Z mojej ostatniej, sporej dyni powstał jeszcze jeden słodki wypiek. Chlebek dyniowy to bardzo szybkie ciasto, z którym każde z Was doskonale sobie poradzi. Teraz, kiedy na piernik jest jeszcze za wcześnie (nie odbierajmy sobie magii Świąt!) takie małe co nieco będzie idealnym, przejściowym sposobem na jesienną chandrę. Miałam przy okazji przyjemność przetestować nową foremkę od marki Tescoma, która idealnie wypełnia moje braki jeśli chodzi o silikonową "keksówkę" na chleb i niewielkie ciasta. Myślę, że jak przyjdzie na to czas to i świąteczny pasztet znajdzie w niej swoje miejsce! Forma z serii Della Casa jest idealnym wyborem, jeśli szukacie produktu, do którego wypieki się nie przyklejają, ale przede wszystkim nie rozpychają znacznie ścianek podczas wyrastania ciasta.
Chlebek dyniowy
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 181 Kalorie
- 25g Węglowodany
- 7g Tłuszcze
- 4,5g Białko
Składniki
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej, razowej
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 50 g płatków owsianych
- 50 g erytrolu/ksylitolu lub cukru
- 2 jajka
- 35 g oleju kokosowego
- 250 g dyni hokkaido
- 1 mały, dojrzały banan
- 20 g orzechów włoskich
- 20 g pestek dyni
- 20 g rodzynek
- płaska łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta chili
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki wody
Przgotowanie
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (nie trzeba obierać jej ze skóry), gotujemy do miękkości i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na sitku.
Przestudzoną dynię wkładamy do kubka/kielicha blendera, dodajemy jajka, olej, kawałki banana i całość blendujemy na jednolitą masę.
Wszystkie suche składniki (poza łyżeczką pestek dyni) mieszamy w misce, następnie dodajmy przygotowaną masę i wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i rozprowadzamy ciasto łyżką, a na końcu posypujemy pozostawionymi pestkami dyni.
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180'C przez 40 minut, studzimy na kratce.
9 komentarzy
Katarzyna
23 października 2017 o 20:05Chętnie bym zjadła taki chlebek 🙂
Zapraszam do siebie 🙂
Kinga
25 października 2017 o 11:35Smacznie wygląda! 🙂
golebiarz9
27 października 2017 o 19:30Więcej niż pysznie 😀
Anonimowy
30 października 2017 o 22:46Czy jeśli mam gotowe puree z dyni to mam dać go również 250g?
Agata
31 października 2017 o 20:59Tak 🙂
Agnieszka Łobodzińska
2 listopada 2017 o 18:10chlebek jest doskonały!! 🙂
Bomi
9 listopada 2017 o 10:51Super przepis na chlebek. Uwielbiam takie przepisy. Na pewno wypróbuję. Pozdrowienia
Małgorzata Z
6 grudnia 2017 o 18:34Super 🙂
Ania Wiśniewska
6 lutego 2018 o 23:06Ile ja już razy robiłam ten chlebek! Uwielbiam, idealny na drugie śniadanie w asyście jogurtu, polecam:) dzięki za ten przepis 😊