Kilka dni temu wrzucałam na instagramie zdjęcie tarty, którą razem z mężem spontanicznie zmontowaliśmy na obiad. Byliście bardzo zainteresowani przepisem, więc ponowiłam wypiek zapisując ilości składników i oto jest - klasyczne połączenie czyli tarta z kurczakiem, fetą i szpinakiem, dodatkowo na zaostrzenie smaku oliwki i suszone pomidory 🙂
Jeśli chodzi o mąki użyte do spodu, to był to taki nieplanowany mix tego, co zostało mi jeszcze w szafce, ale przynajmniej bez udziwnień i każdy z Was może sobie skorzystać.
Ja użyłam razowej mąki pszennej jako bazy, ale orkiszowa lub drobno mielona żytnia też się sprawdzą.
Zawartość patelni wsypujemy na podpieczony spód, zalewamy wszystko mieszanką jajek i jogurtu, rozprowadzamy łyżką. Na wierzch nakładamy pokruszony ser feta oraz połówki oliwek, lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180'C przez kolejne 25 minut.
Razowa tarta z kurczakiem, fetą i szpinakiem
Drukuj przepisWartości odżywcze
- 1450 Kalorie
- 143g Węglowodany
- 45g Tłuszcze
- 114g Białko
Składniki
- spód:
- 160 g mąki orkiszowej lub pszennej, razowej
- 50 g mąki żytniej, typ 720
- 120 ml wody
- 8 g oleju rzepakowego (łyżka)
- łyżka oregano
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- wypełnienie:
- 300 g kurczaka
- 50 g sera feta
- 25 g oliwek
- 20 g suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 120 g jogurtu
- 1 duża, czerwona cebula
- 300g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 g oleju rzepakowego (łyżeczka)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano + 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przgotowanie
Wszystkie suche składniki na ciasto łączymy w misce, następnie dodajemy wodę i tłuszcz, wstępnie mieszamy łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto.
Przed wałkowaniem warto schłodzić je przez 30 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką, powinno być dość cienkie, około 3 mm.
Gdy otrzymamy już kształt koła wielkości naszej formy (średnica około 27 cm, najlepiej silikonowa, jeśli nie to używamy papieru do pieczenia) - układamy w niej ciasto, a następnie widelcem robimy dziurki, spód podpiekamy w temperaturze 180'C przez 12 minut.
W między czasie pokrojonego w niedużą kostkę kurczaka nacieramy solą, ostrą papryką i oregano, smażymy bez tłuszczu razem z drobno posiekaną cebulą aż mięso delikatnie się zarumieni, następnie ściągamy z patelni.
Na łyżeczce oleju podsmażamy zmiażdżony czosnek, po minucie dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty aż całkiem "zwiędnie", na patelnię ponownie wrzucamy podsmażone mięso z cebulką, odstawiamy.
W dużym kubku roztrzepujemy jajka z jogurtem, posiekanymi suszonymi pomidorami, bazylią, szczyptą soli i opcjonalnie (jeśli lubicie pikantne) dodatkową porcją pieprzu.
14 komentarzy
Cook and Love
10 lipca 2017 o 13:00Szykowna ta Twoja tarta! Smacznego 🙂
Avrea
10 lipca 2017 o 13:21fajnie ,że mozna dos=dać olej zmaiast masła do ciasta wypróbuję przepis
Kinga
11 lipca 2017 o 09:25Smacznie 🙂
S7
12 lipca 2017 o 07:39Mega apetycznie wygląda 🙂 Przepis banalnie prosty. Kurczak i feta fajne połączenie.
robertsza
12 lipca 2017 o 14:56Mniam, same pyszności 😀
Katarzyna Guzik
13 lipca 2017 o 19:48Jest świetna!!! Zrobiłam jedną na próbę czy posmakuje…tak posmakowała, że musiałam zrobić drugą 🙂 Dziękuję za przepis.
P.S.
Odrobinę go zmodyfikowałam dając pszenną mąkę zamiast żytniej, bo miałam tylko żytnią pełnoziarnistą w domu i bałam się że wyjdzie zbyt twarde ciasto. Czyli spód u mnie orkiszowo-pszenny. Nie miałam świeżego szpinaku to zrobiłam z mrożonego, który wcześniej delikatnie przesmażyłam z cebulą, czosnkiem i gałką. Ale wierze, że ze świeżym szpinakiem będzie jeszcze lepsza – przy następnej okazji spróbuję. 🙂
Pozdrawiam
Kasia
Agata
16 lipca 2017 o 21:20Bardzo się cieszę! Niech przepis służy Ci jeszcze wiele razy :))
Katarzyna Błaszczyk
15 lipca 2017 o 08:39Czy zamiast mąki żytniej można dodać gryczaną?
Pozdrawiam 🙂
Agata
16 lipca 2017 o 21:19Można 🙂
Katarzyna Błaszczyk
18 lipca 2017 o 06:29Dziękuję za odpowiedź, zaryzykowałam wcześniej i zrobiłam z gryczaną i wszystko się udało! 🙂 Chociaż te brzegi wystające ponad tartę wyszły twardawe, ale miękną po jednym dniu w lodówce 😉 Sama tarta jest przepyszna, zwłaszcza na zimno (na ciepło średnio mi smakowała 😛 )
Przepis zapisany w ulubionych 🙂
Anonimowy
9 grudnia 2017 o 08:15Mam pytanie 🙂
Czy olej koksowy ma byc roztopiony do ciasta oraz jakie dać proporcje jesli mam mąkę pełnoziarnista , ryżowa i razowa ?
Agata
11 grudnia 2017 o 16:33Hej! Z olejem obojętne 🙂 co do proporcji – nie wiem czy dobrze zrozumiałam – ryżowa i pszenna razowa? Dałabym 1 porcję ryżowej na 2 porcje razowej 🙂
Anonimowy
24 lutego 2019 o 17:23Pyszna, dałam mąkę pszenną pełmozaiarnistą i troszkę jogurtu do ciasta, wyszła pyszna.
Sonia
4 października 2022 o 13:37Ta tarta skradła całkowicie moje serce. Jest wysmienita