Aż nie chcę myśleć ile błędów interpunkcyjnych ktoś mądrzejszy ode mnie w nim zliczy.
Krótkie streszczenie tego, co będzie się działo:
– Recenzja moich nowych, nieśmiertelnych patelni tytanowych WOLL
– Przepis na proste, drobiowe burgery
– Przepis na razowe ciasto z truskawkami i rabarbarem
– Konkurs (dla fejsbukowiczów)Czyste szaleństwo, do rzeczy więc, bo jeszcze się okaże, że platforma blogger ma jakiś limit słów.
Na tapetę bierzemy dwie patelnie, z użyciem każdej przygotowałam dla Was jeden przepis.
Zacznijmy mocno sezonowo – burgery!
Drobiowe burgery z kolendrą i suszonymi pomidorami
przepis na 3 nieduże burgery
- 250 g piersi kurczaka
- 3 duże, suszone pomidory
- garść posiekanego szczypiorku
- garść posiekanej kolendry
- duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Mięso z kurczaka lub indyka mielimy – jeśli Pani w mięsnym nie chce tego dla Was zrobić, a nie posiadacie maszynki do mielenia mięsa – możecie tak jak ja skorzystać z siekacza do cebuli 😉
Do mięsa dodajemy posiekane składniki – kolendrę, szczypiorek, suszone pomidory, a następnie doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, całość dokładnie mieszamy.
Dłonie zwilżamy wodą i formujemy 3 płaskie kotleciki, grillujemy 2-3 minuty z obu stron na patelni grillowej diamond. Jeśli nie jadacie pieczywa, to idealnym dodatkiem będą pieczone bataty!
„non-stick” pozwala przygotowywać posiłki z minimalną
ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem
i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii
do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
diamentowa – zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym
stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.
a także – wg standardów UE – 2 letnia gwarancja na powłoki i uchwyty.
5) Każde naczynie posiada pokrywę firmy WOLL z hartowanego szkła.
6) Patelnie można bezpiecznie użytkować w piekarniku do temperatury 250’C
7) Produkty dostosowane są do wszystkich rodzajów kuchenek.
Po tych kilku tygodniach właściwie z niczym nie mogę się nie zgodzić.
Patelnia wydaje się być niezniszczalna, nie możliwa do przepalenia czy przypadkowego zarysowania. Dużym plusem jest popularna obecnie odpinana rączka, dzięki której zaoszczędzamy miejsce w szafkach (a patelnia jest dość spora).
Waga patelni mówi sama za siebie – grube dno, najlepsze materiały, pociecha na lata.
Ewidentnie można po kilku razach wyczuć, że patelnie warto dobrze rozgrzać, bo niesamowicie przewodzi (jest gorąca na dużo niższym poziomie indukcji – ekonomia) i trzyma temperaturę, nawet po wyłączeniu kuchenki można spokojnie pozostawić obiad „spóźnionej osobie” i jeszcze długo będzie czekał ciepły 🙂
Powłoka spokojnie daje się dokładnie, bezboleśnie zmyć samą wodą, ale możecie również ze spokojem wrzucić ją do zmywarki!
Teraz będzie trochę o pieczeniu na patelni, w końcu nie ma to jak uniwersalny produkt… 🙂
Razowy placek z truskawkami i rabarbarem
- 100 g rabarbaru
- 150 g truskawek
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej razowej
- 100 g maślanki
- 60 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g oleju kokosowego
- 15 g płatków migdałowych
- szczypta soli
Umyte owoce kroimy w kostkę.
Żółtka ubijamy kilka minut, dodajemy cukier, dalej ubijamy do uzyskania jasnej, gęstej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Wysoką patelnię „Szafir” o średnicy 28 cm nacieramy odrobiną (ok 2-3 g) oleju kokosowego, piekarnik rozgrzewamy do 180’C.
Ubite żółtka mieszamy z ubitym białkiem, resztą oleju i maślanką, stopniowo dodajemy mąkę, wciąż delikatnie mieszając łyżką do uzyskania jednolitej masy, którą następnie przelewamy na patelnię i rozprowadzamy łyżką na grubość około 1,5-2 cm (początkowo nie zajmie całej powierzchni).
Ciasto posypujemy połową płatków migdałowych, następnie owocami (lekko dociskamy) i resztą płatków. Pieczemy w 180’C przez 30 minut.
Nic dziwnego, że ta patelnia to najpopularniejszy model marki WOLL.
To „naczynie” właściwie do wszystkiego!
Jej objętość i wysokość jest tak duża, że spokojnie:
1) Ugotujecie w niej warzywa, makaron, kaszę, mięso…
2) Zrobicie rodzinną porcję gulaszu/chili/leczo/każdego jednogarnkowca
3) Upieczecie ciasto
4) Użyjecie jako naczynia żaroodpornego
5) Usmażycie na nie bezbłędne placki bez tłuszczu
Jest genialna, smażę na niej placki codziennie i jej mycie ogranicza się do przetarcia wilgotną ściereczką, nawet ciasto jej nie pokonało, dla pewności delikatnie ją natłuściłam, ale było to zbędne.
Właściwie jedyną wadą, a zarazem zaletą obu patelni jest waga.
Przy załadowanej do pełna jakąś potrawą na prawdę ciężko jest ją utrzymać w jednej ręce, a drugą swobodnie nakładać.
- Organizatorem konkursu jest autorka bloga Dietetyczne Fanaberie
- Fundatorem nagrody jest sklep www.patelnie-tytanowe.pl
- Czas trwania konkursu: 01.06.2017 – 7.06.2017
- Konkurs odbywa się na fanpage’u facebookowym bloga Dietetyczne Fanaberie. Zadanie konkursowe polega na zaproponowaniu 6 składników na pyszne szaszłyki z grilla oraz udostępnieniu posta konkursowego (publicznie). Wybiorę najsmaczniejsze połączenie!
- Nagrodą w konkursie jest patelnia Jusc Cook
- Zwycięzca zostanie wybrany dnia 8 czerwca.
- Autor jest zobowiązany do przesłania danych adresowych w wiadomości prywatnej facebook do 3 dni od daty ogłoszenia wyników.
- Nagroda główna zostanie dostarczona pod wskazany adres przez właściciela sklepu.
5 komentarzy
Kres
1 czerwca 2017 o 11:16Najwyższy czas odświeżyć sobie ciasto z rabarbarem…dzięki za przepis;)
Kinga
1 czerwca 2017 o 12:06Smacznie 🙂
Sandra
6 czerwca 2017 o 11:07Te burgery zapowiadają się wyśmienicie. Musze przygotować dla moich dzieci, zdrowsza wersja fastfooda 🙂
Anonimowy
14 czerwca 2017 o 14:18A gdzie mozna zobaczyc wyniki konkursu?
Agata
14 czerwca 2017 o 19:53W komentarzu pod postem konkursowym 🙂