Wakacje, wakacje i po wakacjach jak to mówią 🙂
Było pięknie, ciepło i leniwie, a teraz jest szaro, deszczowo i czas wracać do pracy.
Jakkolwiek negatywnie to brzmi - nawet się cieszę.
Stanowczo jesień to moja pora roku, jestem człowiekiem koca, ciepłych kapci i naparu z imbirem.
Na razie znalazłam w sąsiedztwie tylko jedną bratnią duszę w tej kwestii, ale na pewno jest nas więcej!
Zanim wezmę się na dobre za rozgrzewające, dyniowo - kabaczkowe jednogarnkowce i ciepłe śniadania - mam dla Was pastę do chleba z kurczaka i twarogu, której już od dawna mi tu brakowało.
W jadłospisach podopiecznych w mojej poradni stanowczo udowadniam, że pieczywo może stanowić węglowodanową bazę w diecie, ale też trzeba wiedzieć z czym je podawać.
Oczywiście pasztety, serki śmietankowe czy inne gotowce to nie najlepsze dodatki, więc gdy nudzi nam się prosta forma nabiału, dobrej jakości wędlina czy wędzony łosoś - czas brać się za pasty!
Ta jest wyjątkowo wysoko-białkowa, więc na pewno sprawdzi się Wam w jadłospisach redukcyjnych.
Pasta do chleba z kurczaka i twarogu
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 124 Kalorie
- 3g Węglowodany
- 6g Tłuszcze
- 15g Białko
Składniki
- 100 g piersi z kurczaka
- 50 g chudego twarogu
- 20 g jogurtu naturalnego
- 20 g pesto bazyliowego
- 15 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
- garść szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przgotowanie
Mięso (możecie też użyć indyka) gotujemy, wcześniej kroimy na mniejsze kawałki.
Po kilku minutach odlewamy wodę i czekamy aż lekko ostygnie
Przygotowanego kurczaka wsadzamy do blendera, dodajemy resztę składników (poza szczypiorkiem) i blendujemy kilka chwil (suszone pomidory warto wcześniej pokroić w kostkę).
Po otrzymaniu pasty dodajemy świeży szczypiorek i raz jeszcze mieszamy
Przepisy na inne pasty znajdziecie tutaj – KLIK
9 komentarzy
Kinga
14 września 2017 o 06:15Świetny pomysł! 🙂
Pelnakorzysci
18 września 2017 o 09:44Ciekawe połączenie – kurczak i twaróg. Pasta wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje w rzeczywistości 🙂
Zrzuć Brzuch!!!
19 września 2017 o 10:57Bardzo fajny pomysł taki trochę pasztet z kurczaka. Często jem kanapki z grillowanym kurczakiem albo twarogiem ale nigdy razem ten przepis to zmieni 🙂 Wygląda napawdę apetycznie i wydaje się proste w przygotowaniu.
Kama :)
29 września 2017 o 15:53Super! Bardzo mi się podoba ta opcja połączenia smaków! Pasta musi być mega pożywna. Aktualnie jestem na diecie pudełkowej od macro bios bar, wzięłam na próbę i żeby zmotywować się i zarazem przyzwyczaić do zdrowego jedzenia a zarazem wprowadzić jakąś regularność w swoje życie. No i tak nimi się inspirując, obserwuję sobie później różne inne opcje na dania, które najbardziej mi smakują. Ostatnio miałam fajną pastę z ziaren słonecznika i dyni! Obłędnie smakowała!
Sportsempire
2 października 2017 o 12:27Takiego połączenia nigdy nie próbowałem – musi być przepyszne! 🙂
Martyna
13 października 2017 o 01:01Smacznie wygląda.
Nika U.
14 marca 2018 o 15:36Co można dodać zamiast pomidorów i pesto ? nie lubię tych składników 🙁
Unknown
14 kwietnia 2018 o 21:25Może świeża bazylia i dopiero na kanapkę jakiś ogórek? A jak nie, to przecież zawsze można dać inny zamiennik 😉
Joanna
10 kwietnia 2018 o 20:41Od kiedy poznałam nie mogę się obejść bez niej ;p