Obiady

Razowa tarta z kurczakiem, fetą i szpinakiem

Kilka dni temu wrzucałam na instagramie zdjęcie tarty, którą razem z mężem spontanicznie zmontowaliśmy na obiad. Byliście bardzo zainteresowani przepisem, więc ponowiłam wypiek zapisując ilości składników i oto jest - klasyczne połączenie czyli tarta z kurczakiem, fetą i szpinakiem, dodatkowo na zaostrzenie smaku oliwki i suszone pomidory 🙂

Jeśli chodzi o mąki użyte do spodu, to był to taki nieplanowany mix tego, co zostało mi jeszcze w szafce, ale przynajmniej bez udziwnień i każdy z Was może sobie skorzystać. Ja użyłam razowej mąki pszennej jako bazy, ale orkiszowa lub drobno mielona żytnia też się sprawdzą.

Zawartość patelni wsypujemy na podpieczony spód, zalewamy wszystko mieszanką jajek i jogurtu, rozprowadzamy łyżką. Na wierzch nakładamy pokruszony ser feta oraz połówki oliwek, lekko dociskamy.

Tartę pieczemy w 180'C przez kolejne 25 minut.

Razowa tarta z kurczakiem, fetą i szpinakiem

Drukuj przepis
Porcje: cała tarta (forma o średnicy 27 cm) dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 1450 Kalorie
  • 143g Węglowodany
  • 45g Tłuszcze
  • 114g Białko

Składniki

  • spód:
  • 160 g mąki orkiszowej lub pszennej, razowej
  • 50 g mąki żytniej, typ 720
  • 120 ml wody
  • 8 g oleju rzepakowego (łyżka)
  • łyżka oregano
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wypełnienie:
  • 300 g kurczaka
  • 50 g sera feta
  • 25 g oliwek
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 120 g jogurtu
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 300g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 g oleju rzepakowego (łyżeczka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano + 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przgotowanie

1

Wszystkie suche składniki na ciasto łączymy w misce, następnie dodajemy wodę i tłuszcz, wstępnie mieszamy łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto.

2

Przed wałkowaniem warto schłodzić je przez 30 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.

3

Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką, powinno być dość cienkie, około 3 mm.

4

Gdy otrzymamy już kształt koła wielkości naszej formy (średnica około 27 cm, najlepiej silikonowa, jeśli nie to używamy papieru do pieczenia) - układamy w niej ciasto, a następnie widelcem robimy dziurki, spód podpiekamy w temperaturze 180'C przez 12 minut.

5

W między czasie pokrojonego w niedużą kostkę kurczaka nacieramy solą, ostrą papryką i oregano, smażymy bez tłuszczu razem z drobno posiekaną cebulą aż mięso delikatnie się zarumieni, następnie ściągamy z patelni.

6

Na łyżeczce oleju podsmażamy zmiażdżony czosnek, po minucie dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty aż całkiem "zwiędnie", na patelnię ponownie wrzucamy podsmażone mięso z cebulką, odstawiamy.

7

W dużym kubku roztrzepujemy jajka z jogurtem, posiekanymi suszonymi pomidorami, bazylią, szczyptą soli i opcjonalnie (jeśli lubicie pikantne) dodatkową porcją pieprzu.

Fit tarta z kurczakiem
tarta ze szpinakiem i fetą
Jeśli szukacie innych przepisów na fit tartę to zaglądnijcie TUTAJ!



Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Cook and Love
    10 lipca 2017 o 13:00

    Szykowna ta Twoja tarta! Smacznego 🙂

  • Odpowiedz
    Avrea
    10 lipca 2017 o 13:21

    fajnie ,że mozna dos=dać olej zmaiast masła do ciasta wypróbuję przepis

  • Odpowiedz
    Kinga
    11 lipca 2017 o 09:25

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    S7
    12 lipca 2017 o 07:39

    Mega apetycznie wygląda 🙂 Przepis banalnie prosty. Kurczak i feta fajne połączenie.

  • Odpowiedz
    robertsza
    12 lipca 2017 o 14:56

    Mniam, same pyszności 😀

  • Odpowiedz
    Katarzyna Guzik
    13 lipca 2017 o 19:48

    Jest świetna!!! Zrobiłam jedną na próbę czy posmakuje…tak posmakowała, że musiałam zrobić drugą 🙂 Dziękuję za przepis.

    P.S.
    Odrobinę go zmodyfikowałam dając pszenną mąkę zamiast żytniej, bo miałam tylko żytnią pełnoziarnistą w domu i bałam się że wyjdzie zbyt twarde ciasto. Czyli spód u mnie orkiszowo-pszenny. Nie miałam świeżego szpinaku to zrobiłam z mrożonego, który wcześniej delikatnie przesmażyłam z cebulą, czosnkiem i gałką. Ale wierze, że ze świeżym szpinakiem będzie jeszcze lepsza – przy następnej okazji spróbuję. 🙂

    Pozdrawiam
    Kasia

    • Odpowiedz
      Agata
      16 lipca 2017 o 21:20

      Bardzo się cieszę! Niech przepis służy Ci jeszcze wiele razy :))

  • Odpowiedz
    Katarzyna Błaszczyk
    15 lipca 2017 o 08:39

    Czy zamiast mąki żytniej można dodać gryczaną?
    Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      16 lipca 2017 o 21:19

      Można 🙂

    • Odpowiedz
      Katarzyna Błaszczyk
      18 lipca 2017 o 06:29

      Dziękuję za odpowiedź, zaryzykowałam wcześniej i zrobiłam z gryczaną i wszystko się udało! 🙂 Chociaż te brzegi wystające ponad tartę wyszły twardawe, ale miękną po jednym dniu w lodówce 😉 Sama tarta jest przepyszna, zwłaszcza na zimno (na ciepło średnio mi smakowała 😛 )
      Przepis zapisany w ulubionych 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 grudnia 2017 o 08:15

    Mam pytanie 🙂
    Czy olej koksowy ma byc roztopiony do ciasta oraz jakie dać proporcje jesli mam mąkę pełnoziarnista , ryżowa i razowa ?

    • Odpowiedz
      Agata
      11 grudnia 2017 o 16:33

      Hej! Z olejem obojętne 🙂 co do proporcji – nie wiem czy dobrze zrozumiałam – ryżowa i pszenna razowa? Dałabym 1 porcję ryżowej na 2 porcje razowej 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 lutego 2019 o 17:23

    Pyszna, dałam mąkę pszenną pełmozaiarnistą i troszkę jogurtu do ciasta, wyszła pyszna.

  • Odpowiedz
    Sonia
    4 października 2022 o 13:37

    Ta tarta skradła całkowicie moje serce. Jest wysmienita

  • Napisz komentarz