Obiady/ Śniadania

Placuszki cukiniowe z płatków owsianych

Placki cukiniowe bez mąki to jeden z najpopularniejszych przepisów na moim blogu. Dodałam go już wieki temu, jedynym dodatkiem bo ciasta były otręby. Dzisiejszy przepis będzie konkretniejszy, ale wciąż bez użycia mąki - z płatków owsianych, które każdy z Was gdzieś trzyma w szafce 🙂 Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby obok nie wylądował twarożek - uważam, że serek z cebulką tudzież szczypiorkiem jest perfekcyjnym dopełnieniem placków ziemniaczanych i cukiniowych również. Mam nadzieję, że przytulicie przepis równie ciepło, jak ten stary, smacznego!

Placuszki cukiniowe z płatków owsianych

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję placków z twarożkiem, która dostarcza:

Wartości odżywcze

  • 450 Kalorie
  • 40g Węglowodany
  • 16g Tłuszcze
  • 35g Białko

Składniki

  • placki:
  • 100 g cukinii
  • kawałek papryki (u mnie 30g)
  • 1 jajko
  • 1 białko jaja
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 ml wrzątku
  • garść posiekanej kolendry lub bazylii /w ostateczności pietruszka lub szczypior/
  • sól/ostra papryka
  • odrobina oleju rzepakowego (2g)
  • twarożek:
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 30 g czerwonej cebuli
  • sól/pieprz

Przgotowanie

1

Cukinię i paprykę ucieramy na dużych oczkach tarki, wkładamy do miski, oprószamy solą, aby warzywa puściły wodę, po 10-15 minutach odciskamy i odlewamy płyn.

2

Płatki owsiane zalewamy w kubku odrobiną wrzątku, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.

3

Do kubka z napęczniałymi płatkami wbijamy całe jajko, blendujemy kilka chwil do uzyskania gęstej masy, którą następnie przelewamy do miski z warzywami, dodajemy posiekaną kolendrę lub inne świeże zioła, białko drugiego jajka, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli oraz sporą ilością ostrej papryki.

4

Na dobrze rozgrzanej, posmarowanej odrobiną oleju patelni smażymy placuszki.

5

W międzyczasie łączymy twaróg z jogurtem, drobno posiekaną czerwoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem /opcjonalnie możemy dodać też posiekaną rzodkiewkę/.

6

Gotowe placuszki podajemy z twarożkiem i pomidorkami cherry.

Placuszki cukiniowe bez mąki
Pamiętajcie, że wszystkie placki, naleśniki czy inne omlety doskonale się mrożą!
Także możecie od razu usmażyć większą ilość i zachować na czarną godzinę 😉

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kinga
    16 sierpnia 2017 o 15:23

    Smakowicie! 🙂

  • Odpowiedz
    Fat loser
    16 sierpnia 2017 o 20:16

    A ile placuszków wyjdzie z podanej ilości składników?

  • Odpowiedz
    Kamciss
    17 sierpnia 2017 o 06:56

    Miałam dziś bardzo podobne placuszki! Zamiast cukinii użyłam marchewki i 2 całe jajka, trochę syropu klonowego i orzechy, więc bardziej na słodko, ale taka wytrawna wersja bardzo mi się podoba 🙂

  • Odpowiedz
    suicide6redemption
    18 sierpnia 2017 o 09:31

    Czy placki wyjdą bez żółtek?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 sierpnia 2017 o 13:27

      Tak, wyjdą bez tego żółtka 🙂

  • Odpowiedz
    Altruismonline
    18 sierpnia 2017 o 12:57

    Teraz jest akurat sezon na cukinie więc jutro przy sobotnim śniadaniu wypróbuję Twój przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Beata
    19 sierpnia 2017 o 15:20

    Ale super to wygląda, chętnie takie coś spróbuję, bo nigdy nie miałam okazji :p

  • Odpowiedz
    dietetycznie
    20 sierpnia 2017 o 17:49

    bardzo lubię takie placuszki, zazwyczaj mieszam je ze startymi ziemniakami, podaję z sos tzatziki

  • Odpowiedz
    dishdogz
    21 sierpnia 2017 o 12:05

    Jak tylko za tydzień wrócę do domu i dorwę cukinię, wykonam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 sierpnia 2017 o 12:54

    pytanka 2 niedoświadcznego w plackach / chyba że drożdżowych / :
    1.Można upiec w piecu, na papierze ?
    2.Podajesz to na śniadanie czy lunch, czy kolacje ??
    Dziękuję 😉

  • Odpowiedz
    olej konopny cbd
    23 sierpnia 2017 o 17:16

    No no, wygląda to naprawdę niezwykle zachęcająco 🙂

  • Odpowiedz
    Ortosensis
    2 października 2017 o 12:23

    Nigdy nie jadłem płatków owsianych w tej formie, ale chętnie je spróbuję!

  • Napisz komentarz