Placki cukiniowe bez mąki to jeden z najpopularniejszych przepisów na moim blogu. Dodałam go już wieki temu, jedynym dodatkiem bo ciasta były otręby. Dzisiejszy przepis będzie konkretniejszy, ale wciąż bez użycia mąki - z płatków owsianych, które każdy z Was gdzieś trzyma w szafce 🙂 Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby obok nie wylądował twarożek - uważam, że serek z cebulką tudzież szczypiorkiem jest perfekcyjnym dopełnieniem placków ziemniaczanych i cukiniowych również. Mam nadzieję, że przytulicie przepis równie ciepło, jak ten stary, smacznego!
Placuszki cukiniowe z płatków owsianych
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 450 Kalorie
- 40g Węglowodany
- 16g Tłuszcze
- 35g Białko
Składniki
- placki:
- 100 g cukinii
- kawałek papryki (u mnie 30g)
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- 40 g płatków owsianych
- 30 ml wrzątku
- garść posiekanej kolendry lub bazylii /w ostateczności pietruszka lub szczypior/
- sól/ostra papryka
- odrobina oleju rzepakowego (2g)
- twarożek:
- 80 g twarogu półtłustego
- 80 g jogurtu naturalnego
- 30 g czerwonej cebuli
- sól/pieprz
Przgotowanie
Cukinię i paprykę ucieramy na dużych oczkach tarki, wkładamy do miski, oprószamy solą, aby warzywa puściły wodę, po 10-15 minutach odciskamy i odlewamy płyn.
Płatki owsiane zalewamy w kubku odrobiną wrzątku, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.
Do kubka z napęczniałymi płatkami wbijamy całe jajko, blendujemy kilka chwil do uzyskania gęstej masy, którą następnie przelewamy do miski z warzywami, dodajemy posiekaną kolendrę lub inne świeże zioła, białko drugiego jajka, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli oraz sporą ilością ostrej papryki.
Na dobrze rozgrzanej, posmarowanej odrobiną oleju patelni smażymy placuszki.
W międzyczasie łączymy twaróg z jogurtem, drobno posiekaną czerwoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem /opcjonalnie możemy dodać też posiekaną rzodkiewkę/.
Gotowe placuszki podajemy z twarożkiem i pomidorkami cherry.
13 komentarzy
Kinga
16 sierpnia 2017 o 15:23Smakowicie! 🙂
Fat loser
16 sierpnia 2017 o 20:16A ile placuszków wyjdzie z podanej ilości składników?
Agata
17 sierpnia 2017 o 09:055-6 sztuk zależnie od wielkości 🙂
Fat loser
17 sierpnia 2017 o 19:42dziękuję 🙂
Kamciss
17 sierpnia 2017 o 06:56Miałam dziś bardzo podobne placuszki! Zamiast cukinii użyłam marchewki i 2 całe jajka, trochę syropu klonowego i orzechy, więc bardziej na słodko, ale taka wytrawna wersja bardzo mi się podoba 🙂
suicide6redemption
18 sierpnia 2017 o 09:31Czy placki wyjdą bez żółtek?
Agata
18 sierpnia 2017 o 13:27Tak, wyjdą bez tego żółtka 🙂
Altruismonline
18 sierpnia 2017 o 12:57Teraz jest akurat sezon na cukinie więc jutro przy sobotnim śniadaniu wypróbuję Twój przepis 🙂
Beata
19 sierpnia 2017 o 15:20Ale super to wygląda, chętnie takie coś spróbuję, bo nigdy nie miałam okazji :p
dishdogz
21 sierpnia 2017 o 12:05Jak tylko za tydzień wrócę do domu i dorwę cukinię, wykonam!
Anonimowy
21 sierpnia 2017 o 12:54pytanka 2 niedoświadcznego w plackach / chyba że drożdżowych / :
1.Można upiec w piecu, na papierze ?
2.Podajesz to na śniadanie czy lunch, czy kolacje ??
Dziękuję 😉
olej konopny cbd
23 sierpnia 2017 o 17:16No no, wygląda to naprawdę niezwykle zachęcająco 🙂
Ortosensis
2 października 2017 o 12:23Nigdy nie jadłem płatków owsianych w tej formie, ale chętnie je spróbuję!