Bez glutenu/ Desery

Fit ciasto dyniowe, bez glutenu

Ah jak mnie już nosiło na ten przepis! Składniki czekały grzecznie, dynia uśmiechała się do mnie już od tygodnia i dziś przyszedł na nią czas. Nie wiem jak to się dzieje, ale chyba 80% moich przepisów powstaje w piątki 🙂

Fit ciasto dyniowe to jesienią najlepsze co może nas spotkać! Wariacji na ten temat jest bez liku, dynię możemy dodać do babkowych, drożdżowych czy innych, tradycyjnych ciast, ale ja najbardziej lubię, gdy gra ona główne skrzypce. Podobny wypiek kilka lat temu mogliście już spotkać na moim blogu, ale tym razem przygotowałam wersję bez glutenu i z dodatkiem serka przełamującego słodycz ciasta.

Jak można nie kochać tej pory roku patrząc na takie piękne liście? 🙂  Przy okazji chciałabym Was zaprosić na najbliższe, jesienne warsztaty w Warszawie.

Fit ciasto dyniowe, bez glutenu

Drukuj przepis
Porcje: przepis na małą tortownicę (22cm), całe ciasto dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 1414 Kalorie
  • 206g Węglowodany
  • 42,5g Tłuszcze
  • 50,5g Białko

Składniki

  • Spód:
  • 60 g płatków owsianych
  • 30 g mąki gryczanej lub ryżowej
  • łyżka (10g) oleju kokosowego
  • 15 g rodzynek
  • 15 g słonecznika
  • 1 średni, dojrzały banan
  • 1 białko jaja kurzego
  • Mus dyniowy:
  • 450 g dyni hokkaido
  • 2 jaja + żółtko
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g miodu
  • kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • odrobina kurkumy
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Serek:
  • 1 opakowania serka Bieluch o niższej zawartości tłuszczu
  • 5 g miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny do posypania

Przgotowanie

1

Dynię kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.

2

Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze (nie muszą być zmielone na proszek), wsypujemy do miski, dodajemy również rodzynki, słonecznik i mąkę.

3

Banana, olej i białko jaja blendujemy, wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.

4

Przygotowaną masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy łyżką i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 minut.

5

W między czasie blendujemy wszystkie składniki na masę dyniową, a następnie nakładamy ją na podpieczony spód.

6

Ciasto pieczemy w 160'C przez 50 minut.

7

Serek miksujemy z sokiem z cytryny oraz odrobiną miodu, nakładamy go na całkowicie wystudzone ciasto i rozsmarowujemy równomiernie po jego powierzchni, wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem, posypujemy otartą skórką z cytryny.

Spód ciasta wyszedł troszkę za gruby, więc zredukowałam ilość składników na tą wielkość ciasta – spodziewajcie się, że Wasze spody będą o 1/3 niższe 🙂
Oczywiście jeśli ktoś lubi raczyć się samym dyniowym musem, to ciasto bez spodu również będzie pysznym deserem! Gotowy wypiek przechowujemy w lodówce.

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 października 2017 o 07:51

    Cześć �� pieczesz z termoobiegiem ? I ile gramów musu wychodzi, bo mus z dynii już mam, ale nie wiem ile go dać ? 450 gram ? ��

    • Odpowiedz
      Agata
      14 października 2017 o 10:23

      Tak, daj 450 g 🙂 piekłam bez termoobiegu

  • Odpowiedz
    Kinga
    14 października 2017 o 08:53

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Anulla
    14 października 2017 o 18:03

    wspaniałe ciacho! 🙂 Twoje przepisy w piątki a moje najczęściej w sobotę lub niedzielę 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 października 2017 o 12:54

    Super, a czym mogę zastąpić mąkę gryczaną lub ryżową? Nie mam ani takiej ani takiej 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      18 października 2017 o 13:40

      Może być pszenna lub orkiszowa razowa jeśli nie unikasz glutenu 🙂

  • Odpowiedz
    znajdz-numer.pl
    18 października 2017 o 20:37

    Wygląda smakowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Kasia
    20 października 2017 o 08:14

    Zrobione, zjedzone �� Pyszne, jednak wyszedł mi bardzo twardy spód.

  • Odpowiedz
    Cinnabon.pl
    20 października 2017 o 08:38

    Mmm, ciasto wygląda przepysznie 🙂 Przepis banalnie prosty i szybki do wykonania.

  • Odpowiedz
    Marcelina
    20 października 2017 o 09:23

    Od dawna miałam ochotę na dyniowe szaleństwo, sezon w pełni można jeść do woli. Ciasto aż prosi się o zjedzenie.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 października 2017 o 12:11

    Białko trzeba ubić? Nie ubiłam, bo nie było tak napisane w przepisie.. Wyszedł placek zamiast ciasta, a robiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie..

    • Odpowiedz
      Agata
      20 października 2017 o 13:31

      Białek nie ubijamy, blendujemy je razem ze wszystkim 🙂
      Może użyłaś za dużej foremki? Nie mniej jednak ciasto nie jest zbyt wysokie, masa dyniowa to jakieś 3 cm – generalnie nie wyrasta ponad poziom, w którym znajduje się przy włożeniu do piekarnika.

  • Odpowiedz
    Trener personalny - Albert Kośmider
    22 października 2017 o 19:10

    O Pani droga.. co za przepis. Wygląda to ciacho niesamowicie. 22 cm zjadłbym od razu w całości. 🙂
    Pozdrawiam
    Albert

  • Odpowiedz
    vivetargi
    27 października 2017 o 09:39

    Wygląda przepysznie, a zdjęcia niesamowite. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 listopada 2017 o 06:04

    Nie wyszlo.. a zrobilam wszystko wg przepisu

    • Odpowiedz
      Agata
      9 listopada 2017 o 15:31

      Co konkretnie się nie udało?:)

  • Odpowiedz
    Mikolaj Ciszewski
    18 listopada 2017 o 19:12

    super

  • Napisz komentarz