Bez glutenu/ Obiady

Komosa z fetą, granatem i kolendrą – #lunchbox 1

Często spotykam się z tym, że osoby jedzące swoje obiady w pracy nie chcą mieć w nich mięsa, ponieważ nie są w stanie zjeść takiego posiłku na zimno. Ja nie mam takiego problemu, uwielbiam wszystkie mixy z kawałkami kurczaka, nawet prosto z lodówki, ale rozumiem oczywiście, że dla niektórych to nie do przyjęcia, więc dziś mam dla Was proste danie, idealne do pudełka, smaczne i na zimno i na ciepło! Postaram się w miarę regularnie poprowadzić serię #lunchbox, która mam nadzieję skutecznie wyprze nadmiar kanapeczek z Waszej diety. Przepis jest jak zwykle uniwersalny, użyjcie tych warzyw, które akurat macie w lodówce, część możecie dodać na surowo, aby danie było bardziej bogate w witaminy! 

Komosa z fetą, granatem i kolendrą

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 313 Kalorie
  • 40g Węglowodany
  • 10,5g Tłuszcze
  • 14g Białko

Składniki

  • 40 g komosy ryżowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 5 cm kawałek cukinii
  • 1/2 małego granatu (40g owoców)
  • garść szczypiorku
  • łyżka posiekanej kolendry
  • 30 g sera feta
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz lub płatki chili

Przgotowanie

1

Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy na sitku.

2

Cukinię i papryki kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, doprawiamy szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam mielonych płatków chili) i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

3

1/2 ilości papryki możemy zostawić na surowo.

4

Przygotowaną komosę łączymy z warzywami, posiekaną kolendrą, szczypiorkiem, pokruszoną fetą i ziarenkami granatu.

fit lunchbox
 
Komosa ryżowa (więcej inspiracji z tym składnikiem znajdziecie tutaj!) jest moim zdaniem idealnym dodatkiem do obiadu/lunchu, dla osób, które czują się po węglowodanach ciężko czy sennie.
Co więcej – jest to zboże bezglutenowe, bardzo wartościowe i wysokobiałkowe!
Koniecznie dodawajcie ją częsciej do swoich posiłków 🙂
—–

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Odpowiedz
    Analytics Ikona Mody
    21 listopada 2017 o 12:32

    Super!
    zapraszamy na portal o modzie IKONA MODY https://ikonamody.pl/

  • Odpowiedz
    urodziny dla dzieci łódź
    21 listopada 2017 o 18:37

    Wygląda strasznie pysznie 🙂

  • Odpowiedz
    dzianiny oddychające
    21 listopada 2017 o 19:19

    No proszę ;D Same pyszności 😀

  • Odpowiedz
    Kinga
    22 listopada 2017 o 05:49

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Ola
    23 listopada 2017 o 00:14

    Kolorowe i zdrowe danie. Pycha 🙂

  • Odpowiedz
    Magdalena Magdziarz
    23 listopada 2017 o 10:29

    Czekam na więcej 🙂 co prawda nie wychodzę teraz za często w porze obiadowej poza dom, ale przy córce czasem ciężko mi ugotować na bieżąco. Szukam inspiracji na posiłki robione dzień przed, żebym nie musiała się zadowalać resztkami jej jedzenia lub kanapką.

  • Odpowiedz
    Alan Komiściuk
    18 lipca 2019 o 13:35

    🙂

  • Odpowiedz
    tomasz.gertrudow
    18 lipca 2019 o 15:55

    Niestety, nie każdy ma czas na to, aby samodzielnie przyrządzać posiłki. Jak sobie poradzić, gdy mimo największych chęci nie mamy czasu na to, aby przyrządzać jedzenie? Czy warto zdecydować się wtedy na wykupienie cateringu dietetycznego w firmie https://www.lightbox.pl/lodz czy też nie?

  • Napisz komentarz