Bez glutenu/ Śniadania

Pasta do chleba z kurczaka i twarogu, prosty przepis

Wakacje, wakacje i po wakacjach jak to mówią 🙂 Było pięknie, ciepło i leniwie, a teraz jest szaro, deszczowo i czas wracać do pracy. Jakkolwiek negatywnie to brzmi - nawet się cieszę.

Stanowczo jesień to moja pora roku, jestem człowiekiem koca, ciepłych kapci i naparu z imbirem. Na razie znalazłam w sąsiedztwie tylko jedną bratnią duszę w tej kwestii, ale na pewno jest nas więcej!

Zanim wezmę się na dobre za rozgrzewające, dyniowo - kabaczkowe jednogarnkowce i ciepłe śniadania - mam dla Was pastę do chleba z kurczaka i twarogu, której już od dawna mi tu brakowało.

W jadłospisach podopiecznych w mojej poradni stanowczo udowadniam, że pieczywo może stanowić węglowodanową bazę w diecie, ale też trzeba wiedzieć z czym je podawać. Oczywiście pasztety, serki śmietankowe czy inne gotowce to nie najlepsze dodatki, więc gdy nudzi nam się prosta forma nabiału, dobrej jakości wędlina czy wędzony łosoś - czas brać się za pasty!

Ta jest wyjątkowo wysoko-białkowa, więc na pewno sprawdzi się Wam w jadłospisach redukcyjnych.

Pasta do chleba z kurczaka i twarogu 

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 210 g pasty, 100 g dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 124 Kalorie
  • 3g Węglowodany
  • 6g Tłuszcze
  • 15g Białko

Składniki

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g chudego twarogu
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 20 g pesto bazyliowego
  • 15 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przgotowanie

1

Mięso (możecie też użyć indyka) gotujemy, wcześniej kroimy na mniejsze kawałki.

2

Po kilku minutach odlewamy wodę i czekamy aż lekko ostygnie

3

Przygotowanego kurczaka wsadzamy do blendera, dodajemy resztę składników (poza szczypiorkiem) i blendujemy kilka chwil (suszone pomidory warto wcześniej pokroić w kostkę).

4

Po otrzymaniu pasty dodajemy świeży szczypiorek i raz jeszcze mieszamy

 

Pasta z kurczaka i twarogu
Gdyby nie to, że ostatnio nasze drogi jakoś się rozeszły, to pewnie w paście wylądowałby świeży czosnek – jeśli lubicie, to koniecznie dodajcie spory ząbek ku pokrzepieniu jesiennej odporności!
A do pasty polecam domowe ogórki kiszone – idealne dopełnienie 🙂
Przepisy na inne pasty znajdziecie tutaj – KLIK


Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    14 września 2017 o 06:15

    Świetny pomysł! 🙂

  • Odpowiedz
    Pelnakorzysci
    18 września 2017 o 09:44

    Ciekawe połączenie – kurczak i twaróg. Pasta wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje w rzeczywistości 🙂

  • Odpowiedz
    Zrzuć Brzuch!!!
    19 września 2017 o 10:57

    Bardzo fajny pomysł taki trochę pasztet z kurczaka. Często jem kanapki z grillowanym kurczakiem albo twarogiem ale nigdy razem ten przepis to zmieni 🙂 Wygląda napawdę apetycznie i wydaje się proste w przygotowaniu.

  • Odpowiedz
    Kama :)
    29 września 2017 o 15:53

    Super! Bardzo mi się podoba ta opcja połączenia smaków! Pasta musi być mega pożywna. Aktualnie jestem na diecie pudełkowej od macro bios bar, wzięłam na próbę i żeby zmotywować się i zarazem przyzwyczaić do zdrowego jedzenia a zarazem wprowadzić jakąś regularność w swoje życie. No i tak nimi się inspirując, obserwuję sobie później różne inne opcje na dania, które najbardziej mi smakują. Ostatnio miałam fajną pastę z ziaren słonecznika i dyni! Obłędnie smakowała!

  • Odpowiedz
    Sportsempire
    2 października 2017 o 12:27

    Takiego połączenia nigdy nie próbowałem – musi być przepyszne! 🙂

  • Odpowiedz
    Martyna
    13 października 2017 o 01:01

    Smacznie wygląda.

  • Odpowiedz
    Nika U.
    14 marca 2018 o 15:36

    Co można dodać zamiast pomidorów i pesto ? nie lubię tych składników 🙁

    • Odpowiedz
      Unknown
      14 kwietnia 2018 o 21:25

      Może świeża bazylia i dopiero na kanapkę jakiś ogórek? A jak nie, to przecież zawsze można dać inny zamiennik 😉

  • Odpowiedz
    Joanna
    10 kwietnia 2018 o 20:41

    Od kiedy poznałam nie mogę się obejść bez niej ;p

  • Napisz komentarz