Bez glutenu/ Zupy

Dietetyczna, pikantna zupa curry z kurczakiem

Mój mąż stał się domowym mistrzem przygotowywania curry. Nieskromnie stwierdziliśmy, że to najlepsza rzecz, jaka przydarzyła się naszym kubkom smakowym, więc kiedy zbliża się wolny dzień Tomka, a mnie udało się dostać imbir, limonkę i chili to z góry wiadomo co będzie się działo. Mniej więcej wiem co on tam sobie pichci, ale nie patrzę do końca, ponieważ wolę żyć w nieświadomości ile mleka kokosowego i oleju pakuje do naszych nieprzyzwoitych porcji. Nie ma jakiegoś przysłowia, że zrobione przez męża nie tuczy? 

Zapomnijmy na moment jednak o TYM curry i przejdźmy do mojej równie pysznej, ale z pewnością mniej kalorycznej zupy curry o podobnych klimatach i składnikach, którą wyczarowałam ostatnio natchniona indyjską chwilą. Jest boska, koniecznie spróbujcie!

Dietetyczna, pikantna zupa curry z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcje: przepis na 1, konkretną porcję, która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 345 Kalorie
  • 33g Węglowodany
  • 12g Tłuszcze
  • 26g Białko

Składniki

  • 250 ml wody (kubek)
  • 50 g mleka kokosowego - świeżego lub z puszki
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1/3 żółtej papryki (75g)
  • 100 g cukinii
  • 100 g batatów
  • kawałek cebuli (40g)
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • 2/3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki przyprawy indyjskiej + szczypta soli do doprawienia mięsa
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • Skórka otarta z 1/3 limonki + 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki otartego, świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki posiekanej papryczki chili 
  • *ostatnie 3 składniki podkręcają smak zupy, ale bez nich też będzie smacznie 🙂

Przgotowanie

1

W rondelku gotujemy wodę.

2

W między czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i przyprawą indyjską (jeśli jej nie macie - wystarczy ostra papryka). Mięso wraz z posiekaną cebulką podsmażamy bez tłuszczu.

3

Gdy kurczak będzie już zarumieniony dodajemy zawartość patelni do gotującej się wody, wrzucamy również pokrojone w kostkę warzywa: bataty, paprykę i cukinię.

4

Wszystko gotujemy na małym ogniu około 15 minut, następnie dodajemy mleko kokosowe, kurkumę, curry, paprykę i sól, gotujemy jeszcze 5-10 minut aż całość zacznie delikatnie gęstnieć.

5

Pod koniec dodajemy sok i skórkę z limonki oraz opcjonalnie (polecam!) utarty imbir i posiekane chili.

6

Jeśli nie korzystacie z dodatkowych składników - warto doprawić zupę ostrą papryką lub pieprzem.

7

Po przelaniu do miseczki zupę zabielamy jogurtem - zdecydowanie wydobywa smaki zupy.

Dietetyczna zupa curry
Wbrew dość długiej listy składników przepis jest na prawdę szybki i prosty w przygotowaniu, mam nadzieję, że rozgrzeje Was w chłodniejsze, jesienne dni!

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Odpowiedz
    Lena
    25 sierpnia 2017 o 12:48

    Brzmi i wygląda zachęcająco! 🙂

  • Odpowiedz
    30wtrampkach.pl
    14 września 2017 o 17:06

    Bardzo fajny przepis. Lubię takie dania. Muszę wypróbować w swojej kuchni. Jestem bardzo ciekawa jak mi to wyjdzie.

  • Odpowiedz
    Amcenter
    2 października 2017 o 12:29

    Kocham zupy tego typu – są idealne na jesień, gdyż jak nic innego, rozgrzewają!

  • Odpowiedz
    Sportowy Maniak
    8 października 2017 o 09:10

    Jestem smakoszem zupy curry, z pewmością skorzystam z Twojego przepisu. Dzięki!

  • Odpowiedz
    Ola
    11 października 2017 o 15:37

    Świetny przepis, zupa wyszła wyśmienita )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 lutego 2018 o 09:44

    Zupa wyszła rewelacyjna 🙂 wszystkim smakowała 🙂

  • Odpowiedz
    Joanna
    15 kwietnia 2018 o 20:20

    Curry i kurczak to świetne połączenie 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 października 2018 o 08:36

    Super przepis. Będę zaglądać na Dietetyczne fanaberie często. Dziękuję za te pracę i dzielenie się z innymi:)

  • Napisz komentarz