Mój mąż stał się domowym mistrzem przygotowywania curry.
Nieskromnie stwierdziliśmy, że to najlepsza rzecz, jaka przydarzyła się naszym kubkom smakowym,
więc kiedy zbliża się wolny dzień Tomka, a mnie udało się dostać imbir, limonkę i chili to z góry wiadomo co będzie się działo.
Mniej więcej wiem co on tam sobie pichci, ale nie patrzę do końca, ponieważ wolę żyć w nieświadomości ile mleka kokosowego i oleju pakuje do naszych nieprzyzwoitych porcji.
Nie ma jakiegoś przysłowia, że zrobione przez męża nie tuczy?
Zapomnijmy na moment jednak o TYM curry i przejdźmy do mojej równie pysznej, ale z pewnością mniej kalorycznej zupy curry o podobnych klimatach i składnikach, którą wyczarowałam ostatnio natchniona indyjską chwilą. Jest boska, koniecznie spróbujcie!
Dietetyczna, pikantna zupa curry z kurczakiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 345 Kalorie
- 33g Węglowodany
- 12g Tłuszcze
- 26g Białko
Składniki
- 250 ml wody (kubek)
- 50 g mleka kokosowego - świeżego lub z puszki
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/3 żółtej papryki (75g)
- 100 g cukinii
- 100 g batatów
- kawałek cebuli (40g)
- 2/3 łyżeczki kurkumy
- 2/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki przyprawy indyjskiej + szczypta soli do doprawienia mięsa
- łyżka jogurtu naturalnego
- Skórka otarta z 1/3 limonki + 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki otartego, świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- *ostatnie 3 składniki podkręcają smak zupy, ale bez nich też będzie smacznie 🙂
Przgotowanie
W rondelku gotujemy wodę.
W między czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i przyprawą indyjską (jeśli jej nie macie - wystarczy ostra papryka). Mięso wraz z posiekaną cebulką podsmażamy bez tłuszczu.
Gdy kurczak będzie już zarumieniony dodajemy zawartość patelni do gotującej się wody, wrzucamy również pokrojone w kostkę warzywa: bataty, paprykę i cukinię.
Wszystko gotujemy na małym ogniu około 15 minut, następnie dodajemy mleko kokosowe, kurkumę, curry, paprykę i sól, gotujemy jeszcze 5-10 minut aż całość zacznie delikatnie gęstnieć.
Pod koniec dodajemy sok i skórkę z limonki oraz opcjonalnie (polecam!) utarty imbir i posiekane chili.
Jeśli nie korzystacie z dodatkowych składników - warto doprawić zupę ostrą papryką lub pieprzem.
Po przelaniu do miseczki zupę zabielamy jogurtem - zdecydowanie wydobywa smaki zupy.
8 komentarzy
Lena
25 sierpnia 2017 o 12:48Brzmi i wygląda zachęcająco! 🙂
30wtrampkach.pl
14 września 2017 o 17:06Bardzo fajny przepis. Lubię takie dania. Muszę wypróbować w swojej kuchni. Jestem bardzo ciekawa jak mi to wyjdzie.
Amcenter
2 października 2017 o 12:29Kocham zupy tego typu – są idealne na jesień, gdyż jak nic innego, rozgrzewają!
Sportowy Maniak
8 października 2017 o 09:10Jestem smakoszem zupy curry, z pewmością skorzystam z Twojego przepisu. Dzięki!
Ola
11 października 2017 o 15:37Świetny przepis, zupa wyszła wyśmienita )
Anonimowy
23 lutego 2018 o 09:44Zupa wyszła rewelacyjna 🙂 wszystkim smakowała 🙂
Joanna
15 kwietnia 2018 o 20:20Curry i kurczak to świetne połączenie 😉
Anonimowy
1 października 2018 o 08:36Super przepis. Będę zaglądać na Dietetyczne fanaberie często. Dziękuję za te pracę i dzielenie się z innymi:)