Desery/ Obiady

Patelnie tytanowe, burgery, ciasto i konkurs!

To będzie chyba najdłuższy, najbardziej złożony i różnorodny wpis w mojej karierze 😉
Aż nie chcę myśleć ile błędów interpunkcyjnych ktoś mądrzejszy ode mnie w nim zliczy.
Krótkie streszczenie tego, co będzie się działo:
– Recenzja moich nowych, nieśmiertelnych patelni tytanowych WOLL
– Przepis na proste, drobiowe burgery
– Przepis na razowe ciasto z truskawkami i rabarbarem
– Konkurs (dla fejsbukowiczów)Czyste szaleństwo, do rzeczy więc, bo jeszcze się okaże, że platforma blogger ma jakiś limit słów.

Na tapetę bierzemy dwie patelnie, z użyciem każdej przygotowałam dla Was jeden przepis.
Zacznijmy mocno sezonowo – burgery!

Drobiowe burgery z kolendrą i suszonymi pomidorami
przepis na 3 nieduże burgery

  • 250 g piersi kurczaka
  • 3 duże, suszone pomidory
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej kolendry
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Mięso z kurczaka lub indyka mielimy – jeśli Pani w mięsnym nie chce tego dla Was zrobić, a nie posiadacie maszynki do mielenia mięsa – możecie tak jak ja skorzystać z siekacza do cebuli 😉

Do mięsa dodajemy posiekane składniki – kolendrę, szczypiorek, suszone pomidory, a następnie doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, całość dokładnie mieszamy.

Dłonie zwilżamy wodą i formujemy 3 płaskie kotleciki, grillujemy 2-3 minuty z obu stron na patelni grillowej diamond.  Jeśli nie jadacie pieczywa, to idealnym dodatkiem będą pieczone bataty!

Patelnia grillowa Diamondtrochę faktów i moje odczucia.
Patelnię testuje już kilka tygodni, grillowa była na mojej liście „must have” już od dawna.
Najważniejszą cechą wszystkich patelni, których używam musi być powłoka i trwałość.
Często smażę bez tłuszczu, więc to dla mnie priorytet.
Co oferuje producent?
1) Nanokompozytowa powłoka w technologii
„non-stick” pozwala przygotowywać posiłki z minimalną
ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
2) Naczynia DIAMOND LITE firmy
WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem
i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii
do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
3) Specjalna szlachetna powłoka – ceramika
diamentowa – zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym
stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.
4) 25-letnia gwarancja na równość dna,
a także – wg standardów UE – 2 letnia gwarancja na powłoki i uchwyty. 

5) Każde naczynie posiada pokrywę firmy WOLL z hartowanego szkła.
6) Patelnie można bezpiecznie użytkować w piekarniku do temperatury 250’C
7) Produkty dostosowane są do wszystkich rodzajów kuchenek.

Po tych kilku tygodniach właściwie z niczym nie mogę się nie zgodzić.
Patelnia wydaje się być niezniszczalna, nie możliwa do przepalenia czy przypadkowego zarysowania. Dużym plusem jest popularna obecnie odpinana rączka, dzięki której zaoszczędzamy miejsce w szafkach (a patelnia jest dość spora).
Waga patelni mówi sama za siebie – grube dno, najlepsze materiały, pociecha na lata.
Ewidentnie można po kilku razach wyczuć, że patelnie warto dobrze rozgrzać, bo niesamowicie przewodzi (jest gorąca na dużo niższym poziomie indukcji – ekonomia) i trzyma temperaturę, nawet po wyłączeniu kuchenki można spokojnie pozostawić obiad „spóźnionej osobie” i jeszcze długo będzie czekał ciepły 🙂
Powłoka spokojnie daje się dokładnie, bezboleśnie zmyć samą wodą, ale możecie również ze spokojem wrzucić ją do zmywarki! 

 Teraz będzie trochę o pieczeniu na patelni, w końcu nie ma to jak uniwersalny produkt… 🙂 

Razowy placek z truskawkami i rabarbarem

  • 100 g rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g maślanki
  • 60 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g oleju kokosowego
  • 15 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Umyte owoce kroimy w kostkę.

Żółtka ubijamy kilka minut, dodajemy cukier, dalej ubijamy do uzyskania jasnej, gęstej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Wysoką patelnię „Szafir” o średnicy 28 cm nacieramy odrobiną (ok 2-3 g) oleju kokosowego, piekarnik rozgrzewamy do 180’C.

Ubite żółtka mieszamy z ubitym białkiem, resztą oleju i maślanką, stopniowo dodajemy mąkę, wciąż delikatnie mieszając łyżką do uzyskania jednolitej masy, którą następnie przelewamy na patelnię i rozprowadzamy łyżką na grubość około 1,5-2 cm (początkowo nie zajmie całej powierzchni).

Ciasto posypujemy połową płatków migdałowych, następnie owocami (lekko dociskamy) i resztą płatków. Pieczemy w 180’C przez 30 minut.

Patelnia SZAFIR wysoka moje odczucia.

Nic dziwnego, że ta patelnia to najpopularniejszy model marki WOLL.
To „naczynie” właściwie do wszystkiego!
Jej objętość i wysokość jest tak duża, że spokojnie:
1) Ugotujecie w niej warzywa, makaron, kaszę, mięso…
2) Zrobicie rodzinną porcję gulaszu/chili/leczo/każdego jednogarnkowca
3) Upieczecie ciasto
4) Użyjecie jako naczynia żaroodpornego
5) Usmażycie na nie bezbłędne placki bez tłuszczu

Jest genialna, smażę na niej placki codziennie i jej mycie ogranicza się do przetarcia wilgotną ściereczką, nawet ciasto jej nie pokonało, dla pewności delikatnie ją natłuściłam, ale było to zbędne.

Właściwie jedyną wadą, a zarazem zaletą obu patelni jest waga.
Przy załadowanej do pełna jakąś potrawą na prawdę ciężko jest ją utrzymać w jednej ręce, a drugą swobodnie nakładać.

—–
No i na koniec – KONKURS + KOD RABATOWY
Kod rabatowy to DIETETYCZNIE15  -15% na cały koszyk, ważny do 30.06.17
 
  1. Organizatorem konkursu jest autorka bloga Dietetyczne Fanaberie
  2. Fundatorem nagrody jest sklep www.patelnie-tytanowe.pl
  3. Czas trwania konkursu: 01.06.2017 – 7.06.2017
  4. Konkurs odbywa się na fanpage’u facebookowym bloga Dietetyczne Fanaberie. Zadanie konkursowe polega na zaproponowaniu 6 składników na pyszne szaszłyki z grilla oraz udostępnieniu posta konkursowego (publicznie). Wybiorę najsmaczniejsze połączenie!
  5. Nagrodą w konkursie jest patelnia Jusc Cook
  6. Zwycięzca zostanie wybrany dnia 8 czerwca.
  7. Autor jest zobowiązany do przesłania danych adresowych w wiadomości prywatnej facebook do 3 dni od daty ogłoszenia wyników.
  8. Nagroda główna zostanie dostarczona pod wskazany adres przez właściciela sklepu.

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kres
    1 czerwca 2017 o 11:16

    Najwyższy czas odświeżyć sobie ciasto z rabarbarem…dzięki za przepis;)

  • Odpowiedz
    Kinga
    1 czerwca 2017 o 12:06

    Smacznie 🙂

  • Odpowiedz
    Sandra
    6 czerwca 2017 o 11:07

    Te burgery zapowiadają się wyśmienicie. Musze przygotować dla moich dzieci, zdrowsza wersja fastfooda 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 czerwca 2017 o 14:18

    A gdzie mozna zobaczyc wyniki konkursu?

    • Odpowiedz
      Agata
      14 czerwca 2017 o 19:53

      W komentarzu pod postem konkursowym 🙂

    Napisz komentarz