Obiady/ Wegetariańskie

Razowe knedle z batatów

O istnieniu knedli przypominam sobie co roku pod koniec wakacji, zwykle gdy widzę w sklepach pierwsze śliwki. Robię wtedy zabawną, rozanieloną minę i konsultuję się z mamą "kiedy lepimy".

Knedle to dużo bardziej zdradziecka pułapka kaloryczna niż pierogi, choć wydają się niewinne, że niby tam sama śliwka i trochę ciasta - nic z tego, jedna sztuka to około 70-80 kalorii. A kto nie wsunął nigdy 8-10 z masełkiem?!

Moja wersja nie różni się jakoś specjalnie kalorycznością od typowej, ale jest ukłonem w stronę osób, które zwykłych ziemniaków i białej mąki nie spożywają z przyczyn takich czy innych. Właściwie nie żebym doszukiwała się jakiejś kolosalnej różnicy prozdrowotnej pomiędzy ziemniakami, a batatami - użyłam ich z myślą, że nadadzą całości dodatkowej słodyczy.

Od razu informuję - to nie jest przepis z zakładki "banalne" - razowe ciasto ma kompletnie inną konsystencję niż tradycyjne, w dodatku obecność twarogu dodatkowo sprawia, że jest mniej zwarte, co utrudnia lepienie w typowy sposób, ale raz w roku można trochę "podziubać" 🙂

Razowe knedle z batatów

Drukuj przepis
Porcje: przepis na około 24 knedle (4 porcje), 1 porcja (1/4 całości) dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 430 Kalorie
  • 79g Węglowodany
  • 5g Tłuszcze
  • 17.5g Białko

Składniki

  • 500 g batatów (waga obranych)
  • 100 g twarogu półtłustego (taki bardziej zmielony, nie typu klinek)
  • 300 g mąki pszennej, razowej (dla wersji BG zmiksowałabym 1:1 ryżową i gryczaną)
  • 1 jajko
  • 12 średniej wielkości lub 24 małe śliwki
  • płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 20 g ksylitolu lub erytrolu
  • sól do gotowania batatów i knedli

Przgotowanie

1

Ugotowane w lekko osolonej wodzie, ostudzone bataty przeciskamy przez praskę, mielimy, lub w wersji dla leniwych - ubijamy porządnie na puree licząc się z tym, że zostaną małe grudki.

2

Do przygotowanych słodkich ziemniaków dodajemy twaróg, mąkę, jajko i opcjonalnie cynamon, zagniatamy kleiste ciasto.

3

Śliwki wydrążamy, ja miałam większe, więc użyłam połówek, ale możemy użyć całych.

4

Jeśli używamy połówek - przed lepieniem każdą przykładamy do spodeczka z ksylitolem, jeśli całych - wsypujemy odrobinę do środka.

5

Na mokrą łyżkę nabieramy ciasto, ilość mniej więcej na łyżce przypominająca jajko.

6

Do ciasta dociskamy śliwkę, następnie odwracamy łyżkę i przekładamy jej zawartość do drugiej dłoni, formujemy kulkę mokrymi rękoma.

7

To bardzo ważne, abyśmy każdorazowo opłukali dłonie i łyżkę (nie musimy jej myć, musi być mokra), aby ciasto nie kleiło się do rąk.

8

Spróbujcie rozpocząć od mniejszej porcji ciasta - niestety ciężko jest zrobić w tym przypadku knedle z cieniutkim ciastem, ale starajmy się aby nie była to centymetrowa warstwa z każdej strony.

9

Gotowe knedle układamy na papierze do pieczenia (nie tak jak ja na ściereczce...), a następnie wrzucamy do intensywnie gotującej się, osolonej wody, gotujemy 5-6 minut.

Razowe knedle
—-
Możemy podawać je w klasycznych, nie – dietetycznych formach – podsmażone na maśle lub polane słodką śmietanką, ale dobrze sprawdzi się też jogurt naturalny i korzenne przyprawy.
Od razu powiem też, że mamy tutaj naprawdę solidną porcję razowej mąki – żytnia odpada, już pszenna jest mocno wyczuwalna. Knedle wyszły pyszne, ale nie oczekujcie smaku podobnego do tych babcinych – to zupełnie inna bajka 🙂

 

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Zuza
    19 września 2017 o 21:20

    wyglądają smakowicie 🙂

  • Odpowiedz
    Kinga
    20 września 2017 o 04:30

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Natalie
    20 września 2017 o 13:06

    Z batatów? Ale fajny pomysł! Knedle uwielbiam – oczywiście obowiązkowo ze śliwkami 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  • Odpowiedz
    ile kosztuje dom pasywny
    27 września 2017 o 16:27

    Pomysł jest moim zdaniem niesamowicie genialny 🙂

  • Odpowiedz
    Diapazon
    27 września 2017 o 16:40

    Ale mam ochotę na takie knedle. Nigdy czegoś podobnego nie widziałam. Super

  • Odpowiedz
    Kucharski Patryk
    2 października 2017 o 12:25

    Świetnie się prezentują – muszą być przepyszne!

  • Odpowiedz
    Sprzęt medyczny Sklep
    3 października 2017 o 08:14

    Uwielbiam knedle. Najbardziej ze śmietaną i cukrem lubię je jeść. Samk dziecińswta mi się przypomina.

  • Odpowiedz
    Ewa
    12 października 2017 o 22:28

    Świetny pomysł.

  • Odpowiedz
    M
    2 marca 2018 o 11:44

    Czy mąka kokosowa sprawdzi się w tym przepisie?

  • Napisz komentarz