więcej fani twarogu i śliwek! Z pomocą w produkcji ciasta przyszedł mi mój piękny robot kuchenny AssistentPro marki Electrolux, który zamieszkał w naszej nowej kuchni zaraz po remoncie. Serniki to proste ciasta, nie zawsze trzeba do nich ubijać białka, skorzystałam więc tylko z klasycznego mieszadła, ale przymierzam się do nowych drożdżówek cynamonowych, więc hak do zagniatania pójdzie w ruch następnym razem!
Lekki sernik ze śliwkami i czekoladą
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 1415 Kalorie
- 147g Węglowodany
- 43g Tłuszcze
- 110g Białko
Składniki
- 500 g półtłustego, mielonego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego o kremowym smaku
- 70 g erytrolu/ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 10 g cukru waniliowego
- 3 jaja
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub 30 g kaszy manny
- 250 g śliwek
- łyżeczka miodu
- łyżeczka cynamonu
- 30 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
Przgotowanie
Do misy robota kuchennego lub miski w której będziecie miksować składniki wkładamy twaróg oraz jogurt, miksujemy około minutę, następnie dodajemy kolejno całe jaja, cukier, kardamon oraz budyń lub kaszę, całość miksujemy około 3-4 minuty.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka, mieszamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji, polewamy ciasto.
Sernik przed podaniem całkowicie studzimy, zimny wyciągamy z formy i przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Śliwki kroimy w cienkie talarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podlewamy 1-2 łyżkami wody, dodajemy miód, cynamon i smażymy całość aż owoce zmiękną, a nadmiar wody odparuje.
Gdy masa serowa będzie już w miarę jednolita, przelewamy ją do małej tortownicy (max 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch nakładamy przygotowane śliwki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 60 minut w 180'C.
2 komentarze
Kinga
28 listopada 2017 o 05:42Świetny pomysł! 🙂
ClaudiaMorningstar
1 grudnia 2017 o 18:39Uwielbiam ciasta, ale serników ani śliwek nie lubię, więc przepis nie dla mnie 😀